- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (24.11.2017, 12:47)
- Iasmina Ardelean
UPDATE Comisia specială privind justiţia menţine atribuţiile preşedintelui de a numi şi revoca procurorii şefi, după ce ieri i-a luat dreptul de a refuza propunerile/ Ce poate face şeful statului în cazul numirii şi revocării conducerii ICCJ
Parlamentarii comisiei speciale privind justiţia au adoptat, vineri, mai multe amendamente la noile legi ale justiţiei.
Urmărește
978 afișări
O nouă restrângere a atribuţiilor preşedintelui în privinţa numirilor din justiţie. Comisia specială privind justiţia: Preşedintele nu poate refuza numirea conducerii instanţei supreme
UPDATE 14.20 Comisia specială privind justiţia a votat, vineri, ca numirea şi revocarea procurorului general al României, a procurorului-şef DNA şi a procurorului şef DIICOT, precum şi a adjuncţilor acestora, să fie făcută de preşedinte, la propunerea ministrului Justiţiei, procedura fiind aceeaşi şi în prezent.
Parlamentarii comisiei au decis, vineri, în şedinţă, să rămână în vigoare actuala formă a Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor în ceea ce priveşte numirile procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al procurorului-şef DNA şi al procurorului şef al DIICOT, precum şi adjuncţii acestora.
„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”, se arată în textul legislativ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Piedone este noul şef al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor - surse
-
Există riscul ca România să rămână fără gaze? Răspunsul lui Sebastian Burduja
-
VIDEO Atacul în care a fost eliminat liderul Hezbollah a fost suprins pe camere. O bombă trece efectiv prin beton spre buncăr
Potrivit legii, preşedintele poate refuza în continuare motivat numirile în funcţiile de procurori şefi de parchete.
Şi în ceea ce priveşte revocarea acestora, membrii comisiei au decis să rămână în vigoare actuala formă a Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor.
„Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului general al Parchetului Naţional Anticorupţie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art.51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător”, potrivit textului normativ.
Parlamentarii comisiei speciale privind justiţia au adoptat, vineri, un amendament referitor la numirea conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, potrivit căruia preşedintele României nu poate refuza numirea acestora.
„(2) Preşedintele României nu poate refuza numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1)”, potrivit amendamentului propus de Consiliul Superior al Magistraturii şi preluat de PSD-ALDE.
Este vorba despre funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte.
În prezent, legislaţia prevede că „Preşedintele României nu poate refuza numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) decât motivat, aducând la cunoştinţa Consiliului Superior al Magistraturii motivele refuzului”.
PNL şi USR au propus rămânerea în vigoare a formei actuale.
Deputatul PNL, Cătălin Predoiu, a declarat, în şedinţa comisiei de vineri, că partidul nu vrea să elimine posibilitatea preşedintelui de a refuza o propunere.
„Vorbim de două funcţii foarte importante: şeful statului şi şeful Curţii Supreme. Nu putem să eliminăm şeful statului din acest act care ţine şi de funcţionalitatea statului. Noi respingem ideea de a forţa mâna preşedintelui, eliminându-i posibilitatea de a refuza o propunere. Dorim şi propunem să rămână textul aşa cum este”, a spus Predoiu.
Comisia specială privind justiţia: Preşedintele României poate revoca în continuare conducerea ICCJ
Membrii comisiei speciale privind justiţia au adoptat, vineri, un amendament referitor la revocarea conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, potrivit căruia preşedintele României poate revoca, în continuare, şefii ICCJ.
„Revocarea din funcţie a preşedintelui şi a vicepreşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se face de către Preşedintele României, la propunerea Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numărul membrilor sau la cererea adunării generale a instanţei”, potrivit amendamentului propus de ALDE.
Citeşte şi: Oameni s-au strâns la Teatrul ”Constantin Tănase" să îşi ia rămas bun de la Stela Popescu: "Nu ştiu cine poate să o înlocuiască în piese cu Arşinel"
Citeşte şi: INTERVIU VIDEO | Comandorul Cătălin Micloş, şeful escadrilei F16 din România: Atingerea unui număr de 36 de aeronave F16 este esenţială
Citeşte şi: Comisia specială privind justiţia: Judecătorii ICCJ, selectaţi după criteriul integrităţii
Citeşte şi: Iohannis îşi apără dreptul de a refuza numirea magistraţilor, după modificările din Comisia Iordache: Nu va rămâne aşa
Citește pe www.zf.ro: BREAKING. Ionuţ Dumitru, profesor ASE: România a depăşit Polonia la PIB per capita şi este peste Ungaria, Croaţia sau Grecia
Citește pe www.zf.ro: Cum alegem zona unde cumpărăm o locuinţă şi ce facilităţi importante trebuie să existe în proximitate
Citește și: Comisia specială privind justiţia: Judecătorii ICCJ, selectaţi după criteriul integrităţii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Taxă de la 740 de lei pentru această categorie de șoferi! Inspecția RAR, polița RCA și ITP sunt obligatorii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe