- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O treime dintre elevii bucureşteni se abţin în faţa unui adult pentru a evita controversele
O treime dintre elevi au o atitudine defensivă, alegând să se abţină de la a-şi exprima deschis ideile şi opiniile în faţa unui adult, pentru a evita controversele, rezultă dintr-un studiu realizat de Asociaţia Ordes, în trei licee bucureştene, se arată într-un comunicat remis, marţi, MEDIAFAX.
O treime dintre elevii bucureşteni se abţin în faţa unui adult pentru a evita controversele (Imagine: Nicu Mircea/Mediafax Foto)
Studiul, realizat în cadrul programului "Tineri în interacţiune" la Colegiul Naţional "I.L.Caragiale", Liceul Teoretic "Al.I.Cuza" şi Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" arată că adolescenţii tind către o abordare mai degrabă agresivă şi individualistă a situaţiilor din viaţa de zi cu zi: comportamentele pozitive sunt revendicate celorlalţi, iar agresiunii i se răspunde cu agresiune.
Asociaţia precizează că o treime dintre elevi au o atitudine defensivă, alegând ca, pentru a evita controversele, să se abţină de la a-şi exprima deschis ideile şi opiniile în faţa unui adult.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
"Atitudinea acesta este o consecinţă a «lipsei de exerciţiu». O altă concluzie a modulului de comunicare arată că aproape jumătate dintre elevi consideră o mare parte a profesorilor ca fiind «nostalgici ai perioadei comuniste». Percepţia aceasta este o consecinţă în special a comunicării defectuoase dintre cele două părţi, a faptului că elevii nu se simt ascultaţi", se arată în comunicatul remis agenţiei MEDIAFAX.
Din studiu mai rezultă faptul că la adolescenţi se observă şi perpetuarea unor stereotipuri de gen, majoritatea văzând în bărbat un personaj care ar trebui să aibă iniţiativă, să fie competitiv şi combativ, într-un fel predispus către agresivitate, în timp ce femeia este vazută ca având mai mult de câştigat printr-o conduită non-asertivă, submisivă.
"Răspunsurile se înscriu în linia generală a societăţii patriarhale româneşti puternic ancorată în tradiţionalism. Stereotipurile de gen promovate de societate limitează în mod direct potenţialul de dezvoltare al adolescenţilor, ajungând să adâncească etichetările din perspectiva a ceea ce este predeterminat ca admis/respins", se mai arată în comunicat.
Demarat în anul 2007, programul "Tineri în Interacţiune" urmăreşte ca, printr-o abordare participativă, să ajute tinerii să facă faţă mai bine provocărilor în relaţiile sociale şi personale, ajutându-i să-şi clarifice sistemul de valori, să se autocunoască, să-şi depăşească crizele de identitate şi să comunice eficient.
Scopul principal al acestui program este ca adolescenţii să identifice diferite abordări ale situaţiilor de viaţă, tinerii fiind provocaţi să identifice cauzele modurilor în care reacţionează în varii situaţii: ce spun, cum spun, ce reacţii au şi de ce.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO