Oana Badea: Greva generală nu înseamnă că punem lacătul pe şcoli, în 750 de centre avem bacalaureat
Ministerul Educaţiei a transmis, miercuri, o notă inspectoratelor şcolare în care sunt precizate măsurile pe care conducerile unităţilor de învăţământ trebuie să le ia joi, în timpul grevei generale, întrucât această acţiune "nu înseamnă lacăt pe şcoli", în 750 de centre desfăşurându-se bacalaureat.
Oana Badea: Greva generală nu înseamnă că punem lacătul pe şcoli, în 750 de centre avem bacalaureat (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) atrage atenţia că directorii unităţilor de învăţământ vor lua act de decizia cadrelor didactice din unitatea respectivă de a-şi exercita dreptul legal la grevă şi, în funcţie de aceste decizii, vor stabili orarul elevilor în ziua de joi, potrivit unui comunicat remis miercuri seară.
Totodată, cadrele didactice care nu sunt în grevă îşi vor desfăşura activitatea conform programului stabilit împreună cu directorii şcolilor.
Conducerea unităţilor de învăţământ şi cadrele didactice care nu sunt în grevă au obligaţia de a asigura siguranţa preşcolarilor şi a elevilor, acordând o atenţie sporită preşcolarilor şi elevilor de vârstă mică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA anunță o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Nicolás Maduro
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
De asemenea, directorii unităţilor de învăţământ vor asigura comunicarea permanentă cu elevii şi părinţii pentru a-i informa în timp util cu privire la modul de desfăşurare a activităţii didactice în data de 22 aprilie.
"Pentru cadrele didactice care nu au aderat la mişcarea de protest, directorii şcolilor au obligaţia de a le asigura posibilitatea desfăşurării activităţii aşa cum era prevăzută în orarul şcolii. Pe de altă parte, dacă întreg corpul profesoral decide să participe la greva generală, directorul unităţii are obligaţia să ia în calcul siguranţa elevilor care vin la şcoală. Cu precădere vorbim de preşcolari şi de şcolarii mici în sensul că se asigură un program care să nu pericliteze sau să pună în dificultate aceste categorii de elevi. Greva generală nu înseamnă că punem lacătul pe şcoli", a declarat secretarul de stat în MECTS, Oana Badea, citată în comunicat.
Referitor la cea de-a patra zi a probei de evaluare a competenţelor digitale din cadrul examenului de bacalaureat, programată pentru joi, secretarul de stat a spus că aceasta nu va fi afectată de greva profesorilor.
"Precizăm că în ziua de 22 aprilie, 750 din 856 de centre de bacalaureat îşi desfăşoară activitatea absolut normal, fapt care ne arată că o parte din cadrele didactice au acceptat să desfăşoare activitate normală, ceea ce înseamnă că se desfăşoară activitate şcolară", a mai declarat Oana Badea.
MECTS a fost informat, miercuri, că atât cadrele didactice, cât şi studenţii din Universitatea din Petroşani au hotărât să nu participe la greva anunţată pentru joi. Rectorul Universităţii din Petroşani a motivat decizia adoptată prin aceea că "procesele de învăţământ şi cercetare ce nu pot fi perturbate în acest moment, ţinând seama de necesităţile instituţiei, ale comunităţii locale şi relaţiilor internaţionale pe care le avem".
Profesorii afiliaţi la FSLI, "Spiru Haret" şi FEN vor organiza grevă generală în educaţie, joi, nemulţumirile fiind legate de scăderea veniturilor după intrarea în vigoare a legii salarizării şi disponibilizările anunţate.
Purtătorul de cuvânt al MECTS, Melania Vergu, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că potrivit datelor centralizate de minister de la inspectoratele şcolare judeţene, inclusiv cel al municipiului Bucureşti, proba de joi era anunţată a se desfăşura în 886 de unităţi. Dintre acestea, 136 au cerut reprogramarea, iar în 40 au fost înlocuiţi profesorii.
De altfel, Ministerul Educaţiei anunţa, luni, că nu interzice profesorilor să participe la greva din 22 aprilie, dar solicită inspectoratelor şcolare judeţene să prezinte din timp situaţia acestor cadre didactice. Reprezentanţii ministerului spuneau că în cazul în care nu vor fi înlocuitori, proba s-ar putea amâna, deşi acest lucru nu ar fi de dorit, întrucât elevii ar avea de suferit.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO