O eventuală decizie de arestare pentru Toni Greblă trebuie aprobată de Biroul Permanent al Senatului

O eventuală decizie de arestare sau trimitere în judecată în cazul judecătorului de la Curtea Constituţională Toni Greblă trebuie aprobată de Biroul Permanent al Senatului, acesta având imunitate, potrivit Statutului judecătorilor CC.

Urmărește
312 afișări
Imaginea articolului O eventuală decizie de arestare pentru Toni Greblă trebuie aprobată de Biroul Permanent al Senatului

O eventuală decizie de arestare pentru Toni Greblă trebuie aprobată de Biroul Permanent al Senatului (Imagine: Bogdan Maran/ Mediafax Foto)

”Judecătorii Curţii nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată penală decât cu aprobarea Biroului Permanent al Camerei care i-a numit sau a preşedintelui României, după caz. Preşedintele Curţii Constituţionale este egal în grad cu preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar ceilalţi judecători cu vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în Statutul judecătorilor Curţii Constituţionale.

Potrivit sursei citate, judecătorii constituţionali au imunitate şi nu pot fi traşi la răspundere pentru opiniile şi voturile exprimate la adoptarea soluţiilor.

”Funcţia de judecător al Curţii Constituţionale este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior. Totodată, judecătorilor le este interzis să facă parte din partide politice. Judecătorii Curţii sunt obligaţi, prin lege, să-şi îndeplinească funcţia cu imparţialitate şi în respectul Constituţiei şi să se abţină de la orice activitate sau manifestare contrare independenţei şi demnităţii funcţiei lor”, se mai menţionează în Statului judecătorilor CC.

De asemenea, potrivit Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, competenţa de judecată pentru infracţiunile săvârşite de judecătorii Curţii Constituţionale aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

”De la data trimiterii în judecată penală, judecătorul Curţii Constituţionale este suspendat de drept din funcţia sa. În caz de condamnare definitivă, el este exclus de drept, iar în caz de achitare, suspendarea încetează”, se mai menţionează în actul normativ privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.

Acelaşi act normativ mai prevede în cazul judecătorilor CC: ”Constatarea încetării mandatului se face de preşedintele Curţii Constituţionale, iar în celelalte cazuri, încetarea mandatului se hotărăşte în plen, cu votul majorităţii judecătorilor Curţii.

Judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă a fost adus de anchetatori, joi, cu mandat, la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind suspectat de trafic de influenţă. Greblă este suspectat că ar fi primit materiale electorale pentru campania din 2012, un autoturism BMW şi două rochii de la finul său, omul de afaceri Ion Bîrcină, pentru a interveni în sprijinul firmelor acestuia.

Toni Greblă a declarat, la ieşirea de la DNA, că nu a dat nicio declaraţie şi că faptele de care procurorii îl acuză nu au nicio legătură cu activitatea sa la CC, precizând că mai împrumuta câte o maşină de la Ion Bîrcină, dar "era în familie".

Toni Greblă este judecător la Curtea Constituţională din decembrie 2013, din partea Senatului, el înlocuind-o atunci pe judecătoarea Iulia Motoc, aleasă magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. După ce a fost numit judecător, Toni Greblă a demisionat din calitatea de senator PSD, deţinută din 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici