O mamă din Oradea a fost sfătuită de părinţii colegilor de clasă ai fiicei sale să îşi mute copilul în altă clasă pe motiv că a refuzat să dea bani pentru cadoul învăţătoarei, pentru achiziţionarea unor perdele şi a unui alfabetar.
Mihaela Ichim, o mamă din Oradea, a postat pe pagina sa de Facebook fragmente dintr-o conversaţie de pe un grup de Whats App al părinţilor.
„Dragi părinţi, căci vouă mă adresez, este inadmisibil unde s-a ajuns. Unde am ajuns noi, ca oameni. Vedeţi reacţiile părinţilor, ai căror copii sunt în clasă cu fetiţa mea, la şcoala
Femeia susţine că a da un cadou unui cadru didactic este ilegal, conform Codului de etică al personalului didactic, dar şi imoral.
„De ani de zile încercăm să schimbam ţara asta, pentru că ne plângem de indiferenţa şi şpăgile care domnesc în toate instituţiile statului, dar noi, ca actori principali, nu facem nimic sau chiar contrariul. Să ajung să fiu
Şeful ISJ Bihor, Alin Novac, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că instituţia pe care o conduce dezaprobă şi nu încurajează astfel de practici ale părinţilor.
„Se vede din declaraţiile doamnei Ichim că nici şcoala, nici cadrele didactice nu solicită nimic de la părinţi. Sunt discuţii private între părinţi la care reprezentanţii şcolii nu participă. Nimeni de la unitatea de învăţământ nu a făcut vreo recomandare să fie mutat vreun elev în altă clasă. Să nu amestecăm şcoala în discuţii de pe grupuri private. De asemenea, nu se pune problema achiziţionării unor perdele sau a unui alfabetar, clasa respectivă fiind dotată cu tot ceea ce este necesar procesului educativ”, a spus Novac.
La rândul său, directorul Şcolii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu” din Oradea, Gheorghe Troie, care conduce unitatea de învăţământ de 8 ani, a spus că a discutat cu părinţii, cărora le-a spus că nu au voie să facă astfel de insinuări.
„Am stat de vorbă cu părinţii acelei clase, una pregătitoare cu 15 elevi, şi le-am spus că au greşit pentru că nu are nimeni voie să facă astfel de insinuări. Noi nu avem fondul şcolii, nu cerem bani părinţilor, nu este nevoie de cadouri, sunt condiţii mai mult decât rezonabile în şcoală. S-a vorbit şi cu doamna învăţătoare, care este de o probitate morală deosebită. Am avut, marţi, o şedinţă cu acei părinţi şi am temperat excesul lor de zel, spunându-le că au greşit. Mi-au promis că desfiinţează acel grup de discuţii”, a menţionat Troie.
În ceea ce priveşte banii solicitaţi de unii părinţi pentru perdele, directorul şcolii a explicat că el nici acasă nu are perdele aşa de frumoase ca la şcoală, iar legat de alfabetarul de pe perete a afirmat că lipsesc două-trei litere de plastic care se pot completa, fără să fie nevoie să se apeleze la părinţi.
Gheorghe Troie a precizat că şcoala pe care o conduce a câştigat un proiect al Primăriei Oradea, în valoare de 200.000 de euro, fiind prima unitate de învăţământ dotată cu table inteligente instalate în toate cele 40 de săli de clase.