O nouă misiune de evaluare a MCV, în perioada 14-16 martie. Ministrul Justiţiei solicită Parlamentului să pună la dispoziţia delegaţiei informaţii despre legile justiţiei

O delegaţie a misiunii pentru evaluarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) va veni la Bucureşti în perioada 14-16 martie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cerând Camerei Deputaţilor informaţii privind legile justiţiei.

Urmărește
387 afișări
Imaginea articolului O nouă misiune de evaluare a MCV, în perioada 14-16 martie. Ministrul Justiţiei solicită Parlamentului să pună la dispoziţia delegaţiei informaţii despre legile justiţiei

O nouă misiune de evaluare a MCV, în perioada 14-16 martie. Ministrul Justiţiei solicită Parlamentului să pună la dispoziţia delegaţiei informaţii despre legile justiţiei

”Pe 14-16 martie va veni o delegaţie pentru evaluarea MCV. Rugămintea domnului ministru (Tudorel Toader - n.r.) este ca până pe 1 martie Parlamentul să îi pună la dispoziţie anumite informaţii. Rolul Biroului Permanent este de a trimite Comisiei juridice, iar comisia îi va răspunde ministrului Justiţiei în termenul convenit”, a declarat secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, Georgian Pop.

Potrivit scrisorii, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a cerut de la Camera Deputaţilor, pentru ”pregătirea corespunzătoare a misiunii de evaluare”, progresele înregistrate de Camera Deputaţilor în perioada septembrie 2017-februarie 2018, structurate raportat la recomandările din Raportul MCV publicat la data de 15 noienbrie 2017.

”Având în vedere că legile justiţiei şi modificările la Codul penal şi Codul de procedură penală reprezintă una din temele cele mai importante la acest moment pentru evaluarea de către Comisie a sustenabilităţii şi ireversibilităţii progreselor înregistrate în cadrul MCV, în vederea asigurării unei poziţii unitare a Parlamentului şi Guvernului, vă adresăm rugămintea de a transmite informaţii cu privire la derularea procesului legislativ, inclusiv aspecte referitoare la participanţii la dezbateri, transparenţa dezbaterilor, formularea şi însuşirea amendamentelor de către partidele politice, Consiliul Superior al Magistraturii şi asociaţiile profesionale ale magistraţilor, perspectivele procesului legislativ privind legile justiţiei, în considerarea deciziilor Curţii Constituţionale ale României, precum şi perspectivele modificărilor Codului penal şi Codului de procedură penală, asigurând, pe de o parte, punerea în acord a legislaţiei penale cu deciziile CCR şi transpunerea Directivelor europene, iar pe de altă parte continuarea luptei împotriva corupţiei”, se arată în scrisoarea ministrului Justiţiei.

La finele lunii ianuarie 2018, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, declara, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, că statul de drept funcţionează, este bine informat despre ce se întâmplă în România, dar dacă legile rămân cum au fost schimbate în Parlament se pot schimba şi discuţiile despre MCV şi Schengen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici