Prima pagină » Social » O persoană obişnuită va fi cu 40% mai săracă dacă lumea se încălzeşte cu 4°C, arată o nouă cercetare

O persoană obişnuită va fi cu 40% mai săracă dacă lumea se încălzeşte cu 4°C, arată o nouă cercetare

O nouă cercetare realizată de oameni de ştiinţă australieni avertizează că o creştere a temperaturii globale cu 4°C va duce la o scădere cu 40% a veniturilor medii pe cap de locuitor, transmite The Guardian.
O persoană obişnuită va fi cu 40% mai săracă dacă lumea se încălzeşte cu 4°C, arată o nouă cercetare
Roxana Dena
01 apr. 2025, 14:51, Social

Concluzia contrazice estimările economice anterioare, care sugerau un impact mult mai redus asupra bunăstării populaţiei.

Studiul, publicat în revista Environmental Research Letters, a actualizat unul dintre cele mai folosite modele economice globale, incluzând efectele directe ale fenomenelor meteorologice extreme asupra lanţurilor de aprovizionare şi asupra economiei globale.

Chiar şi în scenariul unei încălziri moderate, de 2°C – limita stabilită în Acordul de la Paris – PIB-ul global pe cap de locuitor ar putea scădea cu 16%, mult peste estimările anterioare de doar 1,4%.

„Într-un viitor mai cald, ne putem aştepta la perturbări în cascadă ale lanţurilor globale de aprovizionare, declanşate de evenimente meteo extreme,” a declarat dr. Timothy Neal, autorul principal al studiului.

Cercetătorii critică modelele economice tradiţionale, care tratează schimbările climatice ca pe riscuri lente şi locale, fără a ţine cont de interdependenţele economiei globale. Modelele mai vechi presupuneau că o criză climatică într-o regiune ar fi compensată cu uşurinţă de alte zone, ignorând impactul complex şi sistemic al crizelor climatice.

„Nu este vorba despre temperaturi medii, ci despre extreme. Acolo se simte cu adevărat impactul,” a explicat prof. Andy Pitman, coautor al cercetării.

Studiul subliniază că politicile climatice urgente şi ambiţioase nu sunt doar esenţiale pentru mediu, ci şi pentru stabilitatea economică globală. Cercetătorii avertizează că subestimarea riscurilor reale ale schimbărilor climatice a dus la întârzieri în acţiunile de reducere a emisiilor, cu costuri economice potenţial devastatoare.