O familie de romi oferă Primăriei Timişoara cu 630.000 de euro clădirea fostului Spital Oncologic

O familie de romi din Timişoara, proprietară a clădirii în care a funcţionat Spitalul Oncologic, a oferit-o spre vânzare primăriei, cu suma de 630.000 de euro, anunţul fiind făcut în şedinţa de joi a Consiliului Local, în care consilierii au decis amânarea luării unei decizii.

Urmărește
190 afișări
Imaginea articolului O familie de romi oferă Primăriei Timişoara cu 630.000 de euro clădirea fostului Spital Oncologic

O familie de romi oferă Primăriei Timişoara cu 630.000 de euro clădirea fostului Spital Oncologic (Imagine: Shutterstock)

În şedinţa de joi a Consiliului Local Timişoara, secretarul Ioan Cojocari i-a anunţat pe consilieri că Monica Mihai, proprietarul clădirii în care a funcţionat Spitalul de Oncologie de pe Bulevardul Mihai Viteazu, a făcut o ofertă primăriei de cumpărare a imobilului. Femeia, care face parte dintr-o familie de romi, a cerut suma de 630.000 de euro pe clădirea de 650 metri pătraţi.

Potrivit lui Cojocari, iniţial, familia de romi din care face parte şi Monica Mihai, a cerut Primăriei Timişoara 3,5 milioane de euro pe imobil, apoi, la cea de-a doua ofertă, a cerut un million de euro.

"Iniţial, au venit cu 3,5 milioane de euro, după aceea cu un milion de euro. Acum au venit din nou. E vorba de fosta Oncologie, care s-a mutat. Oferta e de 630.000 de euro. Acolo sunt mai multe discuţii, sunt mai multe treburi în derulare", a spus Cojocari, în plen.

Primarul Nicolae Robu a declarat că primăria ar putea fi interesată de această clădire, dar că suma solicitată de proprietar este mult prea mare.

"Clădirea este în momentul de faţă într-o stare extrem de proastă, noi am mutat clinica. Dată fiind localizarea, ea ar prezenta interes, după părerea mea, şi am ajunge să îndepărtăm un proprietar care nu face chiar ce trebuie cu clădirile din zona centrală măcar dintr-un loc, dar 630.000 de euro este prea mult, după părerea mea", a spus Robu.

Consilierii locali au decis să amâne această discuţie, până săptămâna viitoare când se vor întruni într-o şedinţă de plen extraordinară.

Monica Mihai are două case şi un teren pe Bulevardul Mihai Viteazu, la nr. 26, însemnând peste 1.600 de metri pătraţi, dar şi alte imobile în suprafaţă de peste 500 de metri pătraţi.

În clădirea de pe Bulevardul Mihai Viteazu, până la sfârşitul anului 2012, a funcţionat Spitalul de Oncologie din Timişoara.

În decembrie 2012, spitalul a fost mutat în spaţiul fostului internat al Colegiului Tehnic "Ion I.C. Brătianu", care aparţine primăriei, după ce imobilul în care funcţiona unitatea spitalicească a fost retrocedat. Pe uşa clădirii a fost pus lacătul şi nimeni nu a mai făcut vreo reparaţie.

În Timişoara, mai multe familii de romi deţin sute de proprietăţi în centrul oraşului.

Familia Cârpaci este una dintre cele mai bogate familii de romi din oraş, având 144 de proprietăţi - vile, case, apartamente, terenuri, garaje şi diferite spaţii -, majoritatea în zona centrală a oraşului, potrivit unui document al Direcţiei Judeţene de Finanţe Timiş, obţinut de corespondentul MEDIAFAX.

Presa locală a relatat deseori despre Vişinel Stanca şi Ionelaş Cârpaci ca fiind conducătorii unor clanuri de romi care s-au îmbogăţit în timpul administraţiei fostului primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu, al cărui nume a fost asociat cu clanurile de romi care au acaparat mai multe străzi din centrul oraşului, în urma unor retrocedări.

La Timişoara au fost inventariate peste 14.500 de imobile considerate istorice, construite înainte de anul 1945, iar dintre acestea 938 sunt monument istoric, conform legii. Câteva sute dintre aceste clădiri, aflate în zona centrală, au fost cumpărate de romi. Iniţial, familiile de romi au cumpărat un singur apartament, iar apoi, prin ameninţări sau şicane, au determinat familiile rămase în clădire să vândă sub preţul pieţei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici