O echipă formată din şapte salvatori şi patru cercetători a intrat în subteranul Minei Uricani
O echipă formată din şapte salvatori şi patru cercetători a intrat, joi, pentru a treia oară, în subteranul Minei Uricani, unde a avut loc explozia soldată cu cinci morţi, pentru a analiza o altă zonă adiacentă locului în care s-a produs deflagraţia, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Echipa care a intrat în subteran urmează să continue cercetările lucrărilor şi să preleveze probe pentru a stabili cauzele care au dus la producerea celor două explozii.
Directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani, Constantin Lupu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că echipa, formată din şapte salvatori şi patru cercetători, va continua cercetările începute miercuri şi va încerca să preleveze probe care să ajute la realizarea expertizei tehnice ce urmează să fie făcută şi în baza căreia anchetatorii vor putea stabili cauzele deflagraţiilor.
Potrivit lui Lupu, echipa va cerceta lucrările subterane din orizontul 400, respectiv 300, zone adiacente locului în care au avut loc exploziile.
În urma celor două coborâri în subteran care au avut loc miercuri, echipa de salvatori a prelevat probe de cărbune şi alte elemente găsite în zonele verificate. Probele de aer prelevate de aceeaşi echipă au fost analizate de laboratorul INSEMEX şi nu au indicat concentraţii care să indice o stare de pericol în acest moment în subteran.
Comandamentul pentru eliminarea avariei de la Mina Uricani va analiza şi probele prelevate joi, abia apoi urmând să fie stabilit următorul pas al programului de lucru.
O echipă de salvatori minieri a intrat, miercuri, de două ori, în subteran, pentru a verifica zone adiacente locului în care au avut loc deflagraţiile.
Cercetătorii de la INSEMEX sunt cei care vor efectua expertiza tehnică în cazul incidentului petrecut la Mina Uricani, expertiză care îi va ajuta pe procurori şi pe inspectorii de muncă să stabilească cauzele producerii deflagraţiilor.
Cinci mineri au murit, sâmbătă după-amiază, în urma unei explozii care a avut loc la Mina Uricani din Valea Jiului, în momentul cuplării la reţeaua electrică a tabloului, după o revizie a acestuia.
Cei cinci mineri au fost înmormântaţi marţi, în localităţile Lupeni şi Uricani, ziua respectivă fiind declarată zi de doliu în judeţul Hunedoara, printr-un ordin al prefectului Dezsi Attila.
Procurorii Parchetului Tribunalului Hunedoara care cercetează cauzele exploziei de la Mina Uricani i-au audiat, luni, pe salvatorii minieri care au intrat în subteran, sâmbătă, după producerea deflagraţiei în urma căreia cinci mineri şi-au pierdut viaţa.
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, luni, că acumulările de gaze persistă la Mina Uricani, iar din acest motiv ancheta va dura, probabil, 30 de zile.
Medicii legişti din judeţul Hunedoara au finalizat, luni după-amiază, necropsiile în cazul tuturor celor cinci mineri care şi-au pierdut viaţa în explozia de la Mina Uricani, stabilind că trei dintre ei au murit pe loc în urma traumatismelor, iar ceilalţi doi s-au intoxicat cu monoxid de carbon.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO