O rachetă antigrindină a căzut în curtea unei gospodării din Prahova

O rachetă antigrindină a explodat în aer, duminică după-amiază, iar resturile acesteia au căzut în curtea unui localnic din satul Valea Dulce, comuna Podenii Noi, din judeţul Prahova.

Urmărește
308 afișări
Imaginea articolului O rachetă antigrindină a căzut în curtea unei gospodării din Prahova

O rachetă antigrindină a căzut în curtea unei gospodării din Prahova (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Neacşu, a declarat că racheta antigrindină a explodat în aer, iar resturile acesteia au căzut în curtea unei gospodării, fără a afecta casa de locuit şi fără a răni pe cineva.

Neacşu a precizat că astfel de incidente sunt extrem de rare şi că în ultima perioadă nu s-a înregistrat niciun astfel de eveniment în judeţ.

Racheta antigrindină fusese lansată de la staţia din localitatea Mehedinţa.

Constantin Nicolescu, şeful Centrului Antigrindină Ploieşti, a declarat că racheta a fost lansată din localitatea Mehedinţa, aflată la câţiva kilometri de satul Valea Dulce.

Potrivit acestuia, o astfel de rachetă are anumite elemente de siguranţă, din proiectare şi din construcţie, astfel că în cazul unei explozii pierderile nu sunt mari.

În judeţul Prahova sunt şase staţii funcţionale de lansare a rachetelor antigrindină, respectiv la Valea Călugărească, Mehedinţa, Ceptura, Tătaru, Tohani şi Boldeşti-Scăeni, iar raza de acţiune a rachetelor antigrindină este de zece kilometri.

Sezonul de acţiune a rachetelor antigrindină, al căror timp de reacţie este de maximum două minute, este ultima decadă a lunii aprilie-sfârşitul lunii septembrie, aceasta fiind perioada în care culturile agricole sunt afectate cel mai puternic de grindină.

Primele rachete antigrindină au fost lansate în România la Valea Călugărească, în mai 2004.

Racheta antigrindină a avut o defecţiune

Racheta antigrindină avea o defecţiune, potrivit reprezentanţilor Centrului Antigrindină Ploieşti.

Constantin Nicolescu, directorul Centrului Antigrindină Ploieşti, a declarat, că la locul incidentului a fost găsită partea din spate a rachetei, iar în acest moment este căutată de către pompierii ISU Prahova coafa, partea din faţă a rachetei, care conţine şi compusul activ - încărcătură care provoacă detonarea.

"Din primele cercetări rezultă că racheta antigrindină a avut o defecţiune. Probabil s-a fisurat în aer. Noi la faţa locului am găsit doar partea din spate a corpului rachetei, constituită din hârtie presată, iar acum căutăm coafa, partea din faţă, confecţionată din material plasic care are amestecul pirotehnic ce conţine şi iodură de argint. Compusul activ are o ardere îndelungată, de zeci de secunde, care provoacă aprinderea acestuia, nu explodează", a declarat Constantin Nicolescu.

Racheta a căzut pe acoperişul unei magazii, în gospodăria unor localnici care coceau vinete, iar specialiştii Centrului Antigrindină Ploieşti spun că partea de compus activ, amestecul pirotehnic lipsă, nu constituie un pericol pentru oameni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici