O ameninţare existenţială pentru miliarde de oameni: o mare parte din pământ a devenit mai uscat

  • Reprezentanţii ONU avertizează că o mare parte din pământ a devenit mai uscat şi nu îşi va reveni.
  • Ei vorbesc despre o ameninţare existenţială care afectează miliarde de oameni.
  • De vină sunt schimbările climei care au afectat profund planeta în ultimele decenii.
Urmărește
272 afișări
Imaginea articolului O ameninţare existenţială pentru miliarde de oameni: o mare parte din pământ a devenit mai uscat

O ameninţare existenţială pentru miliarde de oameni: o mare parte din pământ a devenit mai uscat

Schimbările climatice provoacă o uscare fără precedent a solului, iar cinci miliarde de oameni ar putea fi afectaţi până în 2100, scrie într-un nou raport al ONU citat de Live Science. Documentul arată că în ultimele trei decenii, schimbările climei au agravat uscarea a trei sferturi din sol. 77,6% din solul planetei a devenit mai uscat în ultimele trei decenii comparativ cu deceniile anterioare. Zonele uscate s-au extins pe o suprafaţă mai mare decât India.

Concluziile publicate într-un nou raport al Convenţiei ONU de Combatere a Deşertificării ((UNCCD) avertizează că, dacă tendinţa continuă, până la cinci miliarde de oameni ar putea trăi în zone uscate până la sfârşitul secolului. Acest lucru înseamnă că nu se va mai putea face agricultură, nu vor mai fi resurse de apă, iar ecosistemele se vor prăbuşi.

„Pentru prima dată, criza de ariditate a fost documentată cu claritate ştiinţifică, dezvăluind o ameninţare existenţială care afectează miliarde de pe tot globul. Când clima unei zone devine mai uscată, capacitatea de a reveni la condiţiile anterioare se pierde. Clima mai uscată care afectează acum teritorii vaste de pe tot globul nu îşi va reveni şi această schimbare redefineşte viaţa pe Pământ”, a declarat Ibrahim Thiaw, secretarul executiv al UNCCD, într-un comunicat.

Autorii raportului au folosit modele climatice avansate şi alte tehnici moderne pentru a obţine o imagine clară a tendinţei de uscare în creştere. Descoperirile lor sunt dure: ariditatea afectează 40% din terenurile agricole ale lumii şi 2,3 miliarde de oameni, provocând incendii de vegetaţie intensificate, prăbuşirea agriculturii şi migraţii în masă. Zonele deosebit de afectate includ toată Europa, vestul SUA, Brazilia, Asia de Est şi Africa Centrală.

Pentru a încetini uscarea solului, oamenirea trebuie să ia măsuri urgente şi radicale.

„Fără eforturi concertate, miliarde de oameni se confruntă cu un viitor marcat de foamete, strămutare şi declin economic”, a spus Barron Orr, om de ştiinţă al UNCCD.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici