Ocupaţia de enolog, oficial recunoscută în COR

  • Ocupaţia de enolog a fost inclusă în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR).
  • Este prima recunoaştere oficială specialiştilor care coordonează producţia de vin, de la recoltarea strugurilor până la îmbuteliere.
Urmărește
623 afișări
Imaginea articolului Ocupaţia de enolog, oficial recunoscută în COR

Ocupaţia de enolog, oficial recunoscută în COR

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a aprobat această modificare, în urma solicitării înaintate anul trecut de Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR).

Decizia marchează un moment de referinţă, aliniind ţara noastră la practicile internaţionale şi oferind recunoaştere oficială specialiştilor care ghidează producţia vinurilor de calitate.

„Este un moment istoric pentru industria vinului din România. Până acum, specialiştii din acest domeniu erau încadraţi ca ingineri horticoli sau ingineri din industria alimentară. Această reuşită nu este doar despre recunoaştere administrativă, ci despre viitorul industriei noastre, deoarece profesioniştii din domeniu au, de acum, un statut clar, aliniat la standardele internaţionale”, a declarat Mihai Baniţă, directorul executiv al ADAR.

Enologia – sau oenologia, variantă mai răspândită, derivată din cuvintele greceşti oinos (vin) şi logos (ştiinţă) – este disciplina care se ocupă cu studiul şi crearea vinurilor.

Conform fişei descriptive depuse de ADAR, enologul este specialistul care supraveghează procesul de producţie a vinului, de la recoltarea strugurilor până la îmbutelierea produsului final. Acesta asigură calitatea şi specificitatea vinurilor, fiind responsabil de monitorizarea procesului de fermentare, alegerea tehnicilor optime de vinificaţie şi aplicarea celor mai noi tehnologii în producţie. Enologul trebuie să posede cunoştinţe avansate de chimie, microbiologie şi tehnologie, alături de o înţelegere profundă a industriei vitivinicole.

Introducerea acestei ocupaţii în COR sprijină şi educaţia şi formarea profesională, deschizând noi oportunităţi pentru specialiştii din domeniu de a se perfecţiona şi de a contribui la inovaţiile din industria vinicolă. Astfel, România îşi va putea întări poziţia ca un jucător important pe harta mondială a vinului, iar enologii pot deveni adevăraţi ambasadori ai vinurilor româneşti.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici