Nuredin Beinur apela la "legea ţigănească" în faptele de şantaj comise, prin intermediari
Curtea de Apel Bucureşti descrie, în motivarea arestării preventive a lui Nuredin Beinur, a fratelui său şi a altor cinci persoane, cum acesta, prin apropiaţii săi, apela la "legea ţigănească" pentru a recupera bani, în unele cazuri folosindu-l pe recidivistul Ovidiu Pop, condamnat pentru omor.
Nuredin Beinur apela la "legea ţigănească" în faptele de şantaj comise, prin intermediari (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
Instanţa arată cum, în aprilie 2010, la cererea cetăţeanului turc Ozdemir Tuma, Nuredin Beinur i-a trimis pe Nelu Mihai Balaban şi pe alt complice în judeţul Sibiu, pentru a exercita presiuni asupra lui Valentin Corbu - martor cu identitate protejată.
În Sibiu, cei doi apropiaţi ai lui Nuredin Beinur s-au întâlnit cu o altă persoană arestată în dosar, Ovidiu Constantin Pop, şi împreună cu acesta l-au ameninţat pe Valentin Corbu, cerându-i să înapoieze contravaloarea a opt kilograme şi 400 de grame de aur. Cei trei au precizat că au fost trimişi de omul de afaceri constănţean.
Ozdemir Tuma îi reproşase încă din vara anului 2009 lui Valentin Corbu faptul că un nepot de-al acestuia nu îi este dator cu 100.000 de euro, contravaloarea a şase kilograme de aur.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Corbu a mai arătat că, la sfârşitul lunii aprilie 2010, a fost căutat şi chemat de Ovidiu Pop, cu care s-a întâlnit într-un local din Sibiu. Acesta din urmă era însoţit de două persoane, care i-au spus că au venit să recupereze datoria.
Potrivit declaraţiilor înregistrate de autorităţi în mediu ambiental între Corbu şi anchetatori, rezultă că unul din cei doi însoţitori ai lui Pop l-au fotografiat şi au făcut presiuni asupra sa.
"L-am întrebat pe Ovidiu, l-a întrebat nepotul meu: Mă, ce se întâmplă aici ? Băi, treburile nu-s uşoare, că acela e ticălos, acela n-are mamă, n-are tată….Beinur", a spus martorul la acel moment, în iunie 2010.
În legătură cu acest eveniment au depus declaraţie şi două martore, Florica Dumitrache şi Laura Daniela Stan, care l-au identificat pe cetăţeanul turc Ozdemir Tuma, dar şi pe Nuredin Beinur şi Balaban, ca fiind "persoane aflate în anturajul cetăţeanului turc şi care derulează afaceri cu acest cetăţean".
Totodată, din declaraţiile acestora rezultă că ştiau despre obiceiul turcului de a cere dobânzi cămătăreşti, după livrarea unor cantităţi de bijuterii din aur, ele însele fiind victime ale acţiunilor lui Ozdemir Tuma.
Femeile au mai spus anchetatorilor că au aflat despre şantajul asupra lui Corbu, imediat după comiterea acestuia.
În plus, din interceptarea convorbirilor telefonice între Nuredin Beinur şi Ion Cioabă Mihuţescu, din 24 aprilie, reiese că cel dintâi, care se afla în Turcia, i-a cerut martorului Mihuţescu să recupereze bani de la Valentin Corbu.
Nuredin îi spune acestuia: "Şi, dacă e, să faci şi lege ţigănească, să faci şi de-aia, eu ştiu, dacă e, vin eu până acolo. Adică noi nu vrem să se ajungă la astea, înţelegi?".
În continuare, Beinur acceptă explicaţia bărbatului, care refuză să se implice pentru că lucrează în Parlament, spunându-i acestuia că va apela la Ovidiu.
Totodată, din convorbirile telefonice purtate în 26 aprilie, între Nuredin Beinur şi Ovidiu Constantin Pop, rezultă că acesta din urmă l-a sunat pe Corbu, pentru a-l întreba despre datoria către Ozdemir Tuma, iar martorul cu identitate protejată ar fi recunoscut că îi este dator cetăţeanului turc cu 20.000 de euro.
"Ce 20.000, mă? E vorba de câteva sute de mii acolo la noi", a replicat Nuredin.
Instanţa mai evidenţiază că discuţiile dintre Nuredin şi Ovidiu Pop sunt purtate, aproape întotdeauna, în prezenţa lui Nelu Mihai Balaban, care îndeplinea şi postul de "secretară" pentru omul de afaceri constănţean, apelând numere pe telefonul acestuia, pentru a-i face legătura cu diverse persoane.
În plus, potrivit unei convorbiri telefonice din 26 aprilie, în care Nuredin îl sună pe Ozdemir Tuma de la un post telefonic, cetăţeanul turc îi spune liderului grupării ce a făcut pentru a recupera banii.
De asemenea, Nuredin îi cere lui Ozdemir ca, în cazul în care este contactat de Valentin Corbu, să-i spună acestuia că trebuie să discute direct cu Nuredin sau cu Ovidiu.
"Ţine apăsat combinaţia, ştii de ce ? că te bag eu acolo, cu tot ce există acolo aur. Ca să controlezi, tu, înţelegi", îi spune Nuredin lui Ozdemir.
Omul de afaceri îi mai comunică acestuia că a vorbit cu Tuma (căruia cei doi îi spun Toma) şi că discuţiile cu Corbu vor fi purtate în numele şi beneficiul lui Nuredin Beinur.
"Că oamenii o să îl sune acum şi o să-i spună: Băi, noi suntem cu Beinur de acum încolo. Tot ce este discuţi cu Beinur. Şi îţi spune ţie acelaşi lucru: dacă e tot de acum discutaţi cu Ovidiu chestia asta", îi mai spune Nuredin cetăţeanului turc.
Întrucât demersurile lui Pop nu au fost satisfăcătoare, Nuredin Beinur decide să-l trimită la Sibiu şi pe omul său de încredere, Nelu Mihai Balaban, împreună cu şoferul "Petre".
Din convorbirile din 28 aprilie 2010, purtate între Beinur, Balaban şi Pop, dar şi din localizarea telefonului lui Balaban, reiese că ultimii doi şi "Petre" au făcut presiuni asupra lui Corbu.
Pe tot parcursul deplasării spre Sibiu şi înapoi spre Bucureşti, Balaban este sunat de Beinur, care se interesează de rezultatul acţiunilor acestora.
De asemenea, într-o convorbire cu un anume "George", Balaban spune că "Uite, am fost până la Sibiu, mă întorc la Bucureşti acum. Am fost pentru că am avut treabă pentru Beinur…".
Un alt cetăţean turc se interesează şi el, în 29 aprilie, despre succesul acţiunii. Acesta îl întreabă pe Nuredin Beinur ce veşti are de la Sibiu, acesta răspunzându-i "Îţi voi povesti, să nu vorbim acum".
De altfel, cu o zi înainte, Nuredin Beinur, Ozdemir Tuma şi Balaban au vorbit despre acţiunea de la Sibiu. Balaban i-a explicat lui Nuredin ce au făcut, atât el, cât şi Ozdemir, în deplasare.
Instanţa arată că, în ceea ce priveşte pericolul social, Ovidiu Pop este cunoscut în lumea interlopă, la fel ca şi Nuredin Beinur.
Pop a mai fost trimis în judecată pentru infracţiuni de crimă organizată, alături de Ion Clămparu şi alţii. Din cazierul său rezultă că a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru omor.
Curtea de Apel a mai notat că, deşi instanţa din Alba Iulia a dispus, în mai 2007, ca acesta să nu părăsească localitatea, respectiv Sibiu, el a fost văzut de mai multe ori, după aceea, în localităţi din afara oraşului şi chiar în alte judeţe.
De asemenea, deşi nu avea voie să frecventeze localuri, restaurante sau cluburi, Pop, prin interpuşi, conduce un cazino, unde a avut loc şi întâlnirea din 28 aprilie cu Valentin Corbu.
Curtea de Apel Bucureşti a emis, miercuri seară, mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru fraţii Nuredin şi alte cinci persoane, printre care şi adjunctul şefului Poliţiei Neptun, acuzaţi de şantaj, abuz în serviciu, evaziune fiscală şi delapidare.
Ei sunt acuzaţi de şantaj, instigare sau complicitate la şantaj, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, evaziune fiscală şi delapidare. Ofiţerul de poliţie judiciară Cristinel Niţoi este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi favorizarea infractorului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO