Obiecţiile studenţilor faţă de proiectul Legilor Educaţiei

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) atrage atenţia asupra menţinerii unor disfuncţionalităţi în proiectele Legilor Educaţiei, care trebuie, în opinia studenţilor, corectate până la adoptarea acestora.

Urmărește
174 afișări
Imaginea articolului Obiecţiile studenţilor faţă de proiectul Legilor Educaţiei

Obiecţiile studenţilor faţă de proiectul Legilor Educaţiei

ANOSR apreciază că o parte dintre amendamentele propuse de federaţie au fost preluate în versiunea revizuită a proiectului Legii Învăţământului Superior, dar consideră că încă pot fi aduse multe îmbunătăţiri acestui document pentru a conduce la reforma pe care studenţii şi-o doresc în educaţie şi la un învăţământ superior de calitate.

Astfel, reprezentanţii studenţilor se opun iniţiativei prelungirii mandatelor rectorilor şi membrilor senatelor universităţilor de la 4 la 5 ani şi resping categoric propunerea ca mandatele duse la capăt sub imperiul Legii nr. 1/2011 să nu intre în calculul limitei maxime de 2 mandate.

„Textul din proiectul Legii Învăţământului Superior permite rectorilor aflaţi deja de 8 ani sau chiar de 12 ani în funcţie să mai exercite încă 10 ani această calitate, chestiune pe care federaţia o consideră contrară oricărui deziderat de democraţie, de evitare a concentrării prerogativelor de putere în mâinile unei singure persoane. Formularea actuală arată intenţia evidentă de a permite rectorilor continuarea mandatelor, ceea ce Legea nr. 1/2011 nu le-ar permite. ANOSR consideră că legea trebuie să includă în calculul limitei de maximum 2 mandate şi mandatele derulate înainte de intrarea în vigoare a noului act normativ”, se arată într-un comunicat al alianţei.

De asemenea, ANOSR îşi reiterează solicitările privind acordarea ponderii de 25% studenţi în alegerea rectorilor instituţiilor de învăţământ superior, în consiliile de administraţie şi în comisiile de etică de la nivelul universităţilor.

Totodată, reprezentanţii studenţilor apreciază drept oportună stabilirea cuantumului anual al fondului de burse prin Ordin al Ministrului Educaţiei, dar îşi menţine punctul de vedere cu privire la necesitatea corelării acestui cuantum cu un indicator economic general (12% din salariul minim), astfel încât situaţia actuală, cea în care alocaţia pentru bursele studenţeşti nu a mai crescut de 6 ani, să nu se perpetueze.

„ANOSR apreciază integrarea amendamentului federaţiei formulat în iulie 2022 privind păstrarea CNATDCU şi a avizului conform al acestuia în procedura acordării titlului de doctor, însă atrage atenţia asupra faptului că proiectul Legii prezintă încă unele sincope în zona normelor de etică şi integritate academică, pe care le-am transmis Ministerului Educaţiei şi aşteptăm să fie soluţionate. ANOSR solicită din nou integrarea în proiectul Legii a amendamentului federaţiei privind imposibilitatea modificării taxelor universitare pe parcursul şcolarităţii”, mai cer studenţii.

Alianţa mai cere introducerea în lege a unor prevederi conform cărora universităţile sunt datoare să asigure acces la internet wireless în întreg spaţiul universitar şi sunt obligate să publice pe site-ul propriu toate CV-urile cadrelor didactice, indiferent dacă este vorba de personal titular sau asociat.

ANOSR mai propune introducerea în Programul Naţional de Reducere a Abandonului Universitar (PNRAU) a unor prevederi care să reglementeze acordarea, prin mecanismul de finanţare a universităţilor, a unei subvenţii individuale pentru fiecare student pentru servicii de consiliere şi obligativitatea universităţilor de a-şi crea o structură administrativă dedicată studenţilor cu dizabilităţi şi cerinţe educaţionale speciale.

„Menţionăm că acestea sunt doar principalele amendamente pe care federaţia încă le are asupra proiectului Legii Învăţământului Superior, o serie mai largă de propuneri fiind transmise Ministerului Educaţiei. ANOSR apreciază îmbunătăţirea proiectului legislativ din unele perspective, însă atrage atenţia asupra menţinerii unor disfuncţionalităţi care trebuie corectate în mod imperativ până la adoptarea legii”, se arată în comunicatul ANOSR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici