- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.12.2017, 12:17)
- Nicolae Oprea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O femeie din şapte, din mediul rural, are o problemă la sâni, dar nu merge la doctor de ruşine: "Vai, dar cum să mă dezbrac eu aşa, în faţa oamenilor"
În România, în mediul rural, o femeie din şapte are o problemă la sâni, însă nu merge la medic de frică sau de ruşine, arată datele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). Numărul femeilor depistate cu probleme la sâni în cadrul campaniei „Nu am făcut destul” este în creştere.
Urmărește
701 afișări
O femeie din şapte, din mediul rural, are o problemă la sâni, dar nu merge la doctor de ruşine: "Vai, dar cum să mă dezbrac eu aşa, în faţa oamenilor"
Examinările gratuite, făcute de medici rezidenţi şi studenţi la Medicină din Iaşi, în ultimele două luni, arată că peste 15% dintre femeile testate aveau probleme la sâni, fiind necesar un control de specialitate. Aproape 50% dintre acestea aveau formaţiuni de natură canceroasă, potrivit datelor furnizate de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
Din totalul femeilor examinate, 80% nu au făcut niciodată un control la sâni (o medie care se păstrează de-a lungul anilor), iar 5% au un istoric de cancer de sân în familie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
„Voluntarii au întâlnit la această ediţie foarte multe femei reticente, care au refuzat pur şi simplu să vină să facă o examinare gratuită. Chiar şi atunci când erau informate despre riscurile bolii, tot nu se lăsau convinse. Multe dintre ele consideră că sunt deja bătrâne, iar un control la o vârstă mai înaintată nu-şi mai are rostul. <<Eu sunt bătrână, mama, de ce să mai vin la control>> sau <<Vai, dar cum să mă dezbrac eu aşa, în faţa oamenilor>>, sunt doar două dintre replicile pe care le-au auzit voluntarii de la femeile din zona Moldovei. Au fost şi câteva cazuri, în care, după îndelungi rugăminţi de a veni totuşi să facă o examinare, unele femei au spus că fie, vin, dar că în nici un caz ele nu se dezbracă.Totodată, foarte multe dintre femeile din zonele rurale spun că se tem să meargă la un control de specialitate”, spun reprezentanţii FABC.
„Ne bucurăm totuşi că am reuşit să le facem pe câteva dintre femeile pe care le-am întâlnit în cadrul acestei campanii să conştientizeze că nu au de ce să se teamă şi, mai mult, că îşi fac lor un bine dacă apelează la medicul specialist atunci când simt că ceva nu este în regulă”, afirmă Cezar Irima, preşedintele FABC.
În cadrul campaniei „Nu am făcut destul”, iniţiată de FABC, cadrele medicale au reuşit să informeze peste o mie de femei din cinci judeţe din zona Moldovei despre importanţa autoexaminării sânilor, cât şi despre cea a controalelor regulate. Pe lângă informaţiile primate de la medici, pacientele au beneficiat de o examinare gratuită a sânilor, EKG, un control oftalmologic, dar şi de testări ale glicemiei şi tensiunii.
De la începutul anului 2018, în România, va începe Programul pilot de prevenire, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de sân care ar urma să se desfăşoare pe o perioadă de 5 ani. Acesta ar presupune testarea a peste 30.000 de femei, dintre care jumătate aparţinând categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediu rural, şomere, grupuri entice vulnerabile, potrivit FABC.
Citeşte şi: Transportatorii salută decizia Primarului Capitalei legată de Uber şi Taxify: "Sunt licenţiate, autorizate, şoferii sunt atestaţi? Fac ITP din 6 în 6 luni?
Citeşte şi: Premierul, întâlnire cu şefii din sănătate după ce o femeie a murit la Alba Iulia din cauza lipsei de imunoglobulină
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe