- Home
- Social
- CONSTANŢA, (09.11.2019, 08:32)
- Andrei Leonte
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Oamenii care vor să îşi schimbe destinul: Pe băncile şcolii, sute de elevi de la 9 la 58 de ani - FOTO, VIDEO
Sute de copii, tineri şi adulţi din judeţul Constanţa învaţă să scrie şi să citească, deşi au depăşit cu câţiva ani vârsta şcolară. În programul „A doua şansă”, care se desfăşoară în judeţ de la jumătatea anilor 2000, 12 şcoli oferă tinerilor şi adulţilor posibilitatea de a-şi termina studiile.
Urmărește
192 afișări
11, 17, 48, 32, 9, 16 sunt vârstele decupate asimetric din cataloagele programului „A doua şansă”. În 12 instituţii din judeţul Constanţa colegii nu se aşază în bănci după vârsta pe care o au, ci după destinul pe care vor să şi-l schimbe.
O femeie care la 58 de ani trebuie să termine clasa a IV-a are grijă de colegul ei de bancă, o copil de 11 ani care încă nu ştie să citească, dar abia aşteaptă să ajungă medic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Urnele încep să se închidă în mai multe state, vin primele rezultate. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
În spatele lor, doi puşti de 17 ani stau cuminţi în bancă şi îşi ascund chipurile de ruşine să nu apară în fotografii. Sunt „de la probaţiune”, adică vin la şcoală ca să scape de câteva ore din şcolile de corecţie unde au ajuns după ce au comis infracţiuni.
„Sunt infracţiuni uşoare, vă daţi seama, că altfel nu-i lăsa liberi la şcoală”, ne spune directoarea instituţiei, Rodica Floroiu, printre buze.
O fetiţă ghemuită în a treia bancă de la fereastră vine tocmai de la Bucureşti, însă nimeni nu ştie să explice de ce nu frecventează cursurile în Capitală şi a fost transferată tocmai la Constanţa.
„Aici a trimis-o Protecţia Copilului, n-am înţeles nici noi de ce”, spune profesoara Maria Cheltuianu, o femeie trecută de 40 de ani, cu trăsături aspre, dure, dar cu ochi blânzi.
Pe rândul de la perete, o fată blondă îşi ascunde chipul sub braţe şi nu vrea să ne răspundă la întrebări. E timorată şi are ochii în lacrimi.
Lângă şi în spatele ei, doi băieţi care par gemeni îşi sfarmă rapid timiditatea cu două zâmbete rotunde, cât chipurile lor de mari: „Suntem veri, nu suntem gemeni”, ne corectează cu voci vesele.
Au 17 ani şi acum câteva zile au bătut la poarta şcolii. „De bunăvoie au venit. Ne-am trezit cu ei la poartă şi ne-au spus că vor să înveţe să citească şi cineva le spusese cum să ajungă la noi”, a explicat directoarea.
Unul dintre ei ne face un semn cu mâna imitând scrisul atunci când îl întrebăm de ce a venit la şcoală. Se îmbujorează şi parcă le e ruşine că au ales drumul ăsta.
Mai bine de jumătate de clasă e goală. „Când e vreme rea nu vin toţi. Cei mai mulţi sunt din sate şi comune din afara Constanţei şi e mai greu cu transportul”, mai spune directoarea.
E cea mai friguroasă dimineaţă din anul acesta şi 11 suflete de toate vârstele învaţă să scrie într-una din sălile Şcolii 31, de la marginea Constanţei.
„Şcoala derulează programele <A doua şansă> – primar şi <A doua şansă> – secundar, unde sunt ajutaţi să-şi finalizeze studiile copiii şi adulţii care au depăşit cu 4 ani sau mai mult vârsta de şcolarizare. O parte din aceştia sunt din centre de plasament, alţii sunt trimişi de serviciul de probaţiune, deoarece comit infracţiuni minore şi li se oferă astfel şansa de a fi recuperaţi şi reintegraţi, iar alţii sunt trimişi de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Constanţa. În prezent, instituţia şcolarizează la nivel primar pe <A doua şansă> un număr de 36 de elevi, care învaţă în regim simultan, respectiv, clasele I-IV, iar la nivel secundar, 35 de elevi. Unii din aceştia au locuri de muncă, alţii vin din localităţile limitrofe: Cumpăna, Valu lui Traian, Cernavodă, Murfatlar, Agigea etc. După ce promovează nivelul IV, în funcţie de vârstă, pot urma cursuri de zi, frecvenţă redusă sau nivelul secundar al programului <A doua şansă>. Grupele învaţă în regim simultan şi pot promova doi ani într-unul la nivel primar. Elevii obţin, la finalul studiilor, un certificat de compentenţe pe Ciclul Inferior Liceu, lucrător tricotaje, confecţii textile, în cadrul unui parteneriat derulat cu Liceul „I.N. Roman”, unde elevii merg să-şi desfăşoare stagiile de practică”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Rodica Floroiu, directorul Şcolii nr. 31 din Constanţa.
La 15 kilometri depărtare, alţi elevi primesc a doua şansă pentru a-şi continua studiile. În Ovidiu, un orăşel devenit aproape cartier al Constanţei, la Liceul „Ion Podaru” vin elevi din aproape tot judeţul să înveţe condensat materiile din clasele a IX-a, a X-a şi, la nivelul următor, pe cele din clasele XI-a şi a XII-a. Tot aici învaţă ca, doar din făină, apă şi ulei să facă delicii dobrogene: şuberek, baclavale, plăcinte şi alte produse de patiserie specifice locurilor care s-au desprins din Imperiul Otoman abia acum 141 de ani.
„Şcolile profesionale erau foarte bune pentru copii, învăţau o meserie, ştiau să facă ceva. De când au fost desfiinţate mulţi nu îşi mai găsesc locul, drumul. Nu toţi sunt pricepuţi la carte, unii sunt foarte talentaţi la lucrul tehnic, practic. Apoi, e nevoie de meşteri, de specialişti, şcolile nu mai formează meseriaşi. Tocmai de aceea, şcolile profesionale ar trebui reînfiinţate”, ne spune directorul adjunct Mirela Tacciu, cea care coordonează din anul 2012 programul „A doua şansă” la liceul din Ovidiu.
În bucătăria instituţiei, vreo 10 tineri mânuiesc făcăleţele şi aluaturile cu dibăcie, învăţând să facă o foaie de şuberek şi să prepare umplutura.
Sunt tineri, cel mai mic are 18 ani abia împliniţi. Printre ei, se găseşte o mamă care vrea să-şi termine studiile liceale pentru a-şi ajuta fiica la lecţii. Alt tânăr vrea să termine 10 clase pentru a se înscrie la şcoala de şoferi, după ce Poliţia a schimbat regulile din Codul Rutier la începutul acestui an. Pe unii i-au trimis angajatorii să termine liceul, pe alţii Forţele de Muncă. Sunt şi unii care au venit pur şi simplu să înveţe o meserie.
La liceul din Ovidiu programul „A doua şansă” pregăteşte 96 de cursanţi cu vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani din oraş şi alte şase localităţi din împrejurimi. „Programul s-a bucurat de succes în cei 11 ani de când se derulează în liceu, iar rata de abandon este mică, de doar 10% din cei înscrişi. Sărăcia este principalul motiv din cauza căruia copiii abandonează şcoala, iar acest program vine tocmai în întâmpinarea celor care se află într-o situaţie socio-economică defavorizată. Totodată, programul îi ajută foarte mult pe cei din comunitatea romă, tot mai interesaţi de obţinerea unui loc de muncă. Noi am decis organizarea cursurilor în weekend tocmai pentru a asigura o frecvenţă sporită”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Cristina Scupra, directorul Liceului „Ion Podaru” din Ovidiu.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Cum va fi vremea în weekend: Regiunile în care meteorologii anunţă ploi în ziua alegerilor prezidenţiale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe