O nouă acuzaţie de malpraxis: Familia unui bărbat mort la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi susţine că medicii că au greşit diagnosticul

Familia unui bărbat de 81 de ani, care a murit la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, acuză medicii de malpraxis, afirmând că din cauza evaluării medicale greşite, bătrânului i-a fost amputat piciorul, pentru ca apoi să moară din cauza unei pneumonii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
1618 afișări
Imaginea articolului O nouă acuzaţie de malpraxis: Familia unui bărbat mort la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi susţine că medicii că au greşit diagnosticul

Familia unui bărbat mort la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi acuză medicii că au greşit diagnosticul

Fiica bărbatului mort la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, Corina Muscă, a depus plângerea împotriva unităţii medicale, împotriva conducerii şi împotriva echipei de medici care, în perioada 3 ianuarie - 2 februarie 2019, a făcut analize şi, ulterior, l-au supus pe tatăl ei la o intervenţie chirurgicala pentru amputarea piciorului stâng

„În data de 3 ianuarie, tatăl meu, Petraru Iosif, a fost internat la Secţia de cardiologie a spitalului cu diagnosticul de <tromboză venoasă profundă>, stabilit de medicul de gardă din UPU. La internare, tatăl meu acuza dureri la genunchiul membrului inferior stâng, însă analizele efectuate indicau valori în limite normale. Pe baza unei evaluări superficiale i-a fost prescris şi administrat timp de cinci zile tratament (...), însă starea lui s-a agravat. După administrarea acestui tratament, rezultatele analizelor indicau valori schimbate în rău faţă de cele iniţiale, fapt care i-a determinat pe medici să afirme că <nu ştiu ce să mai facă pentru că situaţia îi depăşeşte>”, afirmă femeia.

Potrivit Corinei Muscă, în data de 6 ianuarie, medicii au luat în calcul şi varianta unui accident vascular motiv, astfel că au recomandat efectuarea unui computer-tomograf. Din interpretarea acestuia, s-a constatat că nu a fost vorba de un accident vascular.

„Pe data de 7 ianuarie, la insistenţele mele, deoarece tatăl meu era inconştient ca urmare a aplicării unui tratament defectuos cu calmante, somnifere şi multe alte medicamente pentru care nu s-au efectuat teste de compatibilitate, motiv pentru care acestea au dat reacţii adverse, a fost mutat în salonul de terapie intensivă din cadrul secţiei de cardiologie unde i s-a administrat în plus şi un tratament cu antibiotice deoarece avea febră. Urmare acestora, piciorul s-a inflamat, iar gamba s-a necrozat deoarece i s-au pus în mod eronat pături sub laba piciorului, lucru care nu a permis vascularizarea gambei”, a mai spus Corina Muscă.

În 8 ianuarie, cazul lui Iosif Petraru a fost preluat de un alt medic şi toate analizele au fost reluate, rezultatele arătând că diagnosticul stabilit iniţial era greşit, iar bărbatul suferise, de fapt, de ischemie pe aorta femurală.

Fiica bărbatului este de părere că dacă acest diagnostic era stabilit de la început şi tatăl ei ar fi fost tratat corect de la început, ar fi putut să îi fie salvat piciorul stâng care, ulterior, a fost amputat de la nivelul coapsei.

Corina Muscă a amintit că în data de 26 ianuarie, constatând că tatăl său avea o respiraţie mai greoaie, a solicitat medicului de gardă investigaţii la plămâni, „pentru ca nu cumva să aibă o pneumonie”.

„Ulterior mi s-a spus că i-au fost făcute investigaţii la plămâni în UPU şi că nu are pneumonie. (...) Tatăl meu nu a mai putut fi salvat şi pe data de 2 februarie 2019 a decedat. (...) Conform certificatului constatator al decesului, tatăl meu a decedat din cauza unei bronhopneumonii şi unei insuficienţe cardio-respiratorii acute, care nu au fost descoperite de către echipa de medici înainte şi/sau după operaţie. Suspectez de asemenea că poate fi vorba şi de o infecţie intraspitalicească postoperatorie sau de la administrarea prea multor antibiotice şi că poate din acest motiv a fost trimis a doua - a oară la ATI. Consider că spitalul si echipa de medici se face vinovată de decesul tatălui meu întrucât nu imi pot explica cum aceştia au efectuat o operatie atât de complexă pe baza unor investigaţii şi analize incomplete şi superficiale", a mai spus fiica bărbatului de 81 de ani.

Aceasta a depus plângere la Colegiul Medicilor Iaşi.

„Ceea ce urmărim noi, din reclamaţia de la noi, sunt abaterile disciplinare, ceea ce înseamnă abateri de la Codul Deontologic. Şi da, într-adevăr, s-a făcut o plângere, a fost analizată formal în Biroul Executiv, a fost admisă şi a intrat în comisia de jurisdicţie. Practic, această comisie va instrumenta ancheta disciplinară, lucru care înseamnă că vor fi audiate părţile implicate, se vor cere fişele de la spital şi se va numi cel mai probabil un expert independent, care nu este membru în Colegiul Medicilor Iaşi, după ce se vor strânge toate probele se va propune fie clasarea cazului, fie o sancţiune, apoi cazul va intra la Comisia Disciplinară, care e o comisie independentă a colegiului, unde sunt numiţi trei medici, care să analizeze ancheta disciplinară, ei putând cere şi probe suplimentare şi se va lua o decizie în final", a explicat, corespondentului MEDIAFAX, Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi.

O anchetă este în desfăşurare şi la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi.

„La spital a ajuns o plângere şi este direcţionată la directorul medical şi la Consiliul de Etică”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Diana Cimpoeşu, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon" Iaşi.

De asemenea, este în curs şi o anchetă penală, fiica bărbatului mort în spital depunând o sesizare la Poliţia Iaşi. În dosar se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici