O asociaţie cere Ministerului Sănătăţii şi CNAS stadiul negocierilor noului contract pentru programul fără interferon

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România solicită CNAS şi Ministerului Sănătăţii (MS) să precizeze stadiul negocierilor pentru noul contract cost-volum-rezultat aferent programului fără interferon pentru pacienţii cu hepatita C, întucât actualul contract se încheie pe 31 august 2019.

Urmărește
173 afișări
Imaginea articolului O asociaţie cere Ministerului Sănătăţii şi CNAS stadiul negocierilor noului contract pentru programul fără interferon

O asociaţie cere Ministerului Sănătăţii şi CNAS stadiul negocierilor noului contract pentru programul fără interferon

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) a solicitat, marţi, prin intermediul unui comunicat de presă remis MEDIAFAX, atât Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, cât şi Ministerului Sănătăţii să precizeze stadiul negocierilor pentru noul contract cost-volum-rezultat aferent programului fără interferon pentru pacienţii cu hepatita C, întucât actualul contract se încheie pe 31 august 2019.

Din informaţiile asociaţiei, dezbaterile publice pentru viitorul contract încă nu au început, iar din acest motiv, potrivit reprezentanţilor APAH-RO, „este foarte probabil să existe o perioadă de pauză între cele două programe”.

”Primim foarte multe solicitări din partea pacienţilor îngrijoraţi de ce se va întâmpla cu viitorul program şi de aceea dorim să facem câteva precizări. Mai întâi, o posibilă întrâziere nu afectează cu nimic pacienţii aflaţi deja în tratament sau pe cei care vor intra până la 31 august în program. Problema apare pentru persoanele diagnosticate după această dată. Ele nu vor intra imediat pe tratament dacă programul nu se va relua de la 1 septembrie. Sperăm însă că situaţia se va clarifica în cel mai scurt timp posibil. Vestea bună este că, pentru prima dată, vor avea acces la terapii toţi pacienţii diagnosticaţi indiferent de stadiul bolii,” a declarat preşedinte APAH-RO, Marinela Debu, prin intermediul comunicatului.

Reprezentanţii APAH-RO au precizat şi faptul că, potrivit declaraţiilor reprezentanţiilor Ministerului Sănătăţii şi CNAS din luna iulie, începând cu noul contract, vor primi tratament şi pacienţii care au gradul de fibroză F0, copiii şi adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 ani şi până în 18 ani, dar şi pacienţii care nu au răspuns la tratament cu terapiile cu antivirale cu acţiune directă şi că totodată, va creşte şi numărul pacienţilor care vor intra în tratament.

”Programul cu interferon free şi noile condiţii anunţate fac din România un model de bune practici în regiune. Cu atât mai mult este regretabil faptul că nu se găsesc soluţii pentru ca acest contract să se se desfăşoare fără întreruperi, iar pacienţii să nu se mai îngrijoreze din cauza lipsei de predictibilitate,” a completat Marinela Debu.

Reprezentanţii APAH-RO au concluzionat spunând că asociaţia îşi reiterează sprijinul pentu implementarea Planului de Control al Hepatitelor Virale care are ca obiectiv eliminarea hepatitelor virale până în 2030, în acord cu direcţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

„În acest context, apreciază suportul oferit de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pacienţilor cu afecţiuni hepatice, respectiv măsurile implementate în vederea creşterii gradului de diagnosticare şi a accesului la tratament”, se mai precizează în comunicat.

Taguri:
cnas,
ms,
interferon

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici