Numai pentru secţiile de ATI din România este nevoie de 5,5 milioane de măşti, spune vicepreşedintele Societăţii Române de Anestezie Terapie Intensivă, Dorel Săndesc. Serviciile de ATI vor avea cea mai grea misiune în lupta cu epidemia de Covid-19, se vor ocupa de cazurile cele mai grave, care au nevoie de ventilaţie mecanică. Pentru asta este nevoie ca bolnavii să fie intubaţi, iar asta îi expune cel mai mult cadrele medicale.
„La nivelul ATI-iştilor din România, care sunt sau vor fi implicaţi în managementul cazurilor de Covid-19, necesarul de materiale pentru următoarele două luni şi jumătate este de 5,5 milioane de combinezoane impermeabile, de halate chirurgicale, de măşti cu protecţie înaltă, 10 milioane de mănuşi de unică folosinţă, ochelari, viziere”, a declarat Dorel Săndesc.
Dorel Săndesc te anunţă că, prin intermediul donaţiilor, a reuşit să achiziţioneze echipament de protecţie pentru secţiile de ATI, pe care l-a distribuit acolo unde erau cele mai mari goluri, dar este insuficient. Medicul spune că lipsa echipamentelor de protecţie a dus la o stare de îngrijorare în rândul cadrelor sanitare, iar acest lucru s-a întâmplat şi pentru că nu s-a comunicat că există achizţii în curs.
„S-a creat foarte multă angoasă şi îngrijorare în rândul personalului medical, numai pentru că nu aveau echipament. Şi această angoasă a apărut în spitalele care nu aveau niciun caz pozitiv. E firesc ca oamenii să fie îngrijoraţi, nu ştii niciodată când vii în contact cu un pacient pozitiv. Nu s-a comunicat faptul că depozite vin cantităţi mari de echipamente, astfel încât lumea să ştie că există o perspectivă de timp”, a mai spus Dorel Săndesc.
Deşi au sosit sute de mii de măşti de protecţie în ţară, premierul Ludovic Orban a transmis că nu poate garanta că toate echipamentele comandate vor ajunge în termen în România, din cauza contextului internaţional.