„Noi pledăm pentru un învăţământ modern, transparent, în afara oricăror mijloace şi practici imorale şi ilegale. (…) facem apel către colegii noştri să ne fie semnalate orice solicitări de foloase necuvenite care vin din partea angajaţilor unităţilor de învăţământ”, arată reprezentanţii elevilor din Municipiul Bucureşti.
Totodată, aceştia consideră că „materialele apărute în mass–media în ultima perioadă, afectează imaginea şi activitatea şcolilor, elevilor şi a cadrelor didactice care muncesc cu dăruire”.
Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a transmis, joi, către toate unităţile de învăţământ preuniversitar din Bucureşti, o adresă prin care li se solicită „măsuri urgente prevenirea şi combaterea corupţiei în educaţie”.
Astfel, la nivelul fiecărei şcoli se va constitui o comisie care va efectua o verificare internă privind o posibilă încălcare a prevederilor legale în vigoare referitoare la implicarea cadrelor didactice sau a altor angajaţi ai unităţii, în strângerea de sume de bani de la părinţii elevilor pentru diferite activităţi.
ISMB a declanşat, luni, verificări la Şcoala Gimnazială „Sfântul Andrei”, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” şi Colegiul Economic „Costin C. Kiriţescu”, după ce a primit sesizări privind colecte de bani.
După incidentul de la Şcoala nr. 10, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a primit mai multe sesizări privind colecte de bani în şcoli.
Consiliul de Administraţie al Şcolii nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală a decis, în 10 ianuarie, desfacerea disciplinară a contractului de muncă al învăţătoarei Dana Blându, care a cerut bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajaţi ai şcolii. De asemenea, şcoala a decis şi sesizarea Parchetului în cazul învăţătoarei, pentru aspecte penale care ar fi fost săvârşite de Dana Blându, anchetatorii urmând să stabilească dacă aceasta a primit în acest fel foloase necuvenite.