- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oamenii sunt capabili să înţeleagă maimuţele mai bine decât se credea - cercetare
Oamenii sunt capabili să înţeleagă maimuţele mai bine decât se credea, sugerează o cercetare. Un studiu al Universităţii St Andrew's măsoară capacitatea oamenilor de a interpreta gesturile maimuţelor bonobo şi cimpanzeilor.
Cercetătorii au descoperit că adulţii pot discerne semnificaţia gesturilor făcute de bonobo şi cimpanzei, deşi nu folosesc neapărat ei înşişi astfel de gesturi.
"Se pare că aceasta este o abilitate care se păstrează atât la specia noastră, cât şi la celelalte maimuţe", a declarat Dr. Kirsty Graham, primul autor al cercetării de la Universitatea St Andrews, din Scoţia, citat de The Guardian.
Comunicarea intenţionată, în care un individ transmite un înţeles unui alt individ, este o caracteristică a limbajelor umane, dar este rar întâlnită la alte specii. Însă, cercetătorii au dezvăluit că adulţii prezintă un nivel surprinzător de înţelegere a gesturilor maimuţelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Cercetătorii au analizat datele provenite de la 5.656 de participanţi care au luat parte la un joc online în care li s-au arătat 20 de videoclipuri cu cimpanzei şi bonobo care făceau 10 dintre cele mai comune gesturi ale lor, cum ar fi "îngrijeşte-mă", "dă-mi mâncarea" şi "hai să facem sex", alături de o ilustraţie a gestului.
În timp ce unele dintre gesturi aveau un singur sens, altele aveau mai multe - sensul corect depinzând de context.
Participanţii au fost repartizaţi în mod aleatoriu fie să urmărească gesturile însoţite de un text despre ceea ce făceau maimuţele înainte de gest - cum ar fi să mănânce sau să se odihnească -, fie fără aceste informaţii, şi li s-a cerut să selecteze sensul corect din 4 răspunsuri posibile.
Rezultatele au arătat că participanţii s-au descurcat mai bine decât se credea la interpretarea corectă a semnificaţiilor gesturilor cimpanzeilor şi ale bonobo, indiferent dacă au fost sau nu oferite informaţii contextuale, cu o rată medie de succes de 57% în cazul în care au fost oferite informaţii şi de 52% în cazul în care nu au fost oferite. Mai mult, rezultatele au fost valabile indiferent dacă gestul avea sau nu doar un singur înţeles sau mai multe înţelesuri.
"Gesturile şi vocalizele [strămoşilor noştri] au co-evoluat probabil în gesturile umane moderne şi în limbajul uman pe care îl avem astăzi", a declarat Graham. "Studii ca acesta şi [cercetarea la sugari] ne dau mai multă încredere în a spune că acesta este probabil un lucru pe care ultimul nostru strămoş comun [cu alte maimuţe mari] ar fi fost capabil să îl facă".
O ipoteză este că înţelegerea este înnăscută, în timp ce o altă ipotează ar fi că aceasta apare ca urmare a unui corp similar, a obiectivelor sociale şi a capacităţii de a desluşi semnificaţia - posibil ajutată de unele gesturi care seamănă cu rezultatul dorit.
"Ar putea fi mai degrabă o capacitate moştenită decât un vocabular moştenit", a spus Graham.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO