- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oceanele lumii sunt la cel mai ridicat nivel acid din ultimii 26.000 de ani - raport climatic
Oceanele lumii au crescut anul trecut la cel mai cald şi la cel mai acid nivel înregistrat vreodată, a anunţat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), în timp ce oficiali ai Naţiunilor Unite au avertizat că războiul din Ucraina ameninţă angajamentele climatice globale, scrie Reuters.
Oceanele lumii sunt la cel mai ridicat nivel acid din ultimii 26.000 de ani - raport climatic
OMM a detaliat o serie de tulburări provocate de schimbările climatice în raportul său anual "Starea climei globale", declarând că topirea calotelor de gheaţă a contribuit la creşterea nivelului mării la noi maxime în 2021.
"Clima noastră se schimbă sub ochii noştri. Căldura captată de gazele cu efect de seră provocate de om va încălzi planeta pentru multe generaţii de acum încolo", a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Liderul suprem al Iranului spune că inamicii vor primi un „răspuns zdrobitor”
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
Raportul urmează celei mai recente evaluări a ONU privind clima, care a avertizat că omenirea trebuie să îşi reducă drastic emisiile de gaze cu efect de seră sau se va confrunta cu schimbări tot mai catastrofale ale climei mondiale.
Taalas a declarat reporterilor că a existat puţin interes pentru provocările climatice, deoarece alte crize, cum ar fi pandemia COVID-19 şi războiul din Ucraina, au acaparat primele pagini ale ziarelor.
Selwin Hart, consilierul special pentru acţiuni climatice al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, a criticat ţările care nu şi-au respectat angajamentele climatice din cauza conflictului, care a dus la creşterea preţurilor la energie şi a determinat naţiunile europene să încerce să înlocuiască Rusia ca furnizor de energie.
Raportul OMM a precizat că nivelurile de dioxid de carbon şi metan din atmosferă, care încălzesc clima, au depăşit în 2021 recordurile anterioare.
La nivel global, temperatura medie a fost anul trecut cu 1,11 grade Celsius peste media preindustrială - în timp ce lumea se apropie de pragul de 1,5C, dincolo de care se aşteaptă ca efectele încălzirii să devină drastice.
Oceanele suportă o mare parte din efectele încălzirii şi ale emisiilor. Apa absoarbe aproximativ 90% din căldura acumulată de Pământ şi 23% din emisiile de dioxid de carbon provenite din activitatea umană.
Oceanul s-a încălzit mult mai rapid în ultimii 20 de ani, atingând un nou maxim în 2021, şi se aşteaptă să se încălzească şi mai mult, se arată în raport. Această schimbare ar dura probabil secole sau milenii pentru a se inversa, a notat acesta.
De asemenea, oceanul este acum cel mai acid din ultimii cel puţin 26.000 de ani, deoarece absoarbe şi reacţionează cu mai mult dioxid de carbon din atmosferă.
Nivelul mării a crescut cu 4,5 cm în ultimul deceniu, creşterea anuală din 2013 până în 2021 fiind mai mult decât dublă faţă de cea din perioada 1993-2002.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
Tomac: Votul va decide dacă R. Moldova face un salt uriaş înainte sau un pas la fel de mare înapoi
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian