O prezentatoare TV din Franţa trăieşte ascunsă sub pază, după ce a fost ameninţată. O emisiune despre islamismul rdical îi pune viaţa în pericol

Ophélie Meunier alţi doi colegi trăiesc sub protecţie, după un reportaj definit de politicianul Éric Zemmour: „Afganistan, la două ore de Paris”.

Urmărește
563 afișări
Imaginea articolului O prezentatoare TV din Franţa trăieşte ascunsă sub pază, după ce a fost ameninţată. O emisiune despre islamismul rdical îi pune viaţa în pericol

O prezentare TV din Franţa trăieşte ascunsă sub pază, după ce a fost ameninţată. O emisiunea despre islamismul rdical îi pune viaţa în pericol

Trei persoane trăiesc de zile întregi ascunse şi sub protecţia poliţiei, după ameninţările primite ca urmare a unei emisiuni despre islamiştii din Roubaix.

Gazda emisiunii, Ophélie Meunier, a prezentat reportajul realizat de regizoarea Michaëlle Gagnet pentru emisiunea de pe M6, «Zone interdite», zona interzisă,. O tânără avocată locală, Amine Elbahi, povesteşte despre lecţii coranice deghizate în cursuri, apoi camera ascunsă intră într-un magazin pentru copii unde se vând păpuşi fără chip, pentru a nu-l supăra pe Allah.

Emisiunea stârneşte imediat controverse puternice şi pentru că problema islamului se află în centrul campaniei electorale pentru Elysée (alegerile vor avea loc în aprilie), candidatul Éric Zemmour promiţând că va salva Franţa de la presupusa „marea înlocuire” a francezilor cu imigranţi în majoritate musulmani.

Zemmour nu ratează ocazia şi defineşte subiectul Roubaix aşa cum spune şi „Zone interzise”, drept „Afganistan, la două ore de Paris”. La câteva ore de la difuzarea emisiunii, duminica trecută, au sosit ameninţările cu moartea. De atunci, Ophélie Meunier Michaëlle Gagnet si Amine Elbahi trăiesc sub protecţie.

Apărată de colegii de breaslă


Problema nu priveşte doar cele 3 persoane ameninţate, ci şi mass-media, în general, şi întreaga societate franceză: este imposibil să oferi informaţii, să descrii realitatea arătând pericolele radicalismului, fără să fii pus în pericol.

Ameninţările intimidează pe oricine intenţionează să urmeze exemplul, Un jurnalist care a depus mărturie în timpul emisiunii, Bruno Renoul - de la ziarul regional La Voix du Nord, spune că „investigarea islamului echivalează cu a fi catalogat imediat drept islamofobie, acuzaţie care nu este uşor de înghiţit”.

În apărarea lui Ophélie Meunier şi a celorlalte persoane ameninţate şi aflate sub protecţie, mass-media franceză s-a mobilizat. Pe „Figaro”,a 160 de personalităţi, printre care scriitorii Boualem Sansal, Frédéric Beigbeder şi Michel Onfray, au semnat o petiţie:

„Suntem în Franţa, în 2022. Ce rămâne din spiritul Charlie (cu referire la ziarul Charlie Hebdo, ţintă a atacul islamist din 7 ianuarie 2015)? Suntem obişnuiţi cu jurnaliştii aflaţi în pericol în zonele de război şi în statele totalitare. Trebuie să ne obişnuim şi să citim că jurnaliştii francezi sunt forţaţi să fie protejaţi de poliţie, pentru că au făcut o anchetă în ţara lor?”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici