O altă pandemie stă la cotitură. 6 moduri în care ne putem pregăti

Experţii în boli infecţioase spun că va exista o altă pandemie şi prezintă 6 moduri în care ne putem pregăti pentru ea.

Urmărește
4228 afișări
Imaginea articolului O altă pandemie stă la cotitură. 6 moduri în care ne putem pregăti

O altă pandemie pare inevitabilă. 6 moduri în care ne putem pregăti

După mai bine de doi ani de pandemie Covid-19, am ajuns la o răscruce de drumuri. Pe de o parte, este cel mai bun moment pentru a trage concluziile în ceea ce priveşte importanţa sănătăţii publice, spune dr. Tom Frieden, fost director al Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA: „pe de altă parte, riscăm cu adevărat să ne îndreptăm cu toată viteza spre faza de neglijare a ciclului panică-neglijenţă".

Ciclul panică-neglijenţă reprezintă obiceiul de a investi insuficient sau de a acorda o atenţie inadecvată infrastructurii şi funcţiilor de sănătate publică necesare pentru a preveni, identifica, limita şi răspunde la focarele de boli infecţioase, scrie CNN.

O altă pandemie pare inevitabilă.

„Trăim în era pandemiilor", a declarat Dr. Larry Brilliant, epidemiolog şi director executiv al Pandefense Advisory, o reţea interdisciplinară de experţi implicaţi în răspunsul la pandemii.

Mai mult de 6 din 10 boli infecţioase îşi au originea în animale şi au ajuns la oameni. Acest risc a crescut în ultimii 20 de ani, spune Brilliant, potrivit căruia în fiecare an, riscul creşte şi mai mult.

Sănătatea publică „a făcut cu siguranţă o serie de paşi greşiţi" în timpul pandemiei Covid-19, dar experienţa a oferit lecţii, a declarat Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase, la conferinţa Life Itself, un eveniment de sănătate şi wellness prezentat în parteneriat cu CNN.

„Investiţia în cercetarea biomedicală fundamentală şi clinică ne-a permis, cu o rapiditate fără precedent, să dezvoltăm vaccinuri foarte eficiente care, în esenţă, (nu ne-am fi imaginat) că s-ar fi putut face atât de repede", a adăugat el. "Trebuie să continuăm să facem aceste investiţii, nu doar în ştiinţă... ci şi în infrastructura de sănătate publică". De asemenea, trebuie să ne amintim „ce înseamnă să avem un sistem de sănătate publică care nu a fost capabil să răspundă într-un mod corespunzător provocării cu care ne confruntăm", a spus el.

Iată ce cred unii dintre cei mai buni experţi în boli infecţioase că pot face instituţiile de sănătate publică şi oamenii:

1. Creşterea finanţării sănătăţii publice

Statele Unite cheltuiesc cel puţin "de 300 şi 500 de ori mai mult pentru apărarea noastră militară decât pentru apărarea sănătăţii", a declarat Frieden. "Şi totuşi, niciun război din istoria americană nu a ucis un milion de americani". Până la 1 iunie, aproape 6,3 milioane de oameni au murit din cauza Covid-19 în întreaga lume, inclusiv peste 1.007.000 de americani.

2. Protejarea naturii

Prevenirea pandemiilor înseamnă, de asemenea, că „avem nevoie de sisteme mai bune pentru a proteja natura, astfel încât aceasta să nu se întoarcă împotriva noastră", a declarat Frieden. În studiile privind factorii care determină apariţia bolilor zoonotice, riscul a fost mai mare atunci când exploatarea umană şi distrugerea habitatului au ameninţat animalele sălbatice. Atunci când vânăm şi ocupăm locuinţele naturale ale animalelor sălbatice sau vindem animale sălbatice în pieţe, acestea suferă un stres mare - ceea ce le face mai susceptibile de a se infecta şi de a produce un număr mai mare de viruşi. Acest lucru duce la eliberarea excreţiilor purtătoare de virus.

3. Interveniţi din timp şi rapid

Pentru a preveni o urgenţă majoră, experţii în boli infecţioase trebuie să detecteze din timp focarele unei noi boli şi să le abordează rapid. „Grupul meu, Resolve to Save Lives, a sugerat un obiectiv global pe care îl numim 7-1-7: ca fiecare focar, oriunde în lume, să fie detectat în termen de şapte zile de la apariţie, să fie raportat în termen de o zi şi să fie implementate măsuri de control în termen de şapte zile", a declarat Frieden. Această abordare „ne permite să identificăm rapid lucrurile care trebuie să fie reparate".

4. Îmbunătăţirea comunicării în domeniul sănătăţii publice

Dispunem de instrumente mai bune decât oricând pentru a aborda bolile infecţioase, dar suntem, de asemenea, mai vulnerabili decât am fost vreodată, în parte din cauza unei lipse de încredere generalizate între comunităţi, guverne şi sistemele de sănătate, a declarat Frieden. „CDC a scris literalmente cartea privind comunicarea în domeniul sănătăţii publice în situaţii de urgenţă: Fiţi primii, fiţi corecţi, fiţi credibili, fiţi empatici, oferiţi oamenilor lucruri practice, dovedite, pe care să le facă pentru a se proteja pe ei înşişi, familiile lor şi comunităţile lor", a spus Frieden. "Din păcate, acest lucru nu a fost pus în aplicare (în SUA), nici de administraţia anterioară, nici de aceasta. Şi am avut de suferit din această cauză".

5. Combaterea dezinformării

Există o vorbă care spune că o minciună poate parcurge jumătate de lume înainte ca adevărul să-şi fi pus cizmele. „A fost foarte dificil pentru sănătate, pentru medici şi pentru alţii să facă faţă dezinformării virale, care se răspândeşte chiar mai repede decât Omicron", a declarat Frieden. Dezinformarea pandemică poate influenţa motivaţiile, convingerile şi luarea deciziilor oamenilor în ceea ce priveşte sănătatea lor, politica, mediul şi multe altele. Unele aplicaţii de socializare, cum ar fi Instagram şi TikTok, au lansat funcţii care îi conduc pe oameni către informaţii corecte de la organizaţii de sănătate credibile atunci când vizualizează conţinut referitor la coronavirus sau la vaccinuri.

6. Ajutaţi-vă propria sănătate

Rezilienţa individuală este un alt factor-cheie în prevenirea bolilor grave şi a deceselor în timpul pandemiilor, a declarat Frieden. „Unul dintre motivele pentru care Covid a ucis atât de mulţi oameni este faptul că existau atât de mulţi oameni vulnerabili la probleme de sănătate", a spus Frieden.

Obiceiurile unui stil de viaţă sănătos care sprijină imunitatea pot face „o diferenţă foarte mare", a spus el. Luaţi toate medicamentele care v-au fost prescrise, găsiţi alimente sănătoase care vă plac şi nu fumaţi şi nu vă expuneţi la fumul altora, a recomandat Frieden.

„"Să fim sănătoşi nu înseamnă să ne refuzăm lucruri pe care vrem să le facem", a spus Frieden, „ci mai degrabă să ne dăm seama care sunt lucrurile sănătoase pe care ne place să le facem şi să le facem mai des".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici