- Home
- Social
- (28.10.2020, 03:29)
- Mara Raducanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
“Ochii pe mine!”. Medicul Adrian Marinescu îţi spune care sunt cele trei lucruri esenţiale în lupta cu virusul: „Nu poţi să te fereşti de cineva care nu are un diagnostic / Rona Hartner:” Nu am chef să pic într-un fel de teroare şi să îmi pierd cheful de viaţă”
- Medicul Adrian Marinescu: „Vaccinul, chiar dacă a fost obţinut într-un interval scurt de timp, nu înseamnă că nu a trecut de nişte etape clare. Prima fază de la orice studiu clinic este profilul de siguranţă.”
- Adrian Marinescu: „E important să fie mai multe categorii de populaţie testate, la nivel de corporaţii, instituţii.”
- Rona Hartner: „Am trecut prin multe încercări în care am înţeles că nu ceea ce pare se întâmplă, nu aduce anul, ce aduce ceasul.”
- Rona Hartner: „Nu am făcut decât 37 din filmele care mi-au fost propuse pentru că nu am vrut să fac orice, am vrut să am un stil aparte. M-am descoperit în Franţa.”
Urmărește
844 afișări
Invitaţi marţi seară la Aleph News, Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş şi Rona Hartner, actriţă şi cântăreaţă.
Medicul infecţionist Adrian Marinescu face o radiografie a ultimei perioade în care numărul cazurilor de infecţie cu SARS-CoV-2 creşte tot mai mult. Acesta susţine că, până la apariţiaunui vaccin, soluţia pentru a reduce răspândirea acestui virus este testarea masivă, chiar şi prin metode rapide.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
În ce direcţie ne îndreptăm, ne paşte o nouă carantină sau vom fi salvaţi de apariţia unui vaccin?
„Vaccinul, chiar dacă a fost obţinut într-un interval scurt de timp, nu înseamnă că nu a trecut de nişte etape clare. Prima fază de la orice studiu clinic care are ca obiectiv obţinerea unui medicament, în cazul nostru vorbim de un vaccin, este profilul de siguranţă. Deci, în primul rând, vaccinul va fi sigur. Apoi discutăm de eficacitate, discutăm de lucrurile care se întâmplă în viaţa reală.
Ceea ce este important, este profilul de siguranţă. Problema pe care mi-aş pune-o este: cât va fi de durabilă acţiunea lui? Poate că la aceste întrebări vom avea răspunsuri atunci când vom avea acest vaccin. Să sperăm că îl vom avea la începutul lui Ianuarie. Nu cred că vor fi efecte adverse notabile. Mici efecte pot apărea la orice vaccin, cum se întâmplă şi la antigripale.
Nu aceasta este problema. Mai degrabă, mi-aş face griji cu perioada de timp cât voi avea efect prin vaccinare. Asta m-ar interesa. Trebuie repetat după un interval de timp, cum se va întâmpla în plan concret, va fi exact ca la vaccinarea antigripală, nu va fi? Lucrurile acestea trebuie să le avem ca răspuns înainte de a avea vaccinul, adică curând.”
A.Marinescu, despre persoanele asimptomatice şi testele rapide
Doctorul Adrian Marinescu susţine că persoanele asimptomatice, cu forme uşoare, pot să nu mai vină la spital.
„În momentul în care testăm, şi îi testăm şi pe asimptomatici, este clar că putem să îi izolăm. Nu poţi să te fereşti de cineva care nu are un diagnostic. Au fost zile în care am făcut 34-35.000 de teste. Dacă nu putem sa facem testele PCR care sunt de preferat pentru că au acurateţea cea mai bună, putem folosi complementar şi teste rapide. Există în momentul acesta teste rapide care au acurateţe bună.
E adevărat, nu se compară cu PCR-ul care pune în evidenţă antigenele şi care ar putea fi folosite în ideea de a ne orienta, nu de a pune diagnosticul. Sunt folosite în multe locuri din lume tocmai în ideea că se fac rapid, costuri mai mici, nu necesită laboratoare specializate.”
Adrian Marinescu: Va fi o presiune în raport cu medicii de familie
„Nu e un lucru uşor şi îmi dau seama că va fi o presiune în raport cu medicii de familie. Totuşi, medicul de familie este cel care cunoaşte pacientul. Ştie dacă are o patologie asociată şi poate să facă acest filtru. Dacă vorbim de o persoană tânără, care nu are boli asociate şi care are o simptomatologie care ne duce cu gândul la o formă uşoară, nu mai zic dacă este asimptomatic, el poate fi monitorizat acasă pentru că are o probabilitate mare să nu dezvolte complicaţii.
În situaţia în care lucrurile ajung să nu fie aşa cum trebuie, intervenţia va fi rapidă, prin sistemul 112, iar pacientul va ajunge într-un timp scurt, la spitalul de boli infecţioase.”
Trei lucruri care te ajută în lupta cu coronavirusul
Medicul Adrian Marinescu îţi dezvăluie care sunt cele trei lucruri importante care ajută la diminuarea infectării cu COVID-19: testarea, întărirea sistemul medical şi măsurile de prevenţie.
„E foarte greu să te gândeşti că, într-un anumit loc, poţi să ajungi la 70- 80%. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de vaccin şi acesta este motivul pentru care, şi în istorie dacă ne uităm, foarte rar s-a întâmplat ca, fără vaccin, să ajungi la o imunizare atât de imprimantă încât să se închidă pandemia.
Doctorul Adrian Marinescu, despre diferenţa dintre gripă şi COVID
„Aş veni şi cu veştile bune, măsurile care previn gripa sunt comune cu cele pentru COVID. La gripă, debutul e brusc, la SARS-CoV-2 vine gradual, e greu să facem diferenţa. Cel mai simplu când ajungem la sezonul de gripă, când avem simptome să ne izolăm, monitorizarea va fi făcută de către medicul de familie, dacă vor fi o urgenţă, diagnosticul va fi pe baza testelor.”
Artista Rona Hartner, cea cu vino-ncoace: „Nu am chef să îmi pierd cheful de viaţă!”
Şi de la sănătatea noastră cea de toate zilele trecem la un dialog spumos şi interesant cu Rona Hartner. Actriţa care locuieşte în Franţa vorbeşte despe familia ei, despre încercările prin care a trecut, dar şi despre bucuria de a se reinventa în pandemie.
„Am trecut prin multe încercări în care am înţeles că nu ceea ce pare se întâmplă, nu aduce anul, ce aduce ceasul, proverbele româneşti, care se verfică în permanenţă. Nu am chef să pic într-un fel de teroare şi să îmi pierd cheful de viaţă.”
Rona Hartner a acceptat provocarea lui Vlad Craioveanu de a cânta în direct, iar momentul a fost unul absolut spectaculos.
R. Hartner: „Când am ajuns în Franţa, primul lucru pe care l-am făcut, am început să pictez”
Puţini ştiu însă că Rona Hartner pictează, având strânse până acum 300 de tablouri. Artista mărturiseşte că visează să facă într-o zi şi o expoziţie.
„Eu trăiam într-o pictură abstractă. Părinţii mei pictau şi pictaseră toţi pereţii casei, iar noi trăiam într-o pictură abstractă. Ascultam jazz în fiecare zi, trăiam într-o lume a noastră. Am fost demolaţi din 85 şi de atunci, eu mă tot lupt cu primăria capitalei să recuperez terenul, ca să pot să fac o casă exact cum era cea a părinţilor mei.
Bineînţeles că nu voi obţine niciodată nimic, dar am avut un început de viaţă într-un loc extraordinar. Familia mea ne crease un spaţiu în care să ne exprimăm. Eu trăiam numai în miros de vopsea, ulei. Îmi place mirosul de ulei. De aceea, când am ajuns în Franţa, primul lucru pe care l-am făcut, am început să pictez. Aveam nevoie să am raportul acela cu culoarea, să văd cum dai cu pictură. Eu expun foarte rar, dar am în casă foarte multe tablouri.”
Rona Hartner, film despre România
În 2019, artista s-a căsătorit în Franţa, cu Dj Herve Camilleri, omul care i-a fost aproape în cele mai grele momente.
„Am făcut împreună un film despre România, împreună am creat muzică de film, un DJ a lucrat pe multă muzica, descoperă acum muzica românească, compunem doine împreună. Suntem între patru pereţi şi ne ferim de virus şi compunem.”
R. Hartner: „Am refuzat o sută de filme, am toate scenariile în casă”
Rona Hartner vorbeşte şi despre rolul din Gadjo Dilo, un film francez filmat în România în 1997 regizat de Tony Gatlif şi inspirat din viaţa şatrelor de rromi. Actriţa mărturiseşte că a refuzat să joace în 100 de filme, dorind să aleagă ceva care să i se potrivească cu adevărat. Astfel, în cei 26 de ani de carieră a jucat în 37 de filme.
„Am învăţat limba rromani de la copii. Am avut întotdeauna simpatie pentru rromi. Mi se păreau foarte frumoşi. Eu nu aveam nicio legătură, terminasem Liceul German, Facultatea de Teatru cu Olga Tudorache. M-au adoptat, m-au lăsat să devin rromani, dansând şi învăţând cuvintele lor, nu am avut niciun blocaj, mi-a fost uşor să mă apropii de această etnie. (…) Când a simţit că am devenit ţigancă, abia atunci am avut voie de filmez. A fost foarte simplu să mă apropi de această etnie. Atunci, am decis să rămân în Franţa şi la o lună deja filmam pentru un alt film. Nu am făcut decât 37 din filmele care mi-au fost propuse pentru că nu am vrut să fac orice, am vrut să am un stil aparte. M-am descoperit în Franţa.”
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36