- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O pacientă cu afecţiuni psihice a murit, după ce a fost bătută de infirmiere
DGASPC Giurgiu a început o anchetă şi a depus plângere penală împotriva unor salariaţi ai Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Bolintin Vale, după ce o femeie de 59 de ani, asistată în acest centru, ar fi fost bătută aici şi a murit.
Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Bolintin Vale (Imagine: Mediafax Foto)
"Femeia, în vârstă de 59 de ani, cu diagnostic de schizofrenie paranoidă, a fost internată în data de 27 februarie, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, având fracturi la umăr şi multiple contuzii şi echimoze la nivelul membrelor superioare, a zonei toracice şi a membrului inferior stâng precum şi la nivelul craniului. După ce a fost internată cu comă de gradul 2-3 cu etiologie neprecizată, femeia a decedat în dimineaţa zilei de 28 februarie", a declarat Adelina Voicu, directorul DGASPC Giurgiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
-
Alegerile prezidenţiale din SUA 2024: Măsuri de securitate, luate în ziua votului în mai multe state americane
Personalul Centrului a susţinut iniţial că traumatismele ar fi urmare afaptului că femeia ar fi căzut şi s-a lovit în cădere, dar unii dintre angajaţi au afirmat ulterior că femeia ar fi fost lovită de două salariate ale Centrului.
"Noi ne-am sesizat în data de 26 februarie, imediat ce conducerea Direcţiei a fost informată despre caz. Informarea a venit din partea unei alte persoane asistate în Centru şi nu din partea personalului sau a conducerii Centrului. Persoana care ne-a informat despre această situaţie a afirmat faptul că femeia respectivă a fost lovită de două salariate ale Centrului. Femeia de 59 de ani părea că ar fi fost bătută cu o scândură. L-am informat pe şeful Centrului despre acest caz, iar dânsul ne-a spus că femeia ar fi căzut din pat. Ne-am deplasat la faţa locului, unde pacienta a fost văzută de către un medic legist care a confirmat faptul că a suferit agresiuni fizice, fiind lovită cu corpuri dure în jurul datei de 22 - 23 februarie. Ulterior, ea a fost trimisă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu, dar starea de sănătate a femeii s-a înrăutăţit astfel încât a ajuns la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, unde a murit.", a spus Adelina Voicu.
Voicu a mai precizat că plângerea penală este împotriva "tuturor acelora care au intrat în contact cu femeia".
"Avem un certificat medico-legal care atestă faptul că ea a fost bătută, iar dacă a fost aşa, ceilalţi sunt complici. Aşteptăm rezultatele autopsiei şi continuăm cercetarea disciplinară în acest caz, iar joi, ne vom deplasa din nou la acest Centru din Bolintin Vale, unde există suspiciuni de vătămare corporală urmată de decesul persoanei în cauză, pentru a finaliza ancheta noastră", a spus directorul DGASPC Giurgiu.
Potrivit directorul DGASPC Giurgiu, tehnicile de reeducare folosite de trei infirmiere ale Centrului de Recuperare Neuropsihiatrică din Bolintin Vale sunt violente, acestea utilizând pentru calmarea pacienţilor bastonul de cauciuc sau vergeaua din lemn.
Adelina Voicu a precizat că întotdeauna a existat medicaţia necesară pentru bolnavi, iar izolatorul se aplică maximum două ore, pentru pacienţii foarte recalcitranţi, în camere izolate cu saltele de cauciuc şi nu cu gratii, de care aceştia se pot lovi şi accidenta grav.
"Sunt trei infirmiere care folosesc cordonul de cauciuc, vergeaua din lemn şi bastonul de cauciuc. Ştiu acest lucru din relatările beneficiarilor, adică a asistaţilor, pacienţii de acolo. Astea sunt «tehnici de reeducare» folosite de unii infirmieri pentru bolnavii cu afecţiuni psihice. Este un caz grav cel de la Bolintin Vale. Am făcut 70 de controale care s-au soldat cu tot atâtea sancţiuni, dar nu m-am gândit, la controalele pe care le-am făcut, să dezbrac bolnavii pentru a vedea dacă au fost sau nu agresaţi de infirmiere", a declarat directorul DGASPC Giurgiu.
Voicu a mai precizat că la Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică de la Bolintin Vale nu există personal de specialitate, precum psihologi, pedagogi, kinetoterapeuţi, iar din cei 106 salariaţi, doar doi au studii superioare, nivelul de pregătire a mai mult de jumătate din personal fiind de şcoală generală.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO