Cu ocazia summitului european care începe joi, 25 martie, cele 27 de state vor anunţa că pun Ankara sub supraveghere până în iunie, din cauza deteriorării drepturilor şi libertăţilor în Turcia, în ciuda promisiunilor făcute de preşedintele Recep Erdogan, notează Le Figaro,
Europenii vor să normalizeze relaţiile cu Turcia după un an de tensiuni. Însă vor opta pentru o abordare „progresivă, condiţionată şi reversibilă,” a anunţat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în scrisoarea sa de invitaţie la summit-ul european.
Din cauza pandemiei de coronavirus, întâlnirea de joi şi vineri este programată prin videoconferinţă, o formulă care nu permite dezbaterile. Astfel, discuţia despre Rusia a fost anulată şi transformată într-un „punct de informare”. Charles Michel va împărtăşi ultimele sale discuţii cu preşedintele Vladimir Putin, care a denunţat poziţia „conflictuală” a UE cu privire la Moscova. Şi deciziile faţă de Turcia au fost amânate până în iunie, a explicat un diplomat european.
Participarea preşedintelui american Joe Biden la summit ar trebui, totuşi, să permită transmiterea unui mesaj comun de fermitate preşedintelui turc. „Nu este un secret că avem diferende cu Turcia,” a declarat secretarul de stat Antony Blinken în timpul discuţiilor sale de marţi şi miercuri la NATO. Dar americanii şi europenii refuză deopotrivă să rupă legăturile cu Ankara. „Turcia este un aliat de mult timp şi apreciat, pe care avem un mare interes să îl păstrăm ancorat în NATO,” a adăugat Antony Blinken.
Preşedintelui turc a decis ca Turcia să părăsească Convenţia de la Istanbul împotriva violenţei bazate pe gen, iar după câteva zile Erdogan a lansat proceduri pentru interzicerea partidului de opoziţie pro-kurd HDP şi l-a demis pe guvernatorului Băncii Centrale.
La summit participă şi preşedintele Klaus Iohannis. Pe lângă subiectele care vizează Turcia şi Rusia, la reuniunea Consiliului European se vor aborda subiecte legate de accelerarea producţiei, livrării şi distribuţiei de vaccinuri, pregătirea pentru ridicarea graduală a restricţiilor şi consolidarea răspunsului global al Uniunii la pandemie.