O ţară ştie cum să-şi sporească populaţia: aplicaţie de întâlniri guvernamentală / Cum funcţionează şi de ce trebuie să-ţi indici venitul

  • În Japonia se doreşte scoaterea pe piaţă a unei aplicaţii denumită Tokyo Futari Story.
  • Ideea este în faza de testare şi va fi lansată în primăvară.
  • Aplicaţia a atras deja critici.
Urmărește
1468 afișări
Imaginea articolului O ţară ştie cum să-şi sporească populaţia: aplicaţie de întâlniri guvernamentală / Cum funcţionează şi de ce trebuie să-ţi indici venitul

O ţară ştie cum să-şi sporească populaţia: aplicaţie de întâlniri guvernamentală / Cum funcţionează şi de ce trebuie să-ţi indici venitul

 

Oraşul Tokyo a decis să lupte împotriva declinului demografic mizând pe Cupidon. Cum? Lansând o aplicaţie de întâlniri bazată pe inteligenţă artificială şi transformând milioanele de rezidenţi necăsătoriţi în cupluri.

O versiune de probă a aplicaţiei a fost lansată la sfârşitul anului 2023, în timp ce versiunea completă a „Tokyo Futari Story” va fi disponibilă abia în primăvară. Procesul riguros de înregistrare presupune indicarea veniturilor, documente care să confirme statutul de persoană singură, în timp ce inteligenţa artificială va asocia candidaţii pe baza valorilor specificate de utilizatori.

O treime dintre bărbaţii de 50 de ani sunt necăsătoriţi

S-ar părea că noul serviciu este necesar, în condiţiile în care Institutul Naţional de Cercetare a Populaţiei şi Securităţii Sociale estimează că peste 32% dintre bărbaţii cu vârsta peste 50 de ani care locuiesc în Tokyo nu s-au căsătorit niciodată plus 23,79% dintre femei, după cum a raportat recent Nikkei. Pentru cele două sexe, acestea sunt cele mai mari cifre din toate prefecturile din Japonia.

Criticii, însă, nu sunt convinşi că încă o altă aplicaţie de întâlniri este soluţia pentru problemele celor singuri, mai ales dacă este finanţată de contribuabili. În schimb, ei sugerează că oraşele şi guvernele naţionale trebuie să abordeze motivele fundamentale pentru care oamenii nu se căsătoresc şi nu au copii.

Unul dintre motivele cel mai des invocate pentru care japonezii preferă să rămână singuri, contribuind astfel la declinul demografic al ţării, este lipsa unui venit adecvat pentru a suporta cheltuielile de căsătorie şi creşterea copiilor.

Într-o declaraţie pentru This Week in Asia, un oficial de la Departamentul Citizen Life al guvernului de la Tokyo a declarat că un sondaj efectuat în 2021 a arătat că 70% dintre persoanele care doreau să se căsătorească au fost împiedicate să facă acest lucru pentru că nu ştiau cum să întâlnească potenţialul partener şi nu s-au simţit „confortabil” folosind aplicaţii de întâlniri.

Acelaşi sondaj, realizat în 2018, a fost dată aceeaşi cifră. „În consecinţă, pentru a oferi o oportunitate celor care doresc să-şi caute un partener, am decis să creăm acest sistem bazat pe inteligenţă artificială”, a spus oficialul.

Agenţia speră că sistemul „va duce la promovarea căsătoriei în societate”. Un număr limitat de bărbaţi şi femei testează sistemul beta, a spus oficialul, deşi nu există date disponibile despre câţi oameni s-au înscris sau dacă vreunul dintre ei a reuşit să găsească un partener.

Se dă un interviu online

Pentru a se înscrie la serviciul cu plată, utilizatorul trebuie să furnizeze documentaţia care să ateste că nu este căsătorit şi că are peste 18 ani, precum şi o fotografie recentă. Aplicaţia se adresează şi celor care locuiesc, lucrează sau studiază în Tokyo.

Mai îngrijorător pentru unii, aplicaţia va cere utilizatorilor să furnizeze documente care confirmă venitul lor anual. Documentele vor fi examinate cu atenţie, întrucât una dintre principalele preocupări ale celor care se înscriu pe site-urile de întâlniri este lipsa de onestitate din partea celorlalţi utilizatori cu privire la datele personale furnizate. Solicitanţii vor trebui, de asemenea, să fie supuşi unui interviu online, înainte de a fi prezentaţi potenţialilor parteneri.

Odată aprobaţim utilizatorii vor trebui să enumere ce caută la un partener şi care sunt „valorile” lor. Inteligenţa artificială va fi apoi folosită pentru a conecta oameni compatibili. Oraşul a mai spus că o echipă va fi disponibilă pentru a oferi consultanţă şi consiliere.

După prezentarea potenţialilor parteneri, aplicaţia se va retrage şi va lăsa dragostea să-şi urmeze cursul, potrivit oficialului. Site-ul web „Tokyo Futari Story” enumeră etapa 7 a procesului astfel: „Dacă între voi doi va fi o relaţie serioasă, toate celelalte întâlniri organizate vor fi suspendate”.

Iniţiativa a fost salutată de unii, cu mesaje pe reţelele de socializare, spunând că trebuie făcut ceva pentru a inversa scăderea rapidă a natalităţii. Alţii au fost mai puţin bucuroşi. Unii au numit planul „inutil”, având în vedere că există deja nenumărate site-uri de întâlniri disponibile, iar altul a adăugat că Tokyo „doar aruncă banii”. Un alt mesaj i-a numit pe utilizatorii site-ului de întâlniri drept „perdanţi”.

În Japonia, una din 10 persoane are peste 80 de ani

Sumie Kawakami, profesor la Universitatea Yamanashi Gakuin care se ocupă de problemele de gen, şi-a exprimat îndoieli puternice cu privire la proiect, recunoscând totodată că cele mai recente date privind populaţia naţională sunt foarte îngrijorătoare.

„În general, nu sunt de acord cu faptul că guvernele naţionale sau locale cheltuiesc bani pentru acest tip de program, deşi este clar că avem o problemă cu naşterea”, a spus el.

În prezent, una din 10 persoane din Japonia are 80 de ani sau mai mult, în timp ce rata natalităţii din ţară continuă să scadă. Într-un raport publicat în decembrie, populaţia tuturor prefecturilor japoneze, cu excepţia Tokyo, va scădea faţă de nivelurile actuale până în 2050, populaţia totală scăzând cu 17%, de la 125,7 milioane la 104,69 milioane milioane.

„Sentimentul meu este că autorităţile, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local, ar trebui să investească mai mulţi bani şi să depună mai multe eforturi pentru a aborda problemele care stau la baza de ce oamenii nu se întâlnesc, nu se căsătoresc şi nu au copii”, a spus Kawakami.

„Trebuie făcut mai mult pentru a ajuta familiile cele mai sărace, pentru a ajuta mamele singure, pentru a oferi o îngrijire mai bună a copiilor, pentru a reduce costul de a avea un copil şi pentru a le permite oamenilor să-şi ia mai mult timp liber de la muncă sau cel puţin să plece acasă într-un interval rezonabil şi să fie cu familiile lor”, a mai zis acesta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici