O pensionară din Iaşi, nevoită să returneze aproape 2.000 de lei încasaţi ca ajutor social

O pensionară din Iaşi a fost nevoită să returneze statului aproape 2.000 de lei încasaţi ca ajutor social, după ce în contul ei bancar a fost descoperită suma de 45.000 de euro, despre care femeia spune că nu ştia că ar reprezenta o problemă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
380 afișări
Imaginea articolului O pensionară din Iaşi, nevoită să returneze aproape 2.000 de lei încasaţi ca ajutor social

O pensionară din Iaşi, nevoită să returneze aproape 2.000 de lei încasaţi ca ajutor social

Femeia în vârstă de 72 de ani din municipiul Paşcani a beneficiat, timp de peste un an, de ajutor social în valoare totală de 1.876 de lei.

În urmă cu un an, când femeia şi-a depus dosarul la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Iaşi, pentru a obţine ajutorul social, a dat şi o declaraţie pe proprie răspundere în care a precizat că nu deţine sume importante în depozite bancare.

După 13 luni în care a încasat 1.876 de lei de la stat, inspectorii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Iaşi au găsit în contul curent al Floricăi F. peste 45.000 de euro. Anul trecut, pensionara a obţinut 3.827 lei numai din dobânzile aferente depozitului bancar pe care îl avea deschis pe numele său.

”Femeia de 72 de ani avea deschis un cont în care copiii plecaţi la muncă în străinătate au depus bani pentru a-şi construi o casă. Când au venit cei de la control, pe 9 septembrie, au depistat cei 45.000 de euro depuşi în contul său. Oamenii au spus că nu au ştiut că nu ar fi trebuit să aibă bani în cont. Bătrâna ştia de banii de la bancă, dar nu a crezut că e vreo problemă. A fost sistat ajutorul, iar femeia a returnat suma de 1.846 de lei, pentru cele 13 luni", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Primăriei Paşcani, Cristian Menegon.

La nivelul judeţului Iaşi au fost descoperite, în total, trei persoane care au beneficiat de ajutorul social şi patru care au primit alocaţia pentru susţinerea familiei, deşi aveau depozite bancare de zeci de mii de lei. Controalele au fost efectuate după ce Camera de Conturi a constat că există suspiciuni de plăţi ilegale.

”În urma încrucişării bazei noastre de date cu beneficiarii venitului minim garantat şi ai alocaţiei pentru susţinerea familiei cu cea a Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, privind venituri din dobânzi, am identificat mai multe persoane ca fiind cu suspiciunea de a avea bani în conturi, nedeclaraţi. Conform legii, acestea avea obligaţia să declare orice venit în termen de 10 zile de la realizarea venitului. Momentan, controlul nu l-am terminat. Am verificat un anumit număr, urmează să luăm toată baza de date, cu toţi beneficiarii şi o să vedem rezultatul final. Se va emite de către primar dispoziţia de debit, de recuperare pentru perioada în care s-au încasat sume necuvenite şi vor fi recuperate acele sume. Conform unui calcul matematic, la un venit de 3.800 de lei din dobânzi, într-un an de zile, cu o dobândă de 3%, rezultă o sumă destul de frumuşică în depozite. Noi am trimis suspiciunile la primărie, primăriile analizează situaţia în baza unor anchete sociale. Conform legii, nu au voie să depăşească 3.000 de lei în depozite bancare”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, directorul AJPIS Iaşi, Costel Grojdea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici