Obiect misterios care călătoreşte cu aproximativ 1,6 milioane de kilometri pe oră descoperit în galaxia noastră

Un obiect neidentificat a fost zărit prin spaţiu, iar oamenii de ştiinţă încearcă să descopere ce anume este.

Urmărește
16747 afișări
Imaginea articolului Obiect misterios care călătoreşte cu aproximativ 1,6 milioane de kilometri pe oră descoperit în galaxia noastră

Ilustraţie a obiectului misterios FOTO: Observatorul WM Keck/Adam Makarenko

Un obiect neidentificat călătoreşte cu o viteză de aproximativ 1,6 milioane de kilometri pe oră în galaxia noastră. Corpul ceresc a fost zărit zburdând prin spaţiu cu o „viteză atât de mare încât ar putea ieşi complet din Calea Lactee”, notează BBC.

Oamenii de ştiinţă încearcă să înţeleagă ce anume este. Obiectul - cunoscut sub numele de CWISE J1249 - se află în prezent la 400 de ani lumină de Pământ. Experţii sunt de acord asupra unui lucru: este foarte puţin probabil să fie o sondă spaţială.

Motivul? Datorită dimensiunilor mari. Obiectul are o masă de aproximativ 8% din cea a Soarelui, prin urmare este de 30.000 de ori mai mare decât planeta noastră. Această dimensiune neobişnuită plasează CWISE J1249 „între o stea şi o planetă”, explică pentru BBC dr. Darren Baskill, profesor de astronomie la Universitatea Sussex.

„Stelele care se mişcă atât de repede sunt rare. La nivel local, doar una sau două stele dintr-o mie se mişcă cu această viteză, iar o stea cu mişcare rapidă precum J1249 ar părăsi galaxia noastră în câteva zeci de milioane de ani - o clipire pentru stelele care pot trăi zeci de miliarde. de ani”.

Acest obiect enorm se mişcă cu doar 0,001% din viteza luminii, s-ar putea elibera din galaxia noastră şi s-ar putea zbura în spaţiul intergalactic. „Pentru a înţelege mai bine care este viteza lui J1249, trebuie să ştiţi că se mişcă de 2,6 ori mai repede decât cea mai rapidă sondă spaţială lansată vreodată, care este viteza atinsă de sonda Parker când a orbitat în jurul Soarelui în iunie 2024”, explică Baskill.

Obiectul care se mişcă rapid a fost descoperit de „oameni de ştiinţă cetăţeni”, adică voluntari amatori care şi-au dedicat timpul unui proiect participativ NASA cunoscut sub numele de „Backyard Worlds: Planet 9”.

Obiectivul acestui proiect este de a găsi posibile semnale ale Planetei 9, a noua planetă ipotetică a Sistemului Solar care, potrivit unor studii, ar putea exista. Sunt atât de multe imagini colectate de Wise încât astronomii profesionişti au nevoie de sprijinul voluntarilor (aşa-numiţii „oameni de ştiinţă cetăţeni”) pentru a le analiza.

Voluntarii care au luat parte la acest program de ştiinţă cetăţenească au început să combine imagini online din misiunile NASA Wide-field Infrared Explorer (Wise) şi Neowise. Trei voluntari în special - şi anume Martin Kabatnik, Thomas P. Bickle şi Dan Caselden - au observat obiectul care se mişcă rapid în imaginile Wise.

„Nu pot descrie nivelul de entuziasm”, a spus Martin Kabatnik, unul dintre cei trei care au făcut descoperirea senzaţională. „Când am văzut prima dată cât de repede se mişcă, am fost convins că fusese deja raportat.

Într-o nouă cercetare care urmează să fie publicată în The Astrophysical Journal Letters, aceste descoperiri au fost confirmate folosind telescoape de la sol (studiul aşteaptă în prezent o evaluare inter pare pe site-ul arXiv al lui Cornell).

Echipa de cercetare condusă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din California, San Diego (SUA), consideră că obiectul ar putea fi o stea cu masă mică, adică o stea mai mare decât o planetă.

Observaţii ulterioare relevă o compoziţie ciudată a obiectului în cauză, care conţine mult mai puţin fier şi alte metale decât stelele. Potrivit NASA, această compoziţie neobişnuită ar putea fi un semn că obiectul ar putea fi una dintre primele stele din galaxia noastră.


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici