Conform unui comunicat al SRI remis agenţiei MEDIAFAX, în contextul măsurilor întreprinse de Drug Enforcement Administration (DEA) în cadrul operaţiunii care viza activităţile ilegale realizate de Viktor Bout şi de principalele sale legături, autorităţile americane au solicitat sprijinul autorităţilor române competente în cadrul unei comisii rogatorii.
Astfel, SRI a participat cu ofiţeri de caz alături de reprezentanţi ai Ministerului Public – DIICOT şi MIRA – Poliţia de Frontieră, în echipa de sprijin instituită pentru acest caz.
Împotriva activităţilor şi conexiunilor din România ale lui Bout, reprezentanţii autorităţilor române în cooperare cu agenţii DEA au întreprins o serie de "măsuri ofensive" ale căror rezultate au fost apreciate de autorităţile americane şi au contribuit la arestarea acestuia la Bangkok, la 6 martie, precizează SRI.
"Potrivit competenţelor legale, sprijinul SRI a constat în punerea în aplicare a autorizaţiilor DIICOT de interceptare a comunicaţiilor emise de instanţa competentă pe numele unor importanţi parteneri ai lui Viktor Bout cu legături în ţara noastră", se arată în comunicat.
De asemenea, SRI a efectuat "verificări extinse asupra conexiunilor lui Viktor Bout", furnizând "date şi informaţii utile" pentru derularea anchetei de către agenţii americani şi a sprijinit în cadrul echipei de caz măsurile sub acoperire realizate de către agenţii DEA pe teritoriul României.
"Activităţile şi legăturile din România ale lui Viktor Bout s-au aflat în atenţia SRI de mai mult timp, sens în care au fost întreprinse o serie de măsuri specifice pe linia prevenirii unor ameninţări transfrontaliere la adresa securităţii naţionale", se mai arată în comunicat.
Şi Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a anunţat că autorităţile americane au cerut sprijinul poliţiştilor români de frontieră pentru prinderea lui Viktor Bout – acuzat în SUA de vânzare de arme către mişcările de gherilă columbiene -, aceştia interceptând discuţiile dintre el şi unul din "locotenenţii" lui şi încercând "atragerea" lui în România.
"Timp de două săptămâni de zile, ofiţeri din cadrul Direcţiei de Combatere a Infracţionalităţii Transfrontaliere, sub coordonarea procurorilor DIICOT au desfăşurat acţiuni informativ-operative în vederea localizării traficantului şi probării acţiunilor sale ilegale de trafic internaţional de armament", se arată într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) remis agenţiei MEDIAFAX.
Autorităţile americane au anunţat, joi, că Viktor Bout, acuzat în SUA de vânzare de arme către mişcările de gherilă columbiene, a fost reţinut la Bangkok de agenţi ai Departamentului Antidrog, în colaborare cu poliţia thailandeză şi agenţi din România, Danemarca şi Antilele olandeze, relatează AFP.
Autorităţile thailandeze nu au decis deocamdată dacă traficantul de arme rus Viktor Bout, arestat joi la Bangkok, va fi judecat în Thailanda sau dacă va fi extrădat în Statele Unite, a declarat vineri un oficial de rang înalt din cadrul poliţiei din Bangkok, citat de AFP.