O proteină din corpul broaştelor, utilă la refacerea muşchiului cardiac

Cercetătorii japonezi au identificat o proteină în corpul broaştelor care ar putea ajuta la refacerea inimii afectată de o maladie cardiacă, potrivit unui studiu publicat în revista Nature.

Urmărește
111 afișări
Imaginea articolului O proteină din corpul broaştelor, utilă la refacerea muşchiului cardiac

O proteină din corpul broaştelor, utilă la refacerea muşchiului cardiac (Imagine: Mediafax Foto)

Cercetătorii japonezi au identificat proteina IGFBP-4, pe care au eliminat-o din corpul mormolocilor de broască după ce inima acestora s-a format.

"După ce molecula a fost eliminată, inimile (mormolocilor, n.r.) au devenit din ce în ce mai mici şi apoi au dispărut", a spus profesorul Issei Komuro de la Şcoala de medicină din cadrul Universităţii Chiba din Japonia.

"Sper că putem utiliza molecula pentru regenerarea inimii afectată de insuficienţa cardiacă (la oameni, n.r.)", a spus acesta.

Inima este cel dintâi organ care se formează în primele stadii de dezvoltare ale embrionului uman, iar anomaliile din acest proces pot provoca apariţia unor maladii congenitale cardiace - cea mai întâlnită cauză a defectelor de naştere.

Komuro spune că nu se ştie încă dacă proteina joacă vreun rol în diferenţierea celulelor suşă embrionice în celule cardiace, dar experimentul este crucial pentru ca procesul de dezvoltare a inimii să aibă continuitate.

"IGFBP-4 este secretată de ficat, promovează dezvoltarea cardiacă, iar manifestarea ei este relativ târzie. Întâi se formează inima, apoi, în etapa de mijloc a embrionului, molecula este cumva necesară pentru a menţine procesul de dezvoltare a inimii", a spus Komuro.

"După ce inima s-a format, dacă molecula este eliminată, muşchiul cardiac dispare. Acest lucru a fost demonstrat în urma experimentului pe broaşte", a adăugat specialistul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici