O ambarcaţiune 100% electrică, proiectată să cureţe apele de gunoaie, a fost lansată pe un lac din România

  • Prima ambarcaţiune 100% electrică, cu zero emisii, care colectează deşeuri din apă, a fost lansată sâmbătă, de Ziua Mediului, pe lacul Târlung-Săcele.
  • Ambarcaţiunea, unică la nivel european, a fost proiectată în România.
  • Acţiunile de ecologizare vor continua pe parcursul întregului an 2021, fiind planificate cel puţin 8 intervenţii rapide în zone cu acumulări semnificative de deşeuri.
Urmărește
9385 afișări
Imaginea articolului O ambarcaţiune 100% electrică, proiectată să cureţe apele de gunoaie, a fost lansată pe un lac din România

Sursă foto: Facebook Ministerul Mediului - România

Ambarcaţiunea, denumită Ebisu, după zeul japonez considerat proiectorul apelor, este compusă dintr-un motor electric, alimentat cu energie din baterii model Tesla 3. Noutatea constă în încărcarea directă de la panourile solare, care îi conferă independenţă deplină în procesul de colectare a deşeurilor. Ebisu poate colecta deşeuri de tip plastic, metal, sticlă, textile, cu o lăţime de până la 80 de centimetri, care sunt sortate şi ulterior merg spre reciclare.

Ambarcaţiunea, unică la nivel european, a fost proiectată în România.

Acţiunile de ecologizare vor continua pe parcursul întregului an 2021, fiind planificate cel puţin 8 intervenţii rapide în zone cu acumulări semnificative de deşeuri. Sunt vizate atât lacuri, cât şi cursurile marilor râuri din România şi afluenţii acestora: Prut, Olt, Argeş, Mureş etc.

„România ar avea nevoie de o zi a mediului în fiecare zi, până când toate deşeurile ar ajunge la reciclare şi nu în apele ţării, în păduri sau în alte zone naturale. Dacă fiecare dintre noi am avea grijă de fiecare deşeu pe care îl producem, mediul înconjurător ar fi cu mult mai apărat de efectele nocive ale plasticului şi ale altor deşeuri. Am lansat astăzi în premieră în România şi în Europa o ambarcaţiune 100% electrică destinată colectării deşeurilor din apele României. Aceasta aduce inovaţie în sprijinul protecţiei mediului şi este, fără îndoială, de mare ajutor în ecologizarea cu zero emisii a lacurilor”, a declarat, la lansare, ministrul Mediului, Barna Tánczos.

La rândul său, directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”, Laszlo Barabas, a spus că se observă o creştere a prezenţei deşeurilor, în special macroplastice, în cursurile de apă, în lacuri naturale şi de acumulare şi în apele costiere şi marine.

„În ultimele trei luni, la nivel naţional, echipele de inspectori ai Apelor Române au efectuat peste 2000 de controale şi au dat amenzi de peste 300.000 de mii de lei. Mai mult de jumătate din acestea au fost aplicate autorităţilor locale pentru salubrizare necorespunzătoare sau identificarea unor depozite de deşeuri necontrolate în diverse localităţi”, a declarat acesta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici