- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O treime din populaţia României este infectată cu microbul tuberculozei
O treime din populaţia României este infectată cu microbul tuberculozei, dar numai 1.500-2.000 dezvoltă boala, a declarat medicul Carmen Angheluţă la un eveniment organizat, marţi, de Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar.
O treime din populaţia României este infectată cu microbul tuberculozei
Riscul infectării cu tuberculoză se poate reduce prin diagnosticarea precoce a bolii şi urmarea unui tratament corect. România urmează standarde internaţionale pentru tratarea tuberculozei.
"Tuberculoza face 1,6 milioane de victime anual pe glob, fiind una dintre cele mai grave maladii ale acestui început de mileniu", a spus preşedintele Institutului pentru Tuberculoză din New Jersey, profesor doctor Lee Reichman, prezent la eveniment.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Medicamentele pentru tuberculoză sunt gratuite, dar lipsa unui tratament centralizat face ca mulţi bolnavi să nu îşi primească tratamentul la timp. Întreruperea tratamentului pentru cel puţin două săptămâni agravează boala şi pacientul nu mai răspunde la tratament.
O persoană infectată cu microbul tuberculozei poate trăi încă 50 de ani fără ca boala să se declanşeze. Boala se declanşează numai în cazul în care omul are sistemul imunitar slăbit.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă strategia " Stop TB", care contribuie la întărirea sistemului de sănătate prin colaborare, implicând toţi furnizorii de servicii, publici şi privaţi. De asemenea, strategia implică şi persoanele infectate cu tuberculoză, precum şi comunităţile afectate şi promovează cercetarea pentru dezvoltarea de noi medicamente şi vaccinuri.
Strategia "Stop TB" include, la rândul ei, strategia DOTS, care îşi propune să descopere 70 la sută dintre bolnavi şi să trateze 85 la sută dintre ei.
"Toţi furnizorii care efectuează evaluarea şi tratamentul pacienţilor cu tuberculoză trebuie să fie de acord că nu acordă îngrijiri unui individ, ci îşi asumă o importantă funcţie de sănătate publică ce presupune o responsabilitate foarte mare, atât faţă de comunitate, cât şi faţă de pacient", a explicat Lee Reichman.
Direcţiile de cercetare spre care îşi îndreaptă atenţia medicii la nivel mondial sunt găsirea unui vaccin mai eficient, a unui tratament cu antibiotice care să se administreze pe o perioadă mai scurtă şi depistarea mai rapidă a infecţiei.
"Tuberculoza a fost mereu o cenuşăreasă a bolilor, pentru că singurul lucru pe care trebuie să-l faci ca să o iei este să respiri", a declarat doctorul Manuela Ioana Gheorghiu Brănaru, de la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" Bucureşti.
La rândul lui, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) Mircea Manuc a declarat că MSP îşi doreşte un real parteneriat cu organizaţiile implicate în lupta cu tuberculoza şi cu mass-media.
Sesiunea de formare cu tema "Cum să scriem despre TB" a fost organizată de Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar, în colaborare cu Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate şi Institutul de Pneumologie "Marius Nasta".
Evenimentul de marţi a fost primul din cele opt destinate programului de informare despre gravitatea tuberculozei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46