- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.07.2018, 15:24)
- Daniela Timofti
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Observatorul de Sănătate: Este ilegal faptul că medicamentele oncologice sunt mai scumpe în România
Exportul paralel, interesul comercial al producătorilor de medicamente şi politica de preţuri sunt principalele cauze care duc la dispariţia medicamentelor oncologice, arată un studiu realizat de reprezentanţii Observatorului Român de Sănătate, aceştia precizând că tarifele din ţară sunt ilegale.
Urmărește
463 afișări
Observatorul de Sănătate: Este ilegal faptul că medicamentele oncologice sunt mai scumpe în România
Potrivit studiului realizat de Observatorul Român de Sănătate, sunt mai multe motive care duc la riscul dispariţiei medicamentelor pentru tratamentul oncologic, printre acestea sunt: exportul paralel (46%), interesul comercial al producătorului (23 %), politica de preţuri a statului român (23%) şi problemele de fabricaţie (8%). Realizatorii studiului susţin că unele medicamente oncologice sunt mult mai scumpe în România faţă de alte ţări membre ale Uniunii Europene.
„Unele medicamente, vorbim de nouă produse din programul Naţional de Oncologie, sunt mai scumpe în România decât în alte state din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, unii producătorii au anunţat că întrerup comercializarea acestora de pe piaţă. De ce? Pentru că preţul este o unealtă de negociere a interesului statului. (...) Faptul că aceste medicamente sunt mai scumpe în România, în acest moment, este ilegal”, a spus preşedintele Observatorului Român de Sănătate, Vlad Mixich, în cadrul conferinţei de presă organizată, marţi, de Asociaţia Dăruieşte Viaţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
De asemenea, în cadrul conferinţei, Observatorul Român de Sănătate a lansat şi două rapoarte: „Radiografia exportului paralel de medicamente din România: focus pe medicamentele oncologice" şi „Criza medicamentelor oncologice în România: cauze şi soluţii”.
În baza acestor rapoarte, sunt propuse mai multe soluţii: punerea în aplicare a unui mecanism coerent de prevenire şi de monitorizare a crizelor de medicamente oncologice; crearea la Ministerul Sănătăţii a unei poziţii tehnice, responsabile exclusiv cu prevenirea şi monitorizarea crizelor medicamentelor, activitate care ţine de atribuţiile Ministerului Sănătăţii, dar care nu este pusă în aplicare în acest moment; majorarea valorilor amenzilor pentru actorii din industria farmacologică ce nu respectă obligaţia de serviciu public; agregarea datelor existente într-o singură platformă, actualizată la zi permanent, şi creşterea calităţii datelor; respectarea legii în vigoare, pentru a asigura furnizarea fluentă de tratament oncologic pentru pacienţii din România.
Reprezentanţii Observatorului Român de Sănătate susţin că autorităţile, inclusiv Ministerul Sănătăţii, ar trebui să le urmeze şi să creeze platforme identice pentru binele pacienţilor.
„Autorităţile ar trebui să pună în aplicare un mecanism coerent de prevenire şi monitorizare a listelor de medicamente, aşa cum este modelul pe care l-am prezentat în raport. (...) Să creeze o platformă unică care toate datele acestea să fie prezentate publicului, în interesul pacienţilor, iar cel mai important este ca să aplice legea”, a mai adăugat Mixich.
Totodată, realizatorii studiului spun că vor trimite ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, soluţiile propuse de ei, pentru a împiedica dispariţia citostaticelor.
„Ne aflăm în situaţia în care lipsa citostaticelor se acutizează. Există o criză care nu este rezolvată de autorităţi. Nu ne mai dorim soluţii punctuale, ne dorim soluţii strategice şi de aceea Asociaţia Dăruieşte Vaţă a decis să identifice toate cauzele lipsei citostaticelor din România şi să găsească soluţiile pentru ca să nu mai lipsească. Ulterior, propunerea noastră va fi înaintată către Sorina Pintea şi solicităm să ia acest model pe care l-am creat şi să-l aplice pentru a rezolva criza citostaticelor, dar şi a tuturor medicamentelor. (...) Ministerul Sănătăţii are obligaţia de a implementa aceste soluţii pe care le punem la dispoziţie absolut gratuit”, a adăugat preşedintele Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, Carmen Uscatu.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: Comisia Iordache a adoptat raport favorabil legii pentru modificarea Codului Penal. Amendamentele propuse, respinse/ Camera Deputaţilor dezbate miercuri proiectul, iar joi va fi vot decizional | DOCUMENT
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe