Premierul a spus că priorităţile autorităţilor sunt persoanele care au rămas fără case sau au fost evacuate din locuinţe, astfel că a dispus ca acestea să primească de la rezerva de stat apă minerală, pături şi conserve.
Potrivit acestuia, în prezent, la nivel naţional există 2.400 de persoane evacuate în urma inundaţiilor.
De asemenea, Boc a informat că 17 persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor din ţară.
Premierul Emil Boc a explicat că mai întâi va fi făcută o evaluare a pagubelor pentru a se stabili ce fonduri poate aloca Guvernul pentru ajutorarea oamenilor. Totdată, Boc a spus că va fi făcut apel şi la Fondul de Solidaritate al Parlamentului European, pentru refacerea infrastructurii distruse de apele revărsate.
„Din puţinul pe care-l avem vom aloca fonduri„, a spus Boc
Familia cu doi copii şi fără venituri, din Pătrăuţi, căreia i-a fost luată casa cu totul, a cerut să îi fie dat un teren pentru construirea altei locuinţe într-o zonă neinundabilă.
O rudă a familiei i-a spus premierului că speră ca vizita acestuia în Pătrăuţi să nu rămână doar la nivel de imagini de televiziune, ci să fie făcute demersuri pentru a-i fi repartizat teren într-o zonă neinundabilă, în scopul construirii unei noi locuinţe.
Potrivit autorităţilor locale, sinistraţii sunt cazaţi fie la şcoală sau la grădiniţă, fie la locuinţa primarului, oamenii din sat asigurându-le acestora alimente.
La ora transmiterii acestei ştiri, premierul Emil Boc discută cu oamenii.
Premierul Emil Boc a ajuns, marţi după-amiază, în jurul orei 15.15, în localitatea suceveană Pătrăuţi, care a fost grav afectată de inundaţii, zeci de persoane rămânând fără case.
Potrivit autorităţilor locale, în această comună cinci case au fost distruse total de ape, 12 au fost distruse parţial, iar o fermă zootehnică a fost distrusă în proporţie de 50 la sută. De asemenea, au fost distruşi 20 de kilometri de drum comunal. Un număr de 45 de persoane sinistrate, între care 17 copii, care au rămas fără case sunt cazaţi la şcoala şi grădiniţa din localitate.
Primarul comunei, Dragoş Jureschi, a spus că marele noroc a fost că viiturile nu au venit pe timpul nopţii, pentru că în mod cert ar fi existat victime.
Casa luată de ape este cea a Luciei Huzuleac, care are doi copii, femeia povestind că viitura a venit luni, în jurul orei 16.30, şi i-a distrus totul.
Patru persoane au murit, iar alte două sunt date dispărute în judeţul Suceava, în urma inundaţiilor puternice de luni seară ce au afectat grav 52 de localităţi, fiind distruse 13 case, alte 936 fiind avariate, peste 400 de locuinţe izolate şi cel puţin 270 de persoane fiind evacuate.
Prefectul de Suceava a emis, marţi la prânz, un ordin de evacuare a persoanelor din toate localităţile situate de-a lungul râului Siret, de la intrarea în ţară până la ieşirea din judeţ, la Dolhasca, după ce cota de pericol în zonă a fost depăşită cu mai mult de jumătate de metru.
Prefectul judeţului Suceava, Sorin Popescu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că, după ce cota de pericol a râului Siret a fost depăşită cu 61 de centimetri la intrarea în ţară, a emis ordin de evacuare a tututor localnicilor ale căror case sunt situate în zona inundabilă, de-a lungul râului.
La ora transmiterii acestei ştiri, sunt evacuate sute de persoane din Siret, Grămeşti, Zvoriştea, Bereşti, Fântânele, Liteni şi Dolhasca.