O grefieră şi trei angajaţi ai Oficiului de Cadastru Iaşi, cercetaţi pentru tranzacţii ilegale cu terenuri

O grefieră, trei angajaţi ai Oficiului ieşean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi alte 17 persoane sunt cercetate în legătură cu afacerile imobiliare din Iaşi, prejudiciul fiind considerat de către DIICOT drept unul considerabil, având în vedere suprafaţa mare şi amplasamentele terenurilor.

Urmărește
37 afișări
Imaginea articolului O grefieră şi trei angajaţi ai Oficiului de Cadastru Iaşi, cercetaţi pentru tranzacţii ilegale cu terenuri

O grefieră şi trei angajaţi ai Oficiului de Cadastru Iaşi, cercetaţi pentru tranzacţii ilegale cu terenuri (Imagine: Luiza Puiu/Arhiva Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au procedat la destructurarea unui grup infracţional infracţional organizat, constituit din 21 de persoane, din care trei angajaţi ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals, informează, vineri, DIICOT.

Potrivit sursei citate, membrii grupării identificau terenuri situate în zone centrale ale municipiului Iaşi, proprietatea Cosiliului Local Iaşi, neocupate şi fără intabulare, şi falsificau actele de provenienţă ale acestora (contracte de vânzare-cumpărare autentificate la fostul Notariat de Stat, certificate de moştenitor, hotărâri judecătoreşti).

Folosind aceste documente falsificate, inculpaţii cumpărau aparent legal terenurile, prin întocmirea de contracte de vânzare-cumpărare simulate, imobilele fiind astfel introduse în circuitul civil şi revândute unor cumpărători de bună credinţă.

O parte din învinuiţi se ocupau de întocmirea documentaţiei cadastrale, ce conţinea date neconforme realităţii şi de certificarea datelor înscrise în documentaţie, iar învinuiţii angajaţi ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi efectuau operaţiunile de intabulare, deşi terenurile nu erau identificate cu numere topografice ori se aflau pe alte amplasamente ori pentru acestea nu existau documentele originale de provenienţă.

Vineri, procurorii DIICOT au efectuat 20 percheziţii domiciliare în municipiul Iaşi.

La sediul DIICOT au fost conduse 28 de persoane pentru audieri.

Prejudiciul produs este unul considerabil, având în vedere suprafaţa mare şi amplasamentul terenurilor în zone centrale din Iaşi.

Cercetările au fost efectuate împreună cu ofiţeri din cadrul BCCO Iaşi, suportul tehnic fiind asigurat de ofiţeri DGIPI.

Printre persoanele cercetate este şi o grefieră, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici