„Ochii pe mine!”. Dr. Daniela Stegaru, medic diabetolog: „Suntem la pământ cu tot ce înseamnă educaţia medicală” / Actriţa Mădălina Craiu: „Sunt, în continuare, unul dintre norocoşii care-şi fac meseria!”

  • Dr. Daniela Stegaru: „Din păcate, nu există programe de educaţie medicală şi în care oamenii să fie lămuriţi pe înţelesul lor.”
  • Dr. Daniela Stegaru:”Pacienţii cu diabet zaharat nu iau mai uşor Covid decât populaţia generală. În schimb, prezenţa diabetului poate face ca evoluţia Covidului să fie mult mai serioasă”
  • Dr. Daniela Stegaru: „Se presupune că pentru a ţine sub control o boală este nevoie de vaccinare în proporţie de 70-80%. Este nevoie cât mai repede!”
  • Mădălina Craiu: „Există şi ceea ce se numeşte acum Covid Coordinator. Omul stă pe platou şi are grijă ca toată lumea să poarte mască, să păstreze dintanţa…”
Urmărește
1196 afișări

„Ochii pe mine!”, cu Vlad Craioveanu – invitaţi luni seara la Aleph News, dr. Daniela Stegaru, medic specialist Diabet, nutriţie şi boli metabolice şi actriţa Mădălina Craiu. 

Şi dacă ziua de luni, 18 ianuarie 2021, s-a anunţat cea mai deprimantă zi a anului – Blue Monday – lasă-mă să-ţi arăt că se poate şi altfel. Adică mai pe optimism, pe informaţie şi pe celebrul haz de necaz românesc. Îţi spun doar atât: invitaţii de la „Ochii pe mine!” sunt remediul perfect pentru a spulbera mitul acestei zile!

Dr. Daniela Stegaru, medic diabetolog din cadrul Institutului Naţional de Diabet Nutriţie şi Boli Metabolice „Nicolae Paulescu” îţi spune de ce este important să vaccinăm cât mai multe persoane într-un timp cât mai scurt.

Care sunt pacienţii cu factor de risc, dar şi cum combatem pe lângă epidemia de Covid-19 şi epidemia de obezitate? Este diabetul zaharat, factor de risc pentru Covid-19 şi pentru evoluţia nefavorabilă a bolii care a îngenuncheat o întreagă planetă?

„Nu aş putea spune că diabetul zaharat este neapărat un factor de risc propriu-zis pentru boală, cât este un factor de risc pentru evoluţia nefavorabilă a Covid-19. Pacienţii cu diabet zaharat nu iau mai uşor Covid decât populaţia generală, în schimb prezenţa diabetului poate face ca evoluţia covidului să fie mult mai serioasă, iar evoluţia bolii mult mai severă”, susţine medicul diabetolog. 

Dr. Daniela Stegaru susţine însă că, pe fondul apariţiei epidemiei de Covid-19, oamenii s-au panicat, şi-au neglijat bolile, ajungând, într-un final, în total dezechilibru.

„Teama de Covid a dus la destabilizarea bolilor cronice care nu trec, indiferent dacă este pandemie sau sau nu”, conchide invitata lui Vlad Craioveanu din prima parte a emisiunii „Ochii pe mine!”

D. Stegaru: „Diabetul zaharat ocupă primul loc”

Dr. Daniela Stegaru explică şi de ce este important ca pacienţii cu diabet să fie vaccinaţi cât mai repede posibil.

„Dacă ne referim la încadrarea pe care mai marii noştri au făcut-o şi, de asemenea, consiliile internaţionale, diabetul zaharat ocupă primul loc. Aici, ne referim la pacienţi cu factor de risc care ar avea nevoie de vaccinare împotriva Covid-19. Diabetul zaharat este urmat de obezitate. Obezitatea este o boală şi trebuie să ţinem cont de acest lucru şi trebuie să luăm măsuri pentru a împiedica dezvoltarea ulterioară a patologiilor asociate.”

Daniela Stegaru, despre vaccinul care te-ar imuniza pe viaţă: „La noi, în medicină, orice afirmaţie trebuie susţinută de dovezi!”

„Cred că este foarte greu să presupunem că, un anumit tip de vaccin, ne-ar putea da imunitate pe viaţă. La noi, în medicină, orice afirmaţie trebuie susţinută de dovezi. Dovada clinică pentru noi este timpul. De aceea, în momentul acesta pentru vaccinurile disponibile nu putem afirma decât că ştim 100% siguri că pe şase luni oferă protecţie. Nu înseamnă că nu va fi mai mult de atât.”

Medicul mărturiseşte că a aşteptat cu sufletul la gură momentul vaccinării. Recunoaşte franc: „este ceva ce aştept de 10 luni de zile de când s-a declanşat toată nebunia la noi în ţară”

Dr. D. Stegaru: „Pentru a ţine sub control o boală este nevoie de vaccinare în proporţie de 70-80%”

„Ca să ajungem să eradicăm sau să ţinem sub control o boală, omul bolnav este cumva rezervorul  de viruşi. Este cel care transmite mai departe infecţia. Dacă eu sunt vaccinată şi intru în contact cu un pacient bolnav, eu nu pot nici să iau de la el virusul respectiv şi nici mai departe să-l duc acasă sau la serviciu, sau prietenilor mei.

Se presupune că pentru a ţine sub control o boală este nevoie de vaccinare în proporţie de 70-80%. Este nevoie cât mai repede! Ideal ar fi nevoie ca noi să ajungem la acest nivel de vaccinare în aceste şase luni în care ştim siguri că toţi cei care ne-am vaccinat acum suntem imunizaţi. Cumva, vom putea limita această boală.”

Dr. D. Stegaru: „Din păcate, populaţia nu este informată!”

Discutăm cu medicul Daniela Stegaru un subiect care deschide de fiecare dată adevărate Cutii ale Pandorei. Mai exact, despre educaţia medicală la români. Sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire!

„Din păcate, suntem la pământ cu tot ce înseamnă educaţia medicală. Şi aici, pentru că mă doare pe mine cele mai tare, m-aş referi în special, la partea de alimentaţia. Oamenii care trăiesc în România, tinerii, copiii, nu ştiu ce şi cât şi cum să mânânce. Nu mai vorbim aici de tot ce înseamnă acea parte de educaţie sexuală, dar la modul general şi la modul de riscuri şi cum ar trebui tinerii să se protejeze. Şi, în ultimul rând, partea de vaccinare. Nu, din păcate, populaţia nu este informată. Din păcate, nu există programe de educaţie medicală şi în care ei să fie lămuriţi pe înţelesul lor.”

Dr. Daniela Stegaru vorbeşte şi despre lecţiile pandemiei. Am învăţat oare ceva din ele?

„Cred că pandemia asta de Covid ar trebui să ne înveţe nişte lucruri. Ar trebui să ne înveţe faptul că educaţia medicală ar trebui să înceapă cât mai curând posibil în şcoli, poate chiar şi la grădiniţă. În momentul în care apare o provocare, cum a fost această pandemie, oamenii să aibă încredere în ceea ce li se spune şi să nu caute să se informeze ce spune nu ştiu care domn la colţ de stradă”, conchide medicul diabetolog.

Mădălina Craiu, despre umbre şi lumini în actorie

Ne întâlnim apoi cu actriţa Mădălina Craiu – cu siguranţă, ai admirat-o în serialul „Umbre” – cu care vorbim deschis despre actorie, despre talent, despre a întâlni persoanele potrivite la momentul potrivit, dar şi despre cât de mult contează să-ţi urmezi întotdeauna visele. Căci, vorba aceea, dacă unde talent, este şi poftă de viaţă!

Ce spune Mădălina Craiu despre condiţiile de filmare în pandemie: „ În industria cinematografică te simţi fenomenal de sigur”

„Am filmat pe pandemie întregul serial Ruxx, am purtat măştile tot timpul pe pauză. Suntem testaţi des, în industria cinematografică te simţi fenomenal de sigur, este cel mai sigur loc în care poţi să fii, la filmare. Ne testează cam la 2-3 zile pentru că depinde şi dacă jucăm cu un actor nou.  Eu sunt la al 37-lea test, practic nu mai simt nasul. Te simţi foarte sigur. Există şi ceea ce se numeşte acum Covid Coordinator, care este un nou job, omul stă pe platou şi are grijă ca toată lumea să poarte masca, să păstreze distanţa…”

Mădălina Craiu, despre actorie: „Să poţi să arăţi cele mai intime lucruri din tine la adăpostul unei măşti”

„Cred că unul dintre motivele pentru care m-am făcut actriţă este tocmai că pot să pun mască. Că, de fapt, sunt foarte timidă şi că pot să-mi explorez creativitatea cu filtru.”

În ciuda a tot ceea ce însemnat anul 2020 pentru lumea teatrului şi a filmului, Mădălina Craiu se consideră cu adevărat norocoasă. Recunoaşte că serialul „Umbre” este o carte de vizită cu relevanţă. Actriţa mărturiseşte însă că, până la o deplină maturitate artistică, mai este de lucrat.

„Mă consider fenomenal de norocoasă că am avut atât de lucru. Sunt la al doilea serial HBO. Aş fi ingrată cu totul să zic că nu am avut proiecte. Ideea este ce fac eu şi ce-mi propun în care proiect. Şi ce-mi propun este să îmbunătăţesc meşteşugul până când voi ajunge să pot să spun că este un nivel artistic. (...) Sunt în acest moment al vieţii mele în care consider că nu am ajuns încă la maturitatea artistică la care îmi dorect să ajung.”

Ce spune actriţa Mădălina Craiu despre vaccinare

„Mă vaccinez, sunt pro. Vaccinul care va veni, pe acela îl voi folosi, mi se pare logic cumva. Mi-aş dori să vină cât mai repede, mi-aş dori să putem să ne desfăşurăm, noi, umanitatea mai repede”, conchide actriţa.  

 

Mara Răducanu

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici