Odobescu a cerut la CAE accelerarea ritmului de acordare a sprijinului militar pentru Ucraina

Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a evidenţiat importanţa accelerării ritmului de acordare a sprijinului militar pentru Ucraina, în condiţiile în care Rusia intensifică atacurile asupra acestui stat, în cadrul Consiliul Afaceri Externe (CAE) al UE, care a avut loc luni la Luxemburg.

Urmărește
62 afișări
Imaginea articolului Odobescu a cerut la CAE accelerarea ritmului de acordare a sprijinului militar pentru Ucraina

Odobescu a cerut la CAE accelerarea ritmului de acordare a sprijinului militar pentru Ucraina

„În cadrul discuţiilor privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, oficialul român a reiterat nevoia continuării sprijinului UE pe toate dimensiunile şi a evidenţiat importanţa accelerării ritmului de acordare a sprijinului militar pentru Ucraina, în condiţiile în care Rusia intensifică atacurile asupra acestui stat. A exprimat sprijin pentru deblocarea Instrumentului European pentru Pace/EPF şi pentru identificarea unui acord pentru revizuirea strategică a misiunii UE din Ucraina (EUMAM)”, se arată într-un comunicat al MAE.

De asemenea, ministrul român a susţinut necesitatea menţinerii presiunii asupra Rusiei şi a salutat adoptarea, la 8 octombrie 2024, a unui nou regim de sancţiuni vizând acţiunile destabilizatoare ale Rusiei, care consolidează instrumentele UE pentru a contracara ameninţările hibride şi acţiunile de dezinformare. A exprimat sprijin pentru pregătirea de noi măsuri restrictive la adresa Rusiei şi a evidenţiat importanţa unei implementări eficiente a măsurilor deja adoptate, cu accent pe eforturile UE de a convinge statele terţe să evite eludarea acestora.

De asemenea, Odobescu a reiterat sprijinul pentru Formula de Pace a Preşedintelui Zelenski, unica soluţie pentru asigurarea unei păci juste, durabile în Ucraina, bazată pe respectarea Cartei ONU şi a dreptului internaţional.

Discuţiile privind Republica Moldova au avut loc în perspectiva alegerilor prezidenţiale şi a organizării referendumului privind aderarea acestui stat la UE. Oficialul român a salutat mesajul puternic al UE de susţinere pentru Republica Moldova, precum şi vizita la Chişinău a Preşedintei Comisiei Europene. Ministrul Luminiţa Odobescu a reamintit importanţa continuării eforturilor UE pentru a consolida rezilienţa Republicii Moldova, în special pe fondul intensificării dezinformării şi a acţiunilor hibride ale Rusiei. În context, a salutat adoptarea celui de-al treilea pachet de listări în cadrul regimului de sancţiuni privind destabilizarea acestui stat. A subliniat, totodată, importanţa susţinerii în continuare a Misiunii UE de Parteneriat, care s-a dovedit a fi un partener esenţial al autorităţilor de la Chişinău în combaterea activităţilor hibride ale Rusiei în Republica Moldova.

Referitor la situaţia din Orientul Mijlociu, ministrul Luminiţa Odobescu a exprimat îngrijorare faţă de situaţia de securitate din zonă şi a încurajat concentrarea eforturilor UE pe îndeplinirea obiectivelor prioritare legate de obţinerea unei încetări a ostilităţilor, eliberarea tuturor ostaticilor şi accesul ajutorului umanitar pentru protejarea civililor din zonele afectate. A subliniat responsabilitatea Hamas şi Hezbollah pentru situaţia actuală şi a reafirmat dreptul Israelului la auto-apărare, cu respectarea dreptului internaţional şi a dreptului internaţional umanitar. A exprimat susţinerea pentru coordonare şi măsuri UE în sprijinul Gaza şi al Republicii Libaneze, cu accent pe evitarea înrăutăţirii situaţiei umanitare deja foarte dificile.

Totodată, ministrul român a exprimat îngrijorare şi faţă de acţiunile Iranului în regiune, subliniind importanţa unui mesaj ferm din partea UE cu privire la necesitatea stopării acestei conduite.

În cadrul dejunului de lucru informal cu secretarul de stat pentru afaceri externe al Regatului Unit, David Lammy, ministrul român a exprimat deschiderea pentru aprofundarea relaţiilor UE-Regatul Unit pe teme de politică externă, securitate şi apărare, inclusiv prin stabilirea de discuţii periodice.

În marja CAE, ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu a avut întrevederi cu omologul britanic, David Lammy, şi cu cel francez, Jean-Noël Barrot.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici