Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) informează, miercuri, că a primit răspuns de la Avocatul Poporului la petiţia prin care i-a solicitat să sesizeze Curtea Constituţională a României (CCR) cu privire la neconstituţionalitatea prevederilor OUG 114/2009 conform cărora, începând din 1 septmbrie 2010 se reduc 15.000 de posturi în învăţământ. Federaţia arată că este nemulţumită de răspunsul primit.
„Suntem surprinşi de acest răspuns având în vedere că elaborarea acestei ordonanţe s-a făcut cu încălcarea normelor procedurale legale referitoare la obligativitatea consultării partenerilor de dialog social atunci când se emit astfel de acte normative”, a declarat preşedintele FSLI, Aurel Cornea.
În răspunsul său, Avocatul Poporului apreciază că nu există temeiuri care să justifice sesizarea CCR pe această speţă şi că acestă problemă poate fi rezolvată de către Parlamentul României, în momentul în care OUG 114/2009 va fi pusă în dezbaterea acestuia.
Avocatul Poporului arată că în raport cu obiectul criticii de neconstituţionalitate reţine caracterul de urgenţă care este determinat de criza economică şi de impunerea luării unor măsuri pentru a se putea asigura respectarea angajamentelor asumate de România prin semnarea acordurilor de împrumut cu organismele financiare internaţionale.
„De asemenea, se are în vedere faptul că aceste elemente vizează interesul general public şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată”, se arată în răspunsul Avocatului Poporului.
Instituţia mai precizează că, în aceste condiţii, ordonanţa de urgenţă, ca act normativ ce permite Guvernului, sub controlul Parlamentului, să facă faţă unei situaţii extraordinare, se justifică prin necesitatea şi urgenţa reglementării acestei situaţii, care, din cauza circumstanţelor sale, impune adoptarea de soluţii imediate în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public.
„Pe cale de consecinţă, rezolvarea problemei sesizate revine Parlamentului, deoarece art. 115 alin.(5) din Constituţie stabileşte că «ordonanţa de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă să fie sesizată şi după publicarea ei în Monitorul oficial al României». (…) Totodată, art.115. alin. 7 din Constituţie instituie competenţa Parlamentului de a aproba sau respinge printr-o lege, ordonanţele cu care a fost sesizat. Astfel, Parlamentul are suficiente pârghii pentru rezolvarea eficientă a acestor probleme”, se mai arată în răspunsul formulat de Avocatul Poporului.
În răspunsul trimis către FSLI se precizează că persoanele interesate au posibilitatea să sesizeze instanţa judecătorească şi, în cadrul procesului să invoce excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor legale menţionate.
FSLI a sesizat, în 11 ianuarie, Avocatul Poporului cu privire la unele articole din OUG 114/2009 privind reducerea a 15.000 de posturi din sector, despre care susţineau că sunt neconstituţionale şi solicitau AP să sesizeze, la rândul său, Curtea Constituţională.