- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oana Badea: Lipsa educaţiei timpurii creează potenţial pentru abandon şcolar
Echivalentul a 8.000 de grupe de grădiniţă nu beneficiază de educaţie timpurie, potrivit estimărilor, iar acest lucru creează din start potenţial pentru abandonul şcolar, a declarat marţi, la o masă rotundă privind părăsirea timpurie a şcolii, secretarul de stat din Ministerul Educaţiei Oana Badea.
În 2009, rata de abandon şcolar era în creştere, de la 15, 9 la sută la 16,6 la sută, a spus secretarul de stat, la masa rotundă cu tema "Dialog privind Politicile Publice referitoare la Dezvoltarea Timpurie şi Incluziunea Copiilor Romi", organizată de UNICEF şi Ministerul Educaţiei.
"Nu există nicio legătură între creşterea procentului şi noua Lege a educaţiei, care este operabilă din februarie 2011. Acest lucru este ceea ce întăreşte poziţia acestei legi şi orice propunere de soluţionare a problemei abandonului şcolar. (...) Legea este deocamdată un text scris pe hârtie şi devine cu adevărat activă doar dacă ai oameni care înţeleg corect şi dacă aplică", a adăugat Oana Badea.
Secretarul de stat a mai arătat că, în ceea ce priveşte segregarea, sunt paşi de făcut mai ales în formarea resursei umane, aceasta fiind o precondiţie ca textul Legii educaţiei să poată fi aplicat.
"În ce priveşte educaţia timpurie, este pentru prima dată când se vorbeşte de generalizarea ei în învăţământul preşcolar", a spus Oana Badea.
Ea a susţinut că nevoia acută de a avea locuri în grădiniţă s-a simţit în oraşele mari, deşi în mediul rural este un număr mai mare de copii de vârstă preşcolară.
"O cifră care a îngrijorat a fost echivalentul a 8.000 de grupe de grădiniţă care nu merg niciodată la grădiniţă, de unde rezultă că există din start potenţial de abandon şcolar. (...) Din moment ce învăţământul preşcolar nu este obligatoriu, a vorbi de deficit este impropriu pentru că nu am o cifră la care să mă raportez", a mai spus Badea.
Secretarul de stat a vorbit şi despre un program al Ministerului Educaţiei de a construi grădiniţe. Ea a menţionat că sunt 25 de grădiniţe în zonele dezavantajate şi alte 500 în comunităţile normale, ceea ce este insuficient.
"Recensământul care urmează să fie făcut anul acesta oferă un prilej corect de raportare la nişte cifre exacte. Ne-am propus ca după ce vom avea cifrele recensământului şi nişte date clare să ne referim la un program clar, pentru că altfel este greu să spui că ai făcut progrese dacă nu ai o cifră clară la care să te raportezi", a mai spus Oana Badea.
În acest context, secretarul de stat a vorbit şi despre grădiniţele estivale, cuprinse într-un proiect pilot, prin care aproximativ 8.500 de copii de etnie romă au beneficiat de o formă de educaţie timpurie.
"O cheie a soluţionării problemei pentru familiile dezavantajate ar fi un accent mai mare pe comunicarea cu mamele rome. Şcoala mamelor şi dialogul cu acestea ar putea fi o soluţie", a mai spus secretarul de stat.
Reprezentantul UNICEF în România, Edmond McLoughney, a precizat că organizaţia pe care o reprezintă încearcă să se asigure că fiecare copil beneficiază de aceleaşi oportunităţi, subliniind că educaţia timpurie este extrem de importantă.
"Provocarea este să aflăm cum putem să o asigurăm. Trebuie să ştim care sunt priorităţile şi este important să începem să lucrăm cu părinţii din comunităţile defavorizate. Trebuie să ne dăm seama cum să ajungem la ei, cum să-i includem în programe prin care să înveţe cum să-şi stimuleze copiii", a declarat Edmond McLoughney.
El a adăugat că pentru a putea face aceste lucruri este important să se ştie ce îşi poate permite statul, amintind că este deja o realitate faptul că multe ţări îşi reduc bugetele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Nu avem un lider politic care să spună „hai să resetăm România”. Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Elena Lasconi răspunde acuzaţiilor lui Georgescu privind implicarea României în războiul din Ucraina
-
Vicepreşedinte CNA cere demisia ministrului Cercetării: A fost la TikTok să discute despre alegeri
-
Vicepreşedintele ANCOM cere suspendarea TikTok în România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO