Oancea despre avioanele multirol: Numărul optim ar fi 16-12 de luptă, 4 de patrulare, CSAT decide

Viorel Oancea, secretar de stat în MApN, a declarat, marţi, referindu-se la programul de înzestrare multirol, că "suntem prea săraci ca să cumpărăm lucruri ieftine", adăugând că numărul optim de avioane ar fi, în opinia sa, de 16 - 12 de luptă şi 4 de patrulare, însă decizia revine CSAT.

Urmărește
12 afișări

"Decizia se va lua în CSAT în funcţie de două lucruri: resursa financiară care este necesară pentru achiziţionarea acestor avioane şi capabilităţile şi capacităţile de operare a acestor avioane. Plus mentenanţa. Sunt anumite situaţii în care ele (avioanele, n.red.) costă mai puţin, dar când vezi mentenanţa care este, începi să îţi pui întrebări", a explicat Oancea, adăugând că în CSAT vor exista mai multe propuneri.

Întrebat dacă ar fi preferabil un avion vechi sau unul nou, Oancea a spus că sunt mai multe variante, iar o decizie finală va aparţine CSAT. "Ştim foarte bine că avioanele de generaţia a cincea - pentru că acum sunt în general de generaţia a patra - vor fi peste 5, 10 ani iar acestea sunt cele mai bune şi operative. Suntem prea săraci ca să cumpărăm lucruri ieftine (...) Dacă luăm acum nişte avioane care sunt deja depăşite, 40 de ani nu mai putem cumpăra, pentru că aceasta este resursa de ore a lor şi înseamnă că rămânem în urma acestora. (...) Până se ajunge la generaţia a cincea, deci 8-9 ani, noi vom fi mai bine situaţi financiar. Şi atunci să luăm de generaţia a cincea ", a explicat Oancea, precizând că exprimă un punct de vedere personal.

"Necesare nu ar fi chiar 48 de avioane, dar oricum ştiu că NATO ne-a cerut să avem 12 avioane de luptă şi patru de patrulare. Asta este ce ni s-a cerut. Deci, minim 16. Probabil că 24 ar fi numărul optim pentru ca să ai şi de rulaj câteva avioane pentru alte nevoi", a mai comentat Oancea.

El a precizat că la următorul CSAT Ministerul Apărării va participa cu o prezentare foarte detaliată a tuturor variantelor posibile de achiziţie în ceea ce priveşte programul multirol, acesta fiind prioritar în cadrul celor şase programe de înzestrare.

"Părerea mea personală este că noi ar trebui în primul rând să punem accent pe dotarea la cel mai înalt nivel a trupelor care acţionează în teatre de război, pentru a awsigura oamenilor protecţie. Pentru că într-un fel mergi când ştii că eşti dotat cu ceea ce trebuie şi cu tehnica corespunzătoare, şi alta când trebuie improvizat", a mai spus Lascu.

El a făcut aceste declaraţii la Academia Tehnică Militară, unde a participat la ceremonia de predare-primire a comenzii şi a Drapelului de Luptă Tehnică între generalul de brigadă în rezervă Doru-Gheorghe Safta şi colonelul Cristian Barbu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici