Video O echipă de clujeni creează „acvarii” pentru a-i proteja pe medici

  • O echipă de clujeni creează „acvarii” de protecţie a medicilor
  • “Acvariul” este aşezat deasupra bolnavului în timpul procedurilor generatoare de aerosoli
  • Modelul a fost inventat de nişte medici din Taiwan şi preluat de echipa de la Cluj
Urmărește
999 afișări

O echipă de clujeni creează „acvarii” de protecţie a medicilor ce îngrijesc pacienţii cu coronavirus, după un model realizat în Taiwan. Dispozitivele se folosesc în secţiile de terapie intensivă şi vin aşezate deasupra bolnavului în timpul procedurilor generatoare de aerosoli.

Un medic rezident, câţiva IT-işti şi un inginer lucrează din greu şase ore la un acvariu.

“În momentul in care acvariul vine pe pacient, medicul poate sa lucreze asupra lui, sa il protejeze din toate punctele de vedere, poate sa il intubeze si sa lase si dispozitivul deasupra pacinetului pentru ca vin si anumite furtunuri deasupra lui.”

“Ideea în sine a fost inventată de nişte medici din Taiwan şi noi am produs-o aici şi am pus-o în spitale să vedem ce părere au medicii. Exista ceva numit proceduri generatoare de aerosoli conform definitiei OMS. În cazul unui pacient critic, chestia asta generează aerosoli care sunt foarte infecţioşi pentru că au încărcătura virală înaltă şi pot contamina medicul, costumaţia acestuia şi mediul înconjurator”, spune Zaki Milhem, medic rezident.

În atelierul din Cluj, tinerii muncesc cel puţin 14 ore pe zi. Pe lânga acvarii, aceştia fac şi viziere pentru medici. În plus, lucrează şi la un ventilator.

“Se va putea demonta ca sa se manipuleze usor si sa se poata dezinfecta. Am livrat in Cluj deja la trei spitale. //Medicii sunt foarte multumiti. Nu prea se gasesc material propriu zis si cu autoritatile locale ne-am gasit la o varianta ca sa facema ceste acvarii din urne de vot ca sunt din acelasi material. Lucram cam 14-15 ore in fiecare zi, facem acvarii, facem viziere si vrem sa scoatem la sfarsitul saptamanii si un ventilator”, explică Rareş Racoţean, coordonator de proiect.

Tinerii fac parte din asociaţia “Împreună pentru România modernă”. Ei şi-au făcut deja planul pe termen lung. Pentru că în curând vor rămane fără materiale, le-au cerut autorităţilor locale să le dea urnele de vot ca să le transforme în acvarii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici