- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (22.02.2013, 19:05)
- Departamentul Eveniment
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nuţu Cămătaru, adus la DIICOT pentru a fi audiat
Ion Balint, cunoscut ca Nuţu Cămătaru, a fost adus la DIICOT pentru a fi audiat în dosarul privind conflictele violente stradale, după ce s-a încheiat percheziţia la locuinţa sa, unde au fost găsite maşini de lux, la domiciliile altor suspecţi fiind găsite arme, droguri şi sume importante de bani.
Urmărește
766 afișări
Nuţu Cămătaru (Imagine: Mihai Spiridonica/Mediafax Foto)
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au emis mai multe ordonanţe de reţinere în ancheta privind destructurarea grupărilor "Cămătarilor" şi "Sportivilor", în care sunt cercetate 67 de persoane.
Anchetatorii au făcut 115 percheziţii vineri, în urma cărora mai multe persoane au fost ridicate şi aduse la audieri, între acestea fiind şi Vasile Balint, zis Sile Cămătaru, care nu a fost încă reţinut în baza vreunei ordonanţe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ursula von der Leyen s-a îmbolnăvit de pneumonie „în formă severă”
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Intervenţia autorităţilor s-a încheiat fără incidente majore
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
Şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Codruţ Olaru, a afirmat că în urma percheziţiilor la membrii grupărilor "Sportivilor" şi Cămătarilor" au fost confiscate arme, droguri şi sume mari de bani, acţiunea de vineri fiind cea mai amplă din Bucureşti.
Şeful DIICOT Olaru a declarat că anchetatorii au procedat distinct, faţă de alte cazuri, în ancheta privind grupările "Cămătarilor" şi "Sportivilor" în sensul că documentarea s-a făcut pe mai multe reţele, destructurarea la fel, asigurându-se astfel operativitatea acţiunii şi siguranţa terţilor.
Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Codruţ Olaru, a afirmat, vineri, la bilanţul activităţii DIICOT pe 2012, că în cazul destructurării grupării "Sportivilor" şi "Cămătarilor" s-a procedat "într-o manieră nouă", în sensul că nu a mai fost documentată informativ operativ activitatea unei singure grupări, ci a mai multor grupări odată.
Sursa citată a arătat că în acest fel s-a asigurat operativitatea mai bună a anchetei, precum şi siguranţa terţelor persoane implicate sau cine ar putea avea de suferit de pe urma acţiunilor de destructurare.
"Maniera în care DIICOT, împreună cu Poliţia Română şi serviciile de profil, a acţionat în această cauză cred că este una nouă şi sper cu timpul să devină o practică, în sensul că nu s-au mai preferat documentarea investigativ-operativă doar a unei grupări infracţionale, ci s-a preferat să se lucreze pe cele mai importante grupări de pe municipiul Bucureşti cu două avantaje majore. În primul rând se asigură în această modalitate scoaterea din mediul infracţional a două grupări de renume, care atrag după ele un nivel ridicat al infracţionalităţii, şi, pe de altă parte, în egală măsură, cred că asigură un minim de riscuri pentru persoanele ce nu sunt agrenate, terţele persoane, persoane ce nu fac parte din astfel de grupări infracţionale şi care la un moment dat nefericit se pot afla într-un loc public, locul public fiind de altfel locul ales de astfel de grupări infracţionale pentru a-şi împărţi teritoriile şi sferele de influenţă. Din punctul meu de vedere această operaţiune este probabil cea mai mare pe care am realizat-o pe teritoriul municipiului Bucureşti, poate mai mare decât cea din 2004-2005 (când au fost arestaţi fraţii Vasile şi Ion Balint, precum şi rude şi locotenenţi ai lor-n.r.) şi au fost angrenate foarte multe forţe din sfera serviciilor şi a Ministerului de Interne", a declarat Codruţ Olaru.
Şeful DIICOT a mai arătat că, în urma percheziţiilor, au fost confiscate droguri şi arme, precum şi sume importante de bani, fiind cunoscut de altfel faptul că grupările se ocupau şi cu camăta, activitate pedepsită de lege.
În 2004, fraţii Vasile şi Ion Balint (cunoscuţi drept Sile şi Nuţu Cămătaru-n.r.) au fost arestaţi pentru tâlhărirea unui om de afaceri israelian, ulterior anchetatorii DIICOT identificând o serie de infracţiuni de cămătărire, proxenetism, trafic de persoane, în care erau implicaţi ei, membri familiei acestora, precum şi subordonaţi ai lor. Instanţa supremă l-a condamnat pe Sile Cămătaru la 13 ani de detenţie, iar pe Nuţu Cămătaru la şase ani. Cei doi au părăsit închisoarea în cursul anului 2012.
În cazul pentru care vineri, 22 februarie 2013, anchetatorii au descins în 115 locaţii, sunt cercetate 67 de persoane, acuzate de constituire a unui grup infracţional organizat, tentativă de omor calificat şi deosebit de grav, lipsire de libertate, şantaj, nerespectarea regimului armelor si muniţiilor, operaţiuni fără drept cu dispozitive interzise, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice.
Potrivit anchetatorilor, activitatea membrilor grupărilor s-a desfăşurat pe două paliere infracţionale. Astfel, în perioada 2008 - 2012, între membrii celor două grupări rivale au avut loc conflicte stradale în care s-au folosit inclusiv arme de foc, "în scopul asigurării supremaţiei la nivel infracţional în municipiul Bucureşti", situaţii ce au avut drept consecinţă punerea în primejdie a vieţii şi integrităţii corporale a membrilor grupării, dar şi a altor persoane. De asemenea, membrii celor două clanuri au săvârşit infracţiuni de violenţă, "generatoare de beneficii financiare substanţiale", în urma recuperării unor împrumuturi de bani daţi cu camătă.
Membrii clanurilor "Cămătarii" şi "Sportivii" sunt în atenţia anchetatorilor după ce, în 7 noiembrie 2012, în oraşul ilfovean Popeşti-Leordeni, în apropierea unei zone în care unul dintre liderii grupării "Sportivii", Robert Nica, se ocupa de reabilitarea unor blocuri, a avut loc un conflict violent între mai mulţi membri ai clanului controlat de acesta şi doi dintre oamenii de încredere ai lui Nuţu Cămătaru, foşti boxeri, au precizat sursele citate.
Conflictul ar fi izbucnit iniţial la o sală de forţă din Popeşti-Leordeni şi ar fi continuat pe străzile oraşului. Oamenii lui Nuţu Cămătaru au fost atunci atacaţi cu pistoale cu gaze, modificate în aşa fel încât să tragă cu bile din metal, însă în timpul altercaţiei, membrii grupării "Sportivii" s-ar fi împuşcat din greşeală între ei, au mai spus sursele citate.
În urma conflictului, un bărbat a fost împuşcat în piept şi dus de urgenţă la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti, unde a fost operat de urgenţă, iar alţi doi au fost răniţi uşor. Medicii i-au scos un lob pulmonar, printr-o intervenţie foarte dificilă.
Imediat după producerea incidentului, anchetatorii au declanşat o amplă acţiune, iar pe o stradă din sectorul 4 al Capitalei a fost percheziţionată o maşină de teren în care se aflau Robert Nica şi trei apropiaţi ai acestuia, asupra lor fiind găsite pistolul cu gaze modificat şi un cuţit de 35 de centimetri.
Deşi Robert Nica şi cei trei locotenenţi ai acestuia au fost duşi atunci la audieri, incidentul nu a fost urmat de arestări, în condiţiile în care conflictul a fost asociat şi cu alte incidente violente, iar anchetatorii au dorit să constituie un dosar complex în care suspecţii să fie anchetaţi pentru întreaga activitate infracţională, au precizat sursele citate.
Cei doi bărbaţi atacaţi în 7 noiembrie 2012 pe o stadă din Popeşti-Leordeni de membri ai grupării "Sportivii" sunt doi bodyguarzi care lucrează la un restaurantul din sectorul 4 şi sunt cunoscuţi ca făcând parte dintre gărzile personale ale lui Nuţu Cămătaru.
Incidentul dintre grupările "Sportivii" şi "Cămătarii" avea legătură cu un conflict mai vechi izbucnit între "Cămătari" şi clanul "Vancică". Pentru a se proteja, membrii clanului "Vancică" ar fi apelat la gruparea "Sportivilor". În acest context, atât în Bucureşti cât şi în judeţul Ilfov au avut loc mai multe conflicte violente, însă de cele mai multe ori acestea nu s-au concretizat şi cu plângeri la poliţie.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, tensiunile au început încă de când Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru, a ieşit din închisoare, în condiţiile în care aceste grupări preluaseră o parte dintre afacerile pe care Cămătarii le abandonaseră odată cu arestarea lor, în anul 2004.
Membri ai grupării "Cămătarilor" l-ar fi bătut, la Constanţa, pe şeful clanului Vancică, cunoscut sub numele de Lică, pe care l-ar fi întâlnit întâmplător la o gală de K1 organizată pe litoral.
Ulterior, mai mulţi membri ai clanului Vancică l-ar fi agresat, în Centrul Istoric, pe ginerele lui Balint.
Potrivit surselor citate, liderii clanului Vancică ar fi făcut atunci o alianţă cu gruparea Sportivilor. În paralel, aceştia ar fi investit inclusiv în achiziţionarea de autoturisme şi arme de foc pe care să le folosească la nevoie.
Ulterior, pe fondul acestor tensiuni, în luna august 2012, Fane, unul dintre nepoţii lui Lică Vancică, l-a înjunghiat, într-un hotel de lux, pe Mihăiţă Cămătaru, fiul adoptiv al lui Sile Cămătaru.
La scurt timp după acest incident au avut loc ciocniri răzleţe între clanuri, scandalurile intensificându-se, spun sursele citate, în luna noiembrie 2012, când în cartierul Berceni, fieful grupării Sportivilor, ar fi avut loc trei bătăi generate de raiduri organizate de oamenii "Cămătarilor". Două dintre aceste scandaluri s-ar fi consumat în zona Văcăreşti, iar al treilea lângă ştrandul Moteşti.
Citește pe alephnews.ro: Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe