- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (22.01.2015, 11:18)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O eventuală decizie de arestare pentru Toni Greblă trebuie aprobată de Biroul Permanent al Senatului
O eventuală decizie de arestare sau trimitere în judecată în cazul judecătorului de la Curtea Constituţională Toni Greblă trebuie aprobată de Biroul Permanent al Senatului, acesta având imunitate, potrivit Statutului judecătorilor CC.
Urmărește
312 afișări
O eventuală decizie de arestare pentru Toni Greblă trebuie aprobată de Biroul Permanent al Senatului (Imagine: Bogdan Maran/ Mediafax Foto)
”Judecătorii Curţii nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată penală decât cu aprobarea Biroului Permanent al Camerei care i-a numit sau a preşedintelui României, după caz. Preşedintele Curţii Constituţionale este egal în grad cu preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar ceilalţi judecători cu vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în Statutul judecătorilor Curţii Constituţionale.
Potrivit sursei citate, judecătorii constituţionali au imunitate şi nu pot fi traşi la răspundere pentru opiniile şi voturile exprimate la adoptarea soluţiilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
”Funcţia de judecător al Curţii Constituţionale este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior. Totodată, judecătorilor le este interzis să facă parte din partide politice. Judecătorii Curţii sunt obligaţi, prin lege, să-şi îndeplinească funcţia cu imparţialitate şi în respectul Constituţiei şi să se abţină de la orice activitate sau manifestare contrare independenţei şi demnităţii funcţiei lor”, se mai menţionează în Statului judecătorilor CC.
Citeşte şi:
Judecătorul CC Toni Greblă, adus cu mandat la DNA. Acesta ar fi primit de la finul său materiale electorale, un autoturism BMW şi două rochii pentru a interveni în sprijinul firmelor sale - FOTO
De asemenea, potrivit Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, competenţa de judecată pentru infracţiunile săvârşite de judecătorii Curţii Constituţionale aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
”De la data trimiterii în judecată penală, judecătorul Curţii Constituţionale este suspendat de drept din funcţia sa. În caz de condamnare definitivă, el este exclus de drept, iar în caz de achitare, suspendarea încetează”, se mai menţionează în actul normativ privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.
Citeşte şi:
Greblă: Ce susţin procurorii nu are legătură cu activitatea la CC. Nu am dat nicio declaraţie la DNA
Acelaşi act normativ mai prevede în cazul judecătorilor CC: ”Constatarea încetării mandatului se face de preşedintele Curţii Constituţionale, iar în celelalte cazuri, încetarea mandatului se hotărăşte în plen, cu votul majorităţii judecătorilor Curţii.
Judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă a fost adus de anchetatori, joi, cu mandat, la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind suspectat de trafic de influenţă. Greblă este suspectat că ar fi primit materiale electorale pentru campania din 2012, un autoturism BMW şi două rochii de la finul său, omul de afaceri Ion Bîrcină, pentru a interveni în sprijinul firmelor acestuia.
Toni Greblă a declarat, la ieşirea de la DNA, că nu a dat nicio declaraţie şi că faptele de care procurorii îl acuză nu au nicio legătură cu activitatea sa la CC, precizând că mai împrumuta câte o maşină de la Ion Bîrcină, dar "era în familie".
Toni Greblă este judecător la Curtea Constituţională din decembrie 2013, din partea Senatului, el înlocuind-o atunci pe judecătoarea Iulia Motoc, aleasă magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. După ce a fost numit judecător, Toni Greblă a demisionat din calitatea de senator PSD, deţinută din 2008.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Judecătorul CC Toni Greblă, URMĂRIT PENAL, alături de alte opt persoane. Greblă: Ce susţin procurorii nu are legătură cu activitatea la CC - FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe