O petiţie online pentru demiterea ministrului Oprea a adunat în patru zile aproape 16.000 de semnături

O petiţie online intitulată "Demisia, Oprea! Încetaţi abuzul de coloane oficiale!" şi iniţiată la două zile după accidentul în care a murit poliţistul Bogdan Gigină, care însoţea coloana oficială a vicepremierului, a adunat în patru zile aproape 16.000 de semnături.

Urmărește
1098 afișări
Imaginea articolului O petiţie online pentru demiterea ministrului Oprea a adunat în patru zile aproape 16.000 de semnături

O petiţie online pentru demiterea ministrului Oprea a adunat în 4 zile aproape 16.000 de semnături (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

În petiţie, lansată pe site-ul petitieonline.com, se solicită demiterea ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, pentru abuzul de funcţie în folosirea ilegală a coloanelor oficiale.

"Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) a murit marţi seară, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a fost transportat după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală. Moartea sa tragică a adus la lumină un abuz petrecut în acele cirscumstanţe, pentru care autorul trebuie să răspundă", scrie în deschiderea petiţiei, intitulată "Demisia, Oprea! Încetaţi abuzul de coloane oficiale! Încetaţi abuzul de legitimaţii! STATUL SUNTEM NOI!"

Iniţiatorii şi semnatarii petiţiei mai cer Parlamentului începerea unei anchete privind folosirea coloanelor oficiale în trafic şi a însemnelor oficiale de către maşinile oficiale ale instituţiilor (inclusiv afişarea însemnelor oficiale pe maşini private).

"Cerem Parlamentului să legifereze limitarea strictă a coloanelor oficiale doar pentru Preşedintele ţării, pentru şeful Guvernului şi doar pentru situaţii de urgenţă, necesitatea folosirii trebuind să fie explicată prin documente publice, transparentizate post-factum, în fiecare caz. Solicităm interdicţia afişării logo-urilor, legitimaţiilor şi însemnelor oficiale ale unor instituţii ale statului de către demnitari, oficiali sau alţi angajaţi ai diverselor instituţii (Parlament, ministere, alte autorităţi). Există tendinţa intimidării poliţiei prin afişarea acestor însemne. Ele trebuie limitate strict pentru folosinţa locurilor de parcare ale instituţiei şi ar trebui să fie ilegală (asimilabilă abuzului de functie) afişarea lor pe drumuri publice", mai scrie în petiţie.

Semnatarii mai solicită demiterea şefilor Brigăzii Rutiere a Capitalei şi a comisarilor "care au permis folosirea ilegală de către ministrul Gabriel Oprea" a coloanei oficiale, în 20 octombrie, din care a făcut parte agentul de poliţie Bogdan Gigină.

Aceştia mai cer demiterea şi tragerea la răspundere a celor responsabili pentru marcarea lucrărilor publice de pe strada Ştirbei Vodă.

"Îndemnăm şoferii să respecte semnalele luminoase ale ambulanţelor, pompierilor şi ale altor utilitare de real interes public. Observăm cu îngrijorare că din cauza abuzului de coloane oficiale, autovehiculele care salvează vieţi încep să fie ignorate. Pot muri oameni din cauza iresponsabiltăţii unor demnitari care cred că timpul lor e prea important ca să stea cu noi în trafic. Trafic pentru care nu oferă soluţii. Solicităm autorităţilor să nu mai abuzeze de resursele Poliţiei Rutiere, ştiut fiind faptul că o mare parte din timpul de teren al acestora este dedicat însoţirii şi dirijării traficului pentru coloanele oficiale", scrie în finalul petiţiei.

Lansată pe site-ul petitieonline.com în 22 octombrie, petiţia a fost semnată, până luni dimineaţă, de 15.946 de oameni.

Peste 1.500 dintre cei care au semnat petiţia au postat şi comentarii la secţiunea de discuţie, aceştia scriind, printre altele: "Dreptate pentru Bogdan Gigină", "Demisia de urgenţă din toate funcţiile deţinute", "Nu poţi fi ministru de interne dacă-ţi laşi poliţistul rănit şi pleci", "Prea multă nesimţire. Prea multă risipă, prea multă impertinenţă, prea mulţi impostori, golani şi netrebnici. Pe bani publici. Pe vieţile noastre", "Abuzul de putere ucide!", "Stop abuzurilor de orice natură comise de cei care cred că poziţia publică pe care o ocupă în mod vremelnic le dă dreptul să comită fapte penale", "Interesul naţional înseamnă «Viaţa Românilor» nu coloane oficiale cu generali de carton".

Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani), de la Brigada Rutieră a Capitalei, a murit în seara zilei de 20 octombrie, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a fost transportat după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală.

Poliţistul asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, însă informaţii despre această situaţie nu au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Interne, fiind aflate mai întâi pe surse.

Abia la două zile de la accident, Poliţia Capitalei a transmis un comunicat în care a confirmat că poliţistul de la Rutieră asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea care, conform informaţiilor comunicate, participase la "o activitate în cadrul unei instituţii din domeniul securităţii şi ordinii publice".

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Capitalei, la momentul accidentului, coloana oficială a lui Gabriel Oprea, "de care demnitarul beneficia în condiţiile legii", se deplasa cu o viteză adaptată la condiţiile meteo şi de trafic existente, pe traseul Băneasa - Piaţa Presei Libere - Arcul de Triumf - Piaţa Charles de Gaulle Piaţa Victoriei - bulevardul Uranus - strada Ştirbei Vodă. După accident, coloana oficială s-a oprit la faţa locului şi au fost dispuse măsuri pentru mobilizarea echipajelor medicale, susţinea Poliţia.

Martori care erau foarte aproape de locul accidentului de pe strada Ştirbei Vodă spun însă că maşina în care se afla ministrul Gabriel Oprea nu a oprit după accident.

Duminică, Ministerul Afacerilor Interne a transmis primul răspuns oficial legat de ancheta privind moartea poliţistului Bogdan Gigină, care însoţea coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea, susţinând că MAI şi ministrul nu pot prezenta detalii pe acest subiect înainte de finalizarea anchetei.

"Ca răspuns la solicitările mass-media referitoare la circumstanţele producerii accidentului din seara zilei de 20 octombrie a.c., în urma căruia şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Cosmin Gigină, Direcţia Informare şi Relaţii Publice transmite următoarele: Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a deschis, la data de 20 octombrie a.c., o anchetă în care se fac cercetări privind cauzele şi împrejurările producerii accidentului. Potrivit prevederilor Codului de Procedură Penală, privind Competenţa Procurorului, "procurorul conduce şi controlează nemijlocit activitatea de urmărire penală a poliţiei judiciare şi a organelor de cercetare penală speciale, prevăzute de lege", arăta MAI, într-un comunicat de presă transmis duminică, la cinci zile după accident.

Sursa citată preciza că, potrivit prevederilor legale, "MAI şi reprezentanţii săi, inclusiv ministrul afacerilor interne, nu pot face declaraţii publice sau prezenta detalii pe acest subiect înainte de finalizarea anchetei".

Ministerul Afacerilor Interne mai arăta că "respectă întocmai prevederile legale şi acordă sprijin activ tuturor instituţiilor abilitate să soluţioneze această cauză".

La câteva ore după comunicatul MAI, Parchetul Capitalei a transmis precizări privind stadiul anchetei în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă în cazul poliţistului Bogdan Gigină, arătând că anchetatorii au cerut de la MAI, Poliţia Capitalei şi Poliţia Română date despre coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea din ziua accidentului, primind deocamdată doar parţial informaţiile solicitate.

"Pentru lămurirea tuturor împrejurărilor cauzei au fost solicitate Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti actele normative interne care reglementează cadrul general de constituire a coloanelor oficiale, actele interne emise cu privire la coloana oficială din care făcea parte lucrătorul de poliţie decedat, precum şi date cu privire la componenţa coloanei la momentul incidentului. Până în prezent ne-au fost furnizate parţial informaţiile solicitate", potrivit Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Anchetatori au solicitat şi datele stocate cu privire la comunicaţiile interne ale poliţiştilor implicaţi în deplasarea coloanei oficiale a ministrului Gabriel Oprea din ziua accidentului şi au audiat persoane care aveau cunoştinţă despre împrejurările în care s-a produs accidentul de pe strada Ştirbei Vodă, respectiv poliţiştii din coloană şi cei aflaţi în intersecţie, muncitorii care efectuau lucrările de reparaţii, precum şi alţi martori aflaţi în zonaă.

Procurorii au solicitat şi documentaţia privind efectuarea lucrărilor de reparaţie de la locul producerii evenimentului, printre care actele de autorizare, contractele încheiate, procedurile de executare a lucrării, inclusiv elementele de semnalizare şi siguranţă specifice.

După accidentul în care a murit poliţistul Bogdan Gigină, în spaţiul public s-au vehiculat mai multe întrebări care încă aşteaptă un răspuns de la ministrul Gabriel Oprea, printre care şi cele legate de dreptul acestuia de a beneficia de coloană oficială, dar şi locul de unde acesta venea şi unde trebuia să ajungă în ziua accidentului, dar şi dacă, în condiţii de ploaie, nu trebuia să renunţe la escorta cu motociclist.

De marţi seară, când a avut loc accidentul, ministrul Gabriel Oprea nu a avut nicio reacţie, însă MAI a anunţat că vicepremierul face declaraţii de presă luni, de la ora 11.00, la sediul ministerului.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică, la Arad, că "este inadmisibil" ca Guvernul să nu ia o poziţie oficială în cazul accidentului în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină, adăugând că îi pofteşte "de urgenţă în faţa microfoanelor pe domnii Ponta şi Oprea să dea lămuriri".

Premierul Victor Ponta a refuzat să le răspundă jurnaliştilor, vineri, dacă ministrul Gabriel Oprea avea dreptul legal să folosească escorta Poliţiei Rutiere, inclusiv a motocicliştilor, în toate deplasările pe care acesta le face, el precizând că răspunde doar la întrebări legate de rectificarea bugetară.

Potrivit Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, echipaje ale Poliţiei Rutieră asigură însoţirea coloanelor oficiale doar în cazul şefului statului, preşedintelui Senatului, preşedintelui Camerei Deputaţilor şi primului ministrului. Miniştrii pot beneficia de însoţire cu echipaje ale Poliţiei Rutiere doar "în situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă", conform prevederilor legale.

Mai mulţi lideri politici, precum şi organizaţii neguvernamentale au cerut demisia lui Gabriel Oprea din funcţiile de vicepremier şi de ministru de Interne, dar şi lămurirea circumstanţelor accidentului a cărui victimă a fost Bogdan Gigină.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici