Ocna Mureş: Peste 17 mil. lei pentru acoperirea pagubelor şi stabilizarea terenului în urma surpării

Autorităţile din Ocna Mureş susţin că pagubele produse în urma surpării de teren determinată de prăbuşirea unei foste mine de sare din oraş şi fondurile necesare stabilizării terenului şi acoperirii craterului format în urma acestui fenomen se ridică la peste 17 milioane de lei.

Urmărește
80 afișări
Imaginea articolului Ocna Mureş: Peste 17 mil. lei pentru acoperirea pagubelor şi stabilizarea terenului în urma surpării

Ocna Mureş: Peste 17 mil. lei pentru acoperirea pagubelor şi stabilizarea terenului în urma surpării (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Primarul oraşului Ocna Mureş, Augustin Drăguţ, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că, potrivit unui bilanţ provizoriu, valoarea pagubelor produse în urma surpării de teren de săptămâna trecută şi fondurile necesare pentru refacerea infrastructurii afectate şi stabilizarea terenului şi acoperirea craterului format ajung la aproximativ 17,6 milioane de lei.

Drăguţ a spus că cea mai mare sumă, aproximativ 6,7 milioane de lei, este necesară pentru umplerea craterului format cu roci, balast şi arocament, precum şi pentru lucrările de stabilizare a terenului în zona afectată.

Primarul din Ocna Mureş a explicat că numai pentru umplerea craterului, care acum este plin cu apă sărată şi resturi din fostul supermarket care s-a prăbuşit, ar fi nevoie de aproape 100.000 de metri cubi de piatră de munte, balast şi arocament, ceea ce ar însemna aproximativ 5.000 de maşini de mare tonaj pline cu aceste materiale.

Acesta a precizat că în cei peste 17 milioane de lei sunt incluse atât pagubele produse la supermarketul distrus în întregime, cât şi la celelalte patru imobile din zona afectată, printre care şi sediul Administraţiei Finanţelor Publice Ocna Mureş.

Potrivit sursei citate, sute de mii de lei sunt necesari pentru refacerea infrastructurii afectate şi a canalelor de gardă ale oraşului.

Augustin Drăguţ a afirmat că valoarea pagubelor este estimativă şi urmează ca valorile exacte să fie stabilite luni, în urma Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Primarul din Ocna Mureş a spus că, în prezent, surparea produsă în localitate s-a oprit, singurul fenomen care continuă în zonă fiind taluzarea malurilor lacului format.

Craterul s-a format miercuri dimineaţă, pe un teren aflat în spatele unui supermarket din localitatea Ocna Mureş, iar potrivit autorităţilor fenomenul este cauzat de apa sub presiune provenită de la o sondă aparţinând societăţii Salina din Ocna Mureş, apă care a ajuns la suprafaţă, determinând prăbuşirea unei foste galerii.

Miercuri după-amiază, la Ocna Mureş au fost mobilizaţi aproape 200 de angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, jandarmi, poliţişti, militari şi specialişti de la Salina Ocna Mureş, împreună cu reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene.

Craterul format în urma surpării terenului măsoară aproximativ 10.500 de metri pătraţi.

Din cauza surpării de teren, un supermarket a fost distrus în totalitate, iar, ulterior, în noaptea de miercuri spre joi, au fost distruse un magazin şi un atelier de reparaţii frigidere, aflate în apropiere, în timp ce clădirea Administraţiei Financiare din Ocna Mureş şi un atelier de tinichigerie prezentau fisuri şi avarii, fiind în pericol de prăbuşire.

De asemenea, o casă de locuit s-a prăbuşit în proporţie de 50 la sută, iar alte trei imobile şi două cabinete medicale au fisuri în structura de rezistenţă.

Toate aceste imobile au fost evacuate, iar cele mai importante bunuri au fost depozitate într-o sală de sport.

Surparea de teren a avariat şi străzile Mihai Eminescu şi Nicolae Iorga din oraş, pe prima dintre acestea carosabilul fiind prăbuşit pe o porţiune de 15 metri, iar pe alţi aproape 200 de metri s-a surpat.

Experţii în geologie şi geofizică veniţi, joi, la Ocna Mureş, au stabilit că surparea de teren din oraş stagnează şi nu se propagă spre blocurile din apropiere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici