"La ANI a fost atins obiectivul legat de personal prin angajarea a 60 de inspectori. În orice caz, investiţii în logistică, echipament, software şi resurse umane sunt încă necesare pentru ca ANI să dobândească deplină capacitate operaţională", se menţionează în raport.
CE notează că ANI a efectuat 1.500 de verificări şi a aplicat 470 de amenzi pentru necompletarea la timp a declaraţiilor de avere şi interese şi că a trimis în instanţă un caz şi alte 16 la procurori, cei investigaţi incluzând parlamentari, miniştri, primari, magistraţi, profesori universitari şi ofiţeri de poliţie.
"Agenţia a reuşit să respingă o încercare a unui membru din CNI de a influenţa o decizie într-un anumit caz", se arată în raport.
Potrivit Comisiei, ANI va avea nevoie să demonstreze că este capabilă să îşi extindă investigaţiile fără interferenţe externe şi cu deplina cooperare a altor instituţii ale statului. "Este prea devreme pentru a vedea dacă investigaţiile vor fi efectiv urmate de justiţie", se mai arată în document.
Citeşte şi:
Raport CE: Viteza progreselor în reforma justiţiei nu a fost menţinută
Raport CE: România să demonstreze eficienţă tratând cu rapiditate cazurile de înaltă corupţie
Raport CE: DNA continuă să demonstreze un parcurs pozitiv