- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O parte a hotelierilor de pe litoral, nemulţumiţi de modul de organizare a licitaţiei pentru plaje
O parte a hotelierilor de pe litoral sunt nemulţumiţi de modul în care Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral a organizat, între 16 şi 18 martie, licitaţiile pentru acordarea dreptului de folosinţă a plajelor, iar Asociaţia Litoral - Delta Dunării a cerut demisia directorului ABADL.
"Asociaţia Litoral - Delta Dunării contestă maniera de organizare a licitaţiei de atribuire a plajelor, organizată de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral (ABADL) Constanţa, în baza unui Ordin emis de Ministerul Mediului, fără consultarea mediului privat din turism, aşa cum se întâmplă anual, din anul celebrei Ordonanţe a plajelor - 2006", a declarat preşedintele Asociaţiei, Corina Martin, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Ea a precizat că a cerut demisia directorului Administraţiei Bazinale, Marian Mitrea, pe care îl acuză că instituţia pe care o conduce refuză dialogul cu cei implicaţi direct în turismul de pe litoralul românesc şi că nu vrea să prezinte un raport în care să arate veniturile încasate de stat din exploatarea plajelor şi execuţia acestor fonduri.
"Dacă Ministerul Mediului se încăpăţânează să facă turism şi să facă imposibilă orice strategie a noastră de a avea tarife mici pe litoral, atunci solicităm să se redirecţioneze zece la sută din suma încasată de ABADL de la operatorii plajelor către Asociaţia pentru Promovarea Litoralului, pentru a fi folosită în promovarea destinaţiei, în aducerea de noi curse charter pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu, în susţinerea programelor derulate de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) pentru atragerea turiştilor, în organizarea de evenimente în timpul sezonului, în participarea la Târgurile de turism, etc", a spus Corina Martin.
"Noi aducem turişti pe plajele româneşti prin eforturile proprii ale hotelierilor şi agenţiilor de turism, ale Consiliului Judeţean şi MDRT, iar Ministerul Mediului profită de acest lucru pentru a colecta venituri consistente de pe urma acestor turişti şi a eforturilor noastre, bani care nu se reîntorc la Constanţa nici sub formă de investiţii pentru conservarea şi administrarea plajelor şi nici ca fonduri pentru asigurarea serviciilor de salvamar şi prim-ajutor, care sunt plătite de autorităţile locale", a adăugat ea.
Preşedintele Asociaţiei Litoral - Delta Dunării spune că înţelege tour-operatorii şi turiştii care refuză să vină pe litoralul românesc din cauza serviciilor proaste şi acuză statul şi Ministerul Mediului pentru lipsa serviciilor decente.
"TUI acuză pe bună dreptate lipsa unor servicii decente pe plajă, turiştii români şi mass-media arată mereu cu degetul spre noi, pentru că pe litoralul bulgăresc e mai bine şi mai ieftin. Dar ce face statul român pentru asta? Cum încurajează statul român tarifele mici pe litoral şi cum stopează evaziunea fiscală de pe plaje, dacă în fiecare an ducem aceeaşi luptă surdă cu Ministerul Mediului şi cu ABADL, şi plajele continuă să ajungă la societăţi comerciale care nu au nicio legătură cu turismul şi care se îmbogăţesc din specularea turiştilor pe care abia reuşim să îi mai atragem pe litoralul românesc?", a precizat Corina Martin.
La rândul lor, reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral nu au dorit să comenteze nemulţumirile hotelierilor, spunând că aceştia pot depune contestaţii.
"Pe parcursul desfăşurării procedurii de licitaţie, ABADL nu doreşte să facă nicio altă precizare sau să răspundă comentariilor făcute de unii participanţi la licitaţie. ABADL a aplicat şi va respecta cu stricteţe OM 869/2011 referitor la aprobarea instrucţiunilor privind organizarea licitaţiei de închiriere a sectoarelor de plajă, iar cei nemulţumiţi pot depune contestaţii în termenul legal", a declarat responsabilul de comunicare al ABADL, Cătălin Anton.
El a spus că pentru cele 73 de sectoare de plajă scoase la licitaţie au fost depuse 177 de oferte, cel mai solicitat sector fiind Mamaia V, cu cele 12 subsectoare ale sale, pentru care au fost depuse 41 de oferte.
"De altfel, sectoarele din staţiunea Mamaia au însumat o sută de oferte, fiind urmate de cele din Vama Veche, cu 31 de oferte, şi Eforie, cu 20 de oferte. La polul opus se află plajele din Năvodari - şase oferte, dar şi sudul litoralului, zona Olimp - Mangalia, cu un total de 12 oferte. Pe alte subsectoare s-a depus o singură ofertă, ceea ce înseamnă că licitaţiile vor fi reprogramate, fiind necesare minimum două oferte eligibile pentru a putea fi adjudecată licitaţia", a spus Cătălin Anton, care a anunţat că, începând de marţi şi până joi, cei nemulţumiţi pot depune contestaţii la sediul ABADL.
"După finalizarea termenului de depunere al contestaţiilor, comisia de soluţionare va avea un termen de cinci zile pentru a le rezolva. După finalizarea acestei faze, se va publica anunţul pentru etapa a doua a acestei licitaţii, care va fi organizată în termen de zece zile", a spus reprezentantul ABADL.
Licitaţiile de închiriere, pentru un sezon, au fost câştigate de societăţile Romned Port Operator SA, Best Off, La Fattoria SRL, Iures Relos SRL, Balcan Expres SRL, Falcon Travel SRL - în sectorul Mamaia I (zona II); Maricultura SRL şi Sarda Fishc SRL - în Agigea; Carmen Tina SRL şi Britaku SRL - în Olimp I, respectiv Serviciul Comunitar de Utilităţi Publice şi Consiliul Local Limanu - în 2 Mai.
De asemenea, plajele pentru care au fost organizate licitaţii pentru două sezoane au fost adjudecate în Năvodari de Consiliul Local Năvodari, Euro Trip SRL, Activ Gulio S SRL, Vela Impex SRL, Marina Regia Residence SRL şi Erra Consulting, iar în Mamaia de - H2O Sport International SRL, Underground Club, Romned Port Operator SA, Activ GSM 2004 SRL, Kudos Club SRL, Magic Tree SRL, Mar Internaţional Trading 94 SRL, Bulevard Internaţional SRL, Safra Mali, Complex Savoy SA, Complex Palas Pelican SRL, White Beach SRL, Blu Construct SRL, CGM CAV Shipping SRL, Hotel Central SA, Imperia Grup SRL, Terra Ofice SRL, Rex Mamaia SA, Parthis SRL, Sabin Tour SRL, Răsărit de Soare SRL, Comvanghelis SRL, Granada SRL, Hagi Sport SRL, Litoral SA, Mamaia SA, Havana Beach Trust SRL, Geos Place SRL, Star 95 SRL, Colonadelor Internaţional SRL, Scapino SRL, Dani Lau, Iures Relos SRL, Complex Condor, Unirea 2001, Wincontrol SRL, Everest Construct SRL, Laurette SRL şi Movenpick Hotel and Resort SRL.
În Constanţa au câştigat firmele Bernabeu SRL, Activ Gulios şi Augusta Due SRL; în Agigea - Maricultura SRL şi Sarda Fisch SRL; în Eforie Nord - Ana Hotels SA, Romned Port Operator SA, Dunărea Hotels Management SRL, Minibraseria Grand SRL, Havana Beach Trust SRL, Activ GSM 2004 SRL şi Safra Mali SRL; în Cordonul Eforie Nord - Eforie Sud - Azur SRL şi Blu Construct SRL; în Jupiter - Aldini Turism; în Venus - Tis Elen Nav; în Mangalia - Callatis Club Nautic; în 2 Mai - Serviciul Comunitar de Utilităţi Publice şi Consiliul Local Limanu, iar în Vama Veche - Asociaţia Gastromuzical Internaţional, Tander Maxx SRL, Massaro Trans SRL, PF Popa Elena Vasilica, Opus Dei SRL, La Frontiera, Massaro Trans SRL, Tavi & Sosa SRL şi Agio Grup SRL.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1008. Un depozit de muniţii al ruşilor de lângă Vovceansk a fost distrus de ucraineni / Biden cere Congresului să aloce încă 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina
-
Donald Trump, propus pentru nominalizarea la Premiul Nobel pentru Pace 2025
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO