O femeie vrea să renunţe la fetiţa înfiată acum 10 ani pe motiv că aceasta e grav bolnavă

O femeie din Deva cere Oficiului Român pentru Adopţii (ORA) ajutorul pentru anularea adopţiei unei fetiţe pe care a înfiat-o în urmă cu zece ani, motivând că micuţa i-a fost prezentată ca un copil sănătos, iar între timp s-a dovedit că are autism, însă ORA susţine că adopţia nu poate fi desfăcută.

Urmărește
414 afișări
Imaginea articolului O femeie vrea să renunţe la fetiţa înfiată acum 10 ani pe motiv că aceasta e grav bolnavă

O femeie vrea să renunţe la fetiţa înfiată acum 10 ani pe motiv că aceasta e grav bolnavă (Imagine: Valentina Sarosi/Arhiva Mediafax Foto)

Femeia, în vârstă de 43 de ani, din Deva, a internat deja fetiţa, la începutul lunii aprilie, într-un centru de plasament pentru copii cu dizabilităţi din municipiul Hunedoara şi a cerut Oficiului Român pentru Adopţii (ORA) ajutorul pentru a renunţa la copilul adoptat în urmă cu zece ani.

"Fetiţa avea aproximativ trei ani când am adoptat-o. Mi-au spus că este sănătoasă. După ce a mai crescut s-a dovedit că are tulburări de comportament şi este violentă. Eu am divorţat de fostul soţ şi, în 2005, m-am recăsătorit, iar în 2006 am născut un copil. Când copilul a avut un an a fost agresat de fetiţă. De atunci a fost violentă. În ultimii ani, mama mea m-a ajutat mult în creşterea ei, însă între timp mama mea s-a stins din viaţă şi eu nu am mai putut-o îngriji. Am internat-o într-un centru de plasament pentru copii cu probleme şi am cerut sprijinul Oficiului Naţional de Adopţie. Acum, când am avut acces la fişa medicală, am aflat că fetiţa a fost sub tratament cu fenobarbital timp de cinci zile cu două luni înainte să demarez actele pentru adopţie şi eu nu am ştiut acest lucru", a spus Mihaela P.

Potrivit acesteia, răspunsul autorităţilor a fost că adopţia se poate anula doar dacă părinţii adoptivi au murit.

"Nu sunt singura în acestă situaţie. Sunt însă singura care a avut curaj să spună că vrea să renunţe. Nu ştiu unde să mă mai adresez", a spus femeia.

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara confirmă că un minor adoptat a fost internat într-un centru de plasament după ce părintele adoptiv a cerut să fie desfăcută adopţia.

"Un copil minor a fost internat într-un centru de plasament pentru copii cu dizabilităţi, aflat în subordinea DGASPC, la cererea părinţilor adoptivi. Ei trebuie să se adreseze instanţei pentru a cere anularea adopţiei. Copilul va fi în grija statului atât timp cât va avea nevoie de ajutor", a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al DGASPC, Zvetlana Mihuleţ.

La rândul său, secretarul de stat de la Oficiul Român pentru Adopţii Bogdan Panait a declarat pentru MEDIAFAX că adopţia nu poate fi desfăcută.

El a mai spus că femeia trebuie să plătească lunar o anumită cotizaţie pentru faptul că fetiţa este internată într-un centru de plasament, însă aceasta susţine că nu este dispusă să plătească.

Potrivit lui Panait, copilul a fost adoptat în anul 1999, având vârsta de aproximativ doi ani, fiind diagnostiocat ulterior cu autism, boală care poate fi depistată după vârsta de trei ani.

Panait susţine că acest copil a fost crescut de bunica maternă, care a decedat în urmă cu aproximativ trei ani.

Conform lui Bogdan Panait, copiii cu astfel de afecţiuni nu pot beneficia de servicii specializate, astfel că ajung să fie abandonaţi în centre de plasament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici