O fostă contabilă din Sibiu confecţionează celebra „peană” a Junilor
„
Ea spune că Maria Berbescu este o fostă contabilă care, în primii ani de pensie, şi-a descoperit talentul pentru cusut costume populare, dar şi pentru celebra
„Se poartă între Crăciun şi Anul Nou, la biserică, la colind şi la joc. Dar şi vara, la Festivalul Bujorului”, afirmă Maria Berbescu în timp ce înşiruie mărgele multicolore pe o bucată de sârmă.
Cîmpean adaugă că povestea oricărei podoabe începe cu o ramă metalică şi câteva bucăţi de sârmă prinse cruciş. Urmează o bucată de carton, două de burete, toate învelite în „barşon”, o catifea groasă, întotdeauna de culoare roşie.
„Sute de mărgele, albe, colorate şi chiar fosforescente stau aşezate în cutii transparente. Aşteaptă să devină podoabe la pălăriile mândrilor feciori din Gura Râului, dar şi să apuce calea marilor concerte pe care dansatorii de la
Preşedinta CJ Sibiu afirmă că „acolo, în Gura Râului, pe strada cea strâmtă, în casa care adăposteşte un suflet mare şi bogat, Maria Berbescu vesteşte lumii, prin meşteşugită cusătură neagră, dar şi prin mărgele multicolore, că judeţul Sibiu are oameni şi locuri de poveste”.